Първенството на Англия бе решено в полза на Манчестър Сити след невиждана драма. На този етап драмата за титлата е надвиснала и над българското първенство.

Дотук с приликите. Оттам - насетне има само разлики. Как прие Сър Алекс болезнената загуба на титлата в 95-ата минута? С думите: „Честито на Сити!“ Официалният сайт на Юнайтед реагира по същия начин – коректно и с уважение към съперника.

В България и този уикенд се наслушахме на любимите ни думички „престъпник“ и „корупция“. И все още кулминацията не е настъпила. А щом тези епитети се използват от президенти, треньори и футболисти, какво друго да си мислят хората, освен че всичко е уредено под масата. Явно е така, понеже те им го казват - главните действащи лица в „цирка“, наречен български футбол. И така е от години.

Почти никой българин не вярва, че нещо може да се постигне честно. Само по втория начин! Така са ни дресирали други българи в продължение на дълги години. Стига се дотам, че не вярваме и на чуждите драми. Колцина от вас си помислиха, че КПР „пусна“ на Сити в продължението, след като лондончани разбраха, че остават в елита? Признайте си с ръка на сърцето...

А всъщност не можеха ли арабските шейхове от Сити с финансовия размах, с който работят, да купят съдии, да хванат играчи, да стимулират други... Те пак си купиха титлата, но по друг начин – инвестирайки огромни суми в трансфери и заплати. Но дори и да са използвали някои нечестни прийоми тук и там, никой в Англия няма да се усъмни. По-скоро ще каже: „Честито!“. Но там поколенията са възпитани в духа на честната игра. Докато при нас сме възпитани от живота, да, не само във футбола, с действията „под масата“.

Така че, разберете ни. Това е причината да вярваме на думата „престъпник“ и да не можем да кажем „честито“.