От 24 декември до 2 януари всеки ден Gong.bg ще ви представя спортната и футболна 2010 през погледа на екипа на Гонг.

Какво мисли Томислав Русев за любимата му Барса? Успешна ли е годината на Левски според Вальо Грънчаров? Какво е нивото на българското първенство според Ники Александров? Защо Англия се издъни на Световното според Пламен Иванов?

Отговорите на тези и още много други въпроси очаквайте всеки ден в 11 часа. Въпросите задава - Гонг! Отговорите дава - Гонг!

1. Защо пак нещо се случи с Англия и световната титла пак се изплъзна?

Всъщност не се случи нищо ново. Добрата стара Англия не показа нищо различно и ново, дори напротив – за пореден път затвърди посредствените си представяния от големи форуми. Не знам какво може да му липсва на един отбор като този, за да не може да докопа поне до полуфиналите. Може би специално за отминалия Мондиал напрежението и твърде големите очаквания, дойдоха в повече за футболистите на Капело. От друга страна пък, това са футболисти, които играят под пара в големи клубове почти през цялата година и би трябвало да показват характер именно в такива моменти. Може би пък проблемът да е в треньора, въпреки че какво повече могат да искат англичаните от светило като Фабио...

2. Удачен вариант ли е Фабио Капело за „трите лъва”?

Знам ли.. явно не поне ако съдим от резултатите до момента. Може би това ще бъде първият път, в който италианецът няма да успее да направи отбора си шампион. Но все пак да не забравяме, че тук говорим за национален състав, а и ще има последен шанс за поправителен на еврофиналие през 2012 в Полша и Унгария. Каквото и да кажем, удачен или не, Капело си тръгва. Дано поне му намерят удачен заместник. Един „сър” би свършил отлична работа.

3. Каква бе годината за Ливърпул – добра, поради смяната на собствеността или лоша, поради резултатите тази есен?

Да си дойдем на думата... може би най-хубавото нещо, което можеше да се случи на Ливърпул през тази година бе клубът да бъда продаден. За мое щастие и сигурен съм, за щастие на 99% от привържениците на този клуб това се случи. Само те, и най-вече хората в Англия, си знаят с цената на какво, но в крайна сметка смяната на собствеността е факт. От тази гледна точка донякъде можем да кажем, че годината е добра, въпреки че до момента и новите собственици, които както знаете също са американци, не са се проявили на сцената. Това обаче единственото нещо, което можем да смятаме за положително. Оттам насетне картинката не е много розова и резултатите, и най-вече класирането във Висшата лига го показват. С оглед обаче на катаклизмите, който се случиха в последните месеци – смяна на собствеността, смяна на мениджъра, започването на изграждане на един нов отбор, мисля си, че не трябва да имаме кой знае какви очаквания, още повече, че е изминал едва половин сезон. До края на кампанията има да изтече още много вода и могат да се случат много и интересни неща. Виждаме, че и останалите клубове от т.нар. Голяма четворка също изпитват сериозни трудности. Най-голямо впечатление прави отборът на Челси и застигналата го криза. Въпреки всичко смятам, че Ливърпул все още има сили и потенциал за място в четворката, което би било максимумът. На този отбор му е нужно време и търпение от страна на неговите привърженици.

4. Как ще коментираш смяната на Бенитес с Ходжсън?

Една от най-големите грешки на ръководството на клуба в последните години. Като казвам това имам предвид „смяната на Бенитес”. Не мисля, че беше от толкова голямо значение, кой ще бъде негов наследник във въпросния момент. Тук обаче трябва да отбележим, че смяната на мениджъра дойде при управлението на Хикс и Джилет, което е доста показателно. Не бяхме свикнали да гледаме много правилни ходове на двамата янки по време на режима им на „Анфийлд”. Не разбирам колко луд трябва да си, за да искаш да се разделиш с човека, спечелил Шампионската лига, Суперкупа на Европа, Купата на Футболната асоциация, Черитишийлд и завършил на второ място след шампиона на Англия и то с рекорден актив, който клубът не бе достигал в цялата си история. И да не забравяме, че Хикс и Джилет загубиха милиони само, за да платят неустойките по договорите на Бенитес и Ходжсън, който тогава ръководеше Фулъм.

Все пак всяко нещо си има своя край и след този на Рафа Бенитес, дойде и техния. Искрено се радвам, че испанецът бе заменен от мениджър като Рой Ходжсън, а не от клубна легенда като Кени Далглиш например, който бе желан от повечето привърженици на клуба. Не съм сигурен, че той би се справил по-добре от Ходжсън на този етап, и щеше да бъде много жалко да отнесе критиките, които в момента се сипят по адрес на бившия мениджър на Фулъм...

5. Кога прогнозираш най-сетне титла за Ливърпул в Премиършип?

