„Жребий като жребий. Трябва да продължим напред. На този етап няма слаби отбори, дано не подценим съперника”, това не беше торбата с клишетата, а едно напълно реално изказване след произволно избран жребий от турнира за Купата на България.

Е, съвсем други вълнения завладяха футболния елит в Европа, след като станаха ясни двойките за осминафиналите в Шампионската лига. В началото на пролетта футболният свят ще зяпа с широко отворени очи футбол от световно ниво.

Италия и Англия ще си премерят силите в три срещи. Три италиански срещу три английски отбора, които на всичкото отгоре много си приличат. Или поне така си мисля.

Най-добрите

В тази графа няма как да не попаднат шампиони. Първенецът на Италия Интер ще трябва да се бори с актуалния носител на трофея в Лигата. Треньорът на Юнайтед сър Алекс, едва ли е останал очарован от предизвикателството „Моуриньо”. Специалния сви две титли на „червените дяволи” по време на престоя си в Челси. Жозе изглежда още по мотивиран от преди. Успехите в Шампионската лига отдавна не са обогатявали иначе отличната му визитка. Колкото до Юнайтед, там нещата са ясни, клубът на Бербатов иска да е първият спечелил Лигата в този и формат, в две поредни издания. Трудна работа.

Старите пушки

Не, че сър Алекс е от младите треньори, но Челси - Ювентус си е сблъсък на титани. От едната страна Клаудио Раниери, който вече натрупа доста години в бизнеса, а от другата един от големите ветерани Луиш Фелипе Сколари. „Бианконерите” се наслаждават на завръщането си в Шампионската лига. Тя липсваше на Юве, както и „Старата госпожа” на най-класния футболен турнир. Какво по-хубаво от един напечен, биткаджийски мач като този? На всичкото отгоре Клаудио Раниери ще се пробва да натрие носа на Роман Абрамович.

Време е за шоу

На пръв поглед Арсенал и Рома отстъпват по блясък на другите англо-италиански дербита. Грешка, това са два от най-техничните и приятни тимове в Европа. Футболните философии на Венгер и Спалети си приличат, важно е да се играе красиво. Двамата нямат снимки с куп отличия в последните години, но нас какво ни еня. Дайте да гледаме „секси футбол”. А и Франческо Тоти е играч, който може да послужи за пример на всеки от младоците в селекцията на Арсен Венгер. Иначе няма да е чудно, ако Рома и Арсенал си скъсат мрежите от голове, а после един от двата отбора да отпадне красиво на четвъртфинал.

От психологическа гледна точка Висшата лига е с предимство преди мачовете. Англия има повече поводи за радост в Шампионската лига през последните сезони. Италия обаче си е Италия. Спирам. Последното изречение прозвуча в стил „жребий като жребий”.