Съвместна публикация на в-к "Тема:Спорт" и Gong.bg

Една реклама да не вземе да направи човек! Почти цялата гилдия направи по едно упражнение с главен герой „Господинът от Лондон или пък от Манчестър”. Рекламата с Бербатов произведе повече анализи, отколкото трите му гола във вратата на Ливърпул. Да не говорим за петицата срещу Блекбърн. Лошото е, че тв-кампанията съвпадна с провала му срещу Ман Сити и решението на неговия бос да го извади от състава. На тия контузии, дето ни ги разправя сър Алекс, могат да му се вържат в някоя местна детска градина. Не знам, дали ако се вгледаме отблизо, няма да видим корабчета да плуват в очите му. Митко бе изгонен от час от строгия даскал, а това, че му дадоха извинителна бележка, е само за замазване, за пред хората.

Уви, наш Бербатов в момента е като хвърлена котва от карибския пират Джони Деп, пред брега на някой остров за превземане. Предстои битка, жестока, дори кървава, люто и батална, а нашето момче пак го няма. Изчака ни се чакалото за нов негов гол в Шампионската лига, след онези двата от засади срещу Селтик преди години. Явно не е било писано да стане и през този месец. Но, какво да се прави, поемаме към Германия, към района на тамошните Перник и Радомир. Мачът си е мач, симпатягите от Шалке 04 с каращия втора младост Раул мечтаят за още и още слава в турнира. Бербо няма да го има, макар че тук в тази област си го тачат и познават, но в глобален мащаб кого интересува всичко това. Във вторник вечер светът щеше да си гледа Шалке срешу Юнайтед. И както казват Фъргюсън и Радуканов: „Без сантименти!”. Пък и така сме спокойни, че няма да изпаднем в глупавата ситуация, като наши колеги в Бурса миналата есен, когато девятката ги подмина в микс-зоната все едно са някакви крастави жаби.

Часовете преди мача

Гелзенкирхен е град, средна големина за представите на Германия. Но хотелската му база е крайно недостатъчна да побере близо седем хиляди фена на „червените дяволи”. Затова те са разпръснати из региона. Градовете тук в Рур се сливат един в друг. Поглеждайки картата с регионалните влакове и С-банчетата из областта, имаш чувството, че половината тимове от Първа и Втора Бундеслига са се сбили в радиус от 100 километра. Дормунд, който е перфектният входен пункт за директния полет от България, както и Леверкузен, самият град домакин на мача, плюс Бохум, Дуисбург, Дюсердорф, Оберхаузен и Есен и още много други са поели четата британци. Бирата е с една идея по-евтина от тази в английските пъбове. Мезето, ако изобщо някой пробва да си развали вкуса от пиенето с храна, също е по-приемливо.

До обяд във вторник летищата наоколо не спират да приемат чартърни, както и редовни полети на лоу-кост компании, в които преобладава червеният цвят. Немската преса приема закачливо гостите. В специалната програмка за мача, дори има достатъчно пиперлив и заядлив материал, описващ гостите на Фелтинс Арина. Смело, но какъв друг подход да имаш, когато си абсолютен дебютант в тази фаза на Шампионската лига, а срещу тебе са някакви роботи, които току през година-две са на финал или направо си го печелят? А онзи, най-големият робот вече влезе във форма, след като подписът под новият му договор го бе травматизирал известно време и чарковете му бяха заскърцали. И до себе си има едно малко роботче, на което му се играе, та две не вижда и търчи по терена, сякаш е изгълтал минути преди всеки мач по два буркана мексиканско чили. На скамейката, или ако е наказан малко по-нагоре из трибуните, пък е дядо Робот, който трайно и методично депресира и комплексира колегите си по света. Години наред успехи и само успехи.

Но въпреки това, ние ще му се скараме, ще му издърпаме ушите, че не пуска наш Митьо. Ще му пратим бат Бойко, да го перне едно силно зад врата, че да му падне дъвката. Айде стига бе, дайте да се държим сериозно! А обвиненията за репресия от страна на червенобузестия шотландец спрямо нас, българите, от позицията на това, че сме малка и вечно прецакана нация, отпадат на секундата в мига, в който си припомним кой е капитан на този голям клуб, на Манчестър Юнайтед? В момент, в който там се състезават Гигс, Скоулс, Рууни, Ван Дер Саар...Ето, че пак се отклонихме по тъча, по фланга на Бербатов, но то такава си беше и първоначалната идея все пак. Неоспорим факт – Митко в момента е полуфиналист в най-комерсиалния турнир в Европа, макар и от дистанция и с дистанционното в ръка. Но ние сме на метри от стадиона. Всичко е синьо-червено. Все едно Синьото кафе и Ариана са се слели! Хаха, сериозно сме повредени, нали? Никой с никого не се е сливал, никакви синьо-червени морета не бушуват, просто предстои възлов мач от Лигата. И всичко е така, както трябва да си бъде в нормалния футболен свят. И както никога, ама никога няма да бъде в България.

Часовете след мача

За самия двубой – на другите страници. Видно бе, че Шалке 04 не можа да преглътне могъщия си противник. Динозавърът Раул не бе достатъчен, тъй като насреща немците имаха няколко Рауловци – който си избереш измежду Рууни, Гигс или Алекс на скамейката. А онуй малкото сомбреро се скъса да изпуска, но все пак бе изпратен с аплодисменти от домакинската публика при смяната си. И пак бе в центъра на вниманието – с традиционната си молитва в центъра на терена, секунди преди старта. Тази вечер обаче Кетцалкоатъл или някое друго божество на ацтеките не му дари попадение на земята.

Но нищо, ще се получи следващия път. Важното е да си в играта. Симпатягите от Гелзенкирхен също бяха в играта. Най-добре си го каза един анонимен фен, в претъпканото с-банче след мача. Възпитан, 50-годишен мъж, със задължителните фенски атрибути на Ш04. „Честно, исках да успеем да завършим на трето място в групата и да си играем за Лига Европа. Все още не съм сигурен, че съм присъствал на полуфинал в Шампионска лига”. Неговият приятел само кимна и отпи от бирата в знак на съгласие. Шалке не само спечели своята група, но после си би наред и Валенсия, и Интер, за да си направи кефа да приеме Юнайтед у дома на подобен етап от турнира. Ето на това му викам аз преизпълнена мечта. Преизпълнена с много бира в гърлата. Купена вътре, пред входовете на самия стадион. 54 хиляди шваби и 6-7 хиляди зли британци на едно място. Така и не съм сигурен кой пие повече. Пият като пустинни смокове. И не стана нито един инцидент, заедно се возиха във влакчетата, заедно си пиха и си пяха. Ето това няма как да се получи у нас. Не, това с пиенето и с пеенето, а това с продажбата на бира на самия стадион и след това с пиенето и с пеенето.