Възможно е да се пукат балони в сферата на недвижимите имоти. В света на футбола няма такива трусове. През сезона 2007/2008 пазарът във футболна Европа отбеляза плюс от 1 милиард, достигайки сумата от 14,6 милиарда евро.

Почти половината оборот идва от петте водещи европейски футболни нации - от английската Висша лига, от германската Бундеслига, от испанската Примера Дивисион, от италианското калчо и от френската лига. Това констатира изследване на консултантската къща Делуат.

Космически заплати

Много по-силно от оборота растат обаче налудничавите суми, които тези пет лиги изразходват за своите играчи. През сезона 2007/2008 за заплати са отишли 4 милиарда и 800 милиона евро. В Челси, клуба с най-високи персонални разходи, германецът Михаел Балак получава 140 хиляди евро на седмица. Въпреки рецесията във всички водещи футболни държави, финансовите показатели са добри също и за току-що изтеклия сезон.

Посещаемостта, която особено за английската лига е важен паричен източник, се е увеличила с около два процента. Но футболът тепърва се изправя пред изпитание. През лятото трябва да бъдат подновявани спонсорски договори. Фирмите трябва да решават дали да продължат спонсорските инжекции. Зрителите пък ще си помислят дали да се завърнат на стадионите през есента. За всеки случай много клубове не увеличиха тази година цените на билетите. Дан Джонс, автор на футболната студия, смята обаче, че големите клубове почти няма да бъдат засегнати от кризата. Указание за това е също и сумата, която е готов да плати новият спонсор на Манчестър Юнайтед.

Повод за задоволство

Оборотите в европейския футбол дават повод за задоволство. Това обаче не означава и рентабилност. Четирите най-големи английски клубове Челси, Манчестър Юнайтед, Арсенал и Ливърпул плащат общо половин милиард евро за заплати на своите играчи и имат почти пет пъти по-високи дългове.