Едва ли някой може да прогнозира. Както виждаме митът за Топ 4 в Англия е вече разбит и то благодарение на огромните финанси, които се изливат в клубове като Манчестър Сити, Тотнъм, а и не само. Защо не в следващите години именно те да доминират в Англия. Отбори като Челси и Манчестър Юнайтед няма какво да ги коментираме. Същото ми се иска да кажа и за Ливърпул, но в момента просто нещата са несъизмерими. Няма как в момента Ливърпул да се конкурира с тези отбори. Знам, че тук голяма част от хората ще започнат да плюят и да са убедени, че говоря глупости, но просто това са реалностите. Като казвам, че клубът не е конкурентен на тези отбори, имам предвид във финансово отношение. Разбира се, говоря и малко наизуст, тъй като все още никой не е видял как ще играе новият собственик на трансферния пазар, въпреки че неколкократно афишира, че ще залага на класни юноши и без гръмки трансфери. Ако това се окаже истина.. ще чакаме още доста за титла. В момента в клуба всичко се гради наново, а това изисква време.

6. Застрашен ли е Премиършип по качество от Бундеслигата или Премера?

Точно в момента не. Виждаме какви инвестиции се правят в Англия и в частност в клубовете от Висшата лига. Това няма как да не подобрява нивото на футбола в тази страна. Самият факт, че голяма част от футболистите мечтаят за трансфер на Острова също говори сам по себе си. Може би испанския шампионат се доближава до този в Англия, но пък там „дупката” между Реал, Барселона и останалите клубове е твърде голяма. Това няма как да не се отрази на цялостната картинка. Все пак в първенството има още доста клубове, които обаче не са на нужното ниво. Доскоро положението в Англия беше подобно, но там имахме Топ 4. Сега обаче ситуацията е различна и шампионатът е много по-интересен.

7. Как би коментирал годината за ЦСКА?

Ако мога да го направя с една дума, то бих казал – кошмар! Сигурно следващият въпрос ще бъде „Защо?”. Ами вижте класирането. То казва толкова много... Няма какви позитиви да бъдат извлечени, когато на полусезона ЦСКА се намира на пето място с 11 точки пасив от лидера. Разбира се, позицията на „червените” си има обяснение и съвсем не е случайна. Може би трябва да започнем с ръководството. Управлението на клуба бе всякакво, но не и адекватно за име и марка като ЦСКА. Какво ли не видяхме и какво ли не прочетохме. Наистина става дума, за ЦСКА и ако в „Борисовата градина” е спокойно, значи нещо е сбъркано, но да имаш повече от шест-седем треньора за една календарна година е нещо невиждано! Тук се сещам и правя асоциация с Англия, която сигурно не много уместна, но вижте Ливърпул. Клуб с илюзорна 118-годишна история е бил воден от не повече от 20 мениджъра! Няма как отбора ти да върви нагоре, когато, по груби сметки, през два месеца имаш нов треньор. Просто няма как да се получи.

Следва селекцията, която до голяма степен пак можем да причислим към „заслугите” на това ръководство. Тук имам предвид най-вече лятото, когато бяха привлечени купища футболисти, като в последствие видяхме, че много малък процент от тях имат място дори и в България. Сезонът започна и отново скандали. Конфронтация между ръководство и фенове, разправии, празни трибуни, протести, изобщо грозна картинка, от която най-много страдаше отбора. Всичко това няма как да не се отрази върху играчите и тук си мисля, че класирането е реално. Но както казах и по-горе, ако няма скандали в ЦСКА, то това няма да бъде същия клуб. Може би единствения светъл лъч бе класирането за групите на Лига Европа, въпреки че и там представянето не бе на ниво.

8. Какво бе нивото на „А” група през изминалите 12 месеца?

Като цяло слабо. Едва ли някой мисли по друг начин. Със сигурност има и интересни двубои, но това по-скоро се дължи на факта, че по-силните от минали години станаха по-слаби, т.е. свалиха си нивото. Нито Левски, нито ЦСКА направиха нещо запомнящо се, дори напротив. Може би Локомотив Пловдив и Черноморец претърпяха някакво развитие и донякъде зарадваха своите привърженици. Ще бъде интересно обаче да видим какво ще се случи през пролетта, особено в бургаския клуб, който спокойно можем да кажем вече не е същият.

9. Добре ли е, че най-сетне националният тим има чуждестранен треньор?

Колкото и неуместно да е, тук пак ще направя паралел с Англия. И те горките пробваха, мъчиха със знайни и незнайни герои, спряха се на Капело и пак са на същото дередже. И при нас си мисля, че ще бъде същото колкото и голямо име да е Лотар Матеус. Просто всичко опира то манталитет, а когато той е балкански, и още повече български, то тогава става страшно. Или с две думи: нема оправия.

10. Адекватен ли е конкурсът „Футболист на България”?

Ако трябва да бъда откровен – пълен фарс. Всъщност това важи за всички подобни класации в България. Мисля, че в тях хората гласуват по-скоро срещу някой, отколкото да дадат своя вот в подкрепа на някой или нещо. Може би едно свободно гласуване в интернет например ще бъде доста по-показателно и реално.