Този футболен уикенд бе важен почти навсякъде в Европа. Милан стана шампион на Италия. Манчестър Юнайтед и Барселона се доближиха на точка от титлите в Англия и Испания. Почти навсякъде в Европа стигнахме до развръзки и до отговори на най-важните въпроси. Само у нас има завързване на битките.

В момента в „А“ група се знае само, че Литекс, Левски и ЦСКА ще бъдат три от четирите ни участника в евротурнирите. Нищо повече едва четири кръга преди края. Каква футболна драма и колко изравнени сили в блатото на сивотата! Левски съкрати на 5 точки аванса на лидера Литекс. Пет отбора се борят за една евроквота около четвъртото място и купата – Локо Сф, Черно море, Локо Пд и Берое в първенството са в рамките само на 3 точки, а Славия може да ги „избие“, ако вземе Купата. В дъното на класирането пък отново 5 отбора са вместени само в 4 точки и разчитат на спасение. Това са Пирин, Видима-Раковски, Калиакра, Академик и Сливен. Излиза, че в момента едва три тима от елита общо взето не преследват никакви конкретни цели в двете надпревари – Черноморец, Миньор и Монтана.

Литекс, Левски и ЦСКА наистина са с една класа над останалите 13 равностойно слаби отбори. Ловчанлии имат 5 точки аванс пред „сините“ и само чудо може да ги лиши от титлата. Тази пролет обаче от четирите срещи на Литекс срещу столичните грандове те записаха две ремита и две загуби в игровото време /за Купата срещу Левски тимът спечели с дузпи/.

Ако съдим само по това, то Литекс би трябвало да им отстъпва в точките, макар и с малко, но е точно обратното. Защото, както казва треньорът на Барселона Гуардиола, първенството е турнирът, който най-точно отразява силите на отборите през целия сезон. А през есента Левски и ЦСКА бяха твърде улисани около участието си в Лига Европа, докато Литекс отпадна рано. При „червените“ пък имаше и допълнителни сътресения. В Литекс обаче всичко бе спокойно, а вниманието им не бе раздвоено. Освен това, в някои мачове „оранжевите“ получиха и съдийско побутване, върху което непрекъснато акцентират основните им опоненти.

Титлата беше решена в полза на Литекс още тогава, през първия полусезон. Да разчита Левски на последните 4 кръга, е почти утопия. Но поне интригата и около първото място лекичко се завърна.