След загубата на Челси в дербито от Ливърпул на „Стамфорд Бридж“ е видно, че Антонио Конте изпуска инерцията, а с това рискува отборът не само да пропадне, но отново да попадне в блатото на посредствеността от миналия сезон. Италианецът си положи добра основа в опит да смени манталитета, но последните два резултата убеждават, че промяната в Западен Лондон няма да настъпи толкова бързо, колкото му се искаше на специалиста.

Успешният старт на Челси даде надежди на „Стамфорд Бридж“, но сега всичко изглежда прибързано. „Сините“ сами се биха срещу Суонси (биха, защото на практика изпуснаха победата, която им бе в кърпа вързана преди подаръците на Тибо Куртоа и Гари Кейхил), а срещу Ливърпул демонстрираха твърде голямо гостоприемство. Преди сблъсъка в английската столица Антонио Конте направи любопитно изказване, в което изрази очаквания, че двубоят ще бъде тактически подобен на мача между Италия и Испания от Европейското първенство във Франция. Италианецът сбърка. Тактиката е неизменно важен фактор във всеки един мач, но дербитата на Острова на първо място се печелят с плам, хъс, отдаденост, борба и себераздаване. Именно това прави всеки един мач от Премиършип толкова непредсказуем.

На „Стамфорд Бридж“ срещу Ливърпул Антонио Конте не изглеждаше познатият пълководец, който е готов да изведе армията си до победа в битката. Челси посрещна твърде „топло“ Ливърпул и бе съвсем нормално гостите да се възползват от получения шанс. В играта на лондончани липсваше така желания хъс от Конте, борбеност и себераздаване. Челси загуби средата на терена през първото полувреме, а в защита цареше пълен хаос. Бранислав Иванович бе закъснял безвъзвратно, а на Челси му липсваше цел и посока. В играта на отбора нямаше идея, която да отведе играчите на Конте пред гол линията на Симон Миньоле. Челси успя да излезе от своята половина едва в последните 6-7 минути на първото полувреме. Голямата разлика между показаното от Челси през първата и втората част е само доказателство, че Конте е на път да изпусне инерцията, която отборът натрупа. През по-голямата част на вторите 45 минути „сините“ бяха като преобразени. Най-голямата разлика бе пламъка в играта, която демонстрираха.

47-годишният специалист сериозно трябва да се замисли върху това дали Франсеск Фабрегас заслужава да бъде на резервната скамейка за сметка на Неманя Матич. Късните смени, които Конте направи учудват. Няма как трима нови футболисти накуп да променят резултата на терена само за 10 минути, дори да скрият топката на съперника. Късните смени са още повече необясними, защото Челси изоставаше в резултата с два гола пасив на полувремето, а отборът успя да върне само едно попадение в 61-та минута. Изглежда необяснимо, че Конте не пусна в последните минути на мача още един централен нападател в лицето на Миши Батшуай, след като отборът губеше в резултата. Още повече, че белгийският нападател демонстрира голямо желание, дух, непримиримост и хъс в първите мачове на тима, в които взе участие. Във всичките 4 мача Батшуай влизаше от резервната скамейка, но носеше промяна в настроението на играта и духа на двубоите.

Мениджърът на Челси все още не може да намери точната рецепта за защитата и отборът продължава да страда много. Нестабилността в дефанзивен план няма как да не създава проблеми на тима. Италианецът по принцип е майстор в този клас и трябва бързо да намери отговор на въпросите. Освен това Конте продължава да търси топ формата на основни играчи като Еден Азар, Уилиан, включително Франсеск Фабрегас и Педро Родригес.

Антонио Конте има трудната задача не само да върне победния манталитет на „Стамфорд Бридж“, но да намери точния баланс в състава и да направи нужните промени. Навременните мерки са задължителни, защото всяка грешна стъпка ще отдалечава Челси от целта и ще приближава Конте до изхода.

Преди няколко седмици (на 28 юли) Челси спечели с 1:0 срещу Ливърпул в мач със съвсем друг заряд и емоции. В тази среща обаче футболистите в синьо демонстрираха много по-голяма агресия и чувство. На 16 септември на „Стамфорд Бридж“ всичко това изглеждаше забравено от футболистите на Антонио Конте.

Веруюто на Антонио Конте е прагматизъм и дисциплина. Две неща, които липсваха в играта на отбора на „Стамфорд Бридж“ в дербито срещу Ливърпул. Една от характеристиките на прагматизма е, че всяко мислене има определена цел и създава план за нейното реализиране. Челси със сигурност не реализира целта си.

Антонио Конте изпуска инерцията, а следващият мач на Челси в първенството е гостуване на Арсенал. Италианецът трябва бързо да намери верните отговори в лабиринта на английския шампионат.