От 24 декември до 2 януари всеки ден Gong.bg ще ви представя спортната и футболна 2010 през погледа на екипа на Гонг.

Какво мисли Томислав Русев за любимата му Барса? Успешна ли е годината на Левски според Вальо Грънчаров? Какво е нивото на българското първенство според Ники Александров? Защо Англия се издъни на Световното според Пламен Иванов?

Отговорите на тези и още много други въпроси очаквайте всеки ден в 11 часа. Въпросите задава - Гонг! Отговорите дава - Гонг!

1. НАКЪДЕ ВЪРВИ БЪЛГАРСКИЯТ ФУТБОЛ-НАГОРЕ, НАДОЛУ ИЛИ ТЪПЧЕ НА ЕДНО МЯСТО?

Няма да открия топлата вода, като кажа,че върви надолу. Разбира се,има някои проблясъци,като влизането и дори печеленето на точки в Лига Европа от Левски и ЦСКА, но като цяло картинката е доста тъжна. Националният отбор е с една-единствена победа през годината, младежите завършиха последни квалификациите си, дори след Казахстан, при юношеските формации е още по-зле. Така че, за съжаление перспективата е твърдо надолу.

Първенството е интересно,но много слабо като качество. Спешно са нужни промени във формата на А и Б групите. Няма смисъл отбори,които не могат да си позволят елементарни разходи,да се наричат професионални.

2. ИМА ЛИ БЪДЕЩЕ ТОЗИ НАЦИОНАЛЕН ОТБОР?

За мен Лотар Матеус е добър вариант за треньор на този отбор. Ще му бъде много трудно обаче, защото той не разполага с голям избор. Класните футболисти от големи клубове вече се броят на пръстите на едната ръка. И все пак в краткосрочен план мисля,че все още имаме сили за някое класиране. В по-далечно бъдеще нещата хич не ми изглеждат розови. Причините вече ги казах в предишния отговор.

3. КАК СЕ СПРАВЯТ СЛАВИЯ И ЕМИЛ ВЕЛЕВ?

Оценката не може да е еднозначна. От една страна са мачовете с ЦСКА и Левски, от които белите взеха 4 точки-невиждан успех от години насам. Плюс класирането на четвъртфинал за купата. От друга страна са едва 8-то място в първенството и куп загубени точки от непретнциозни съперници. Очевидно Велев е добър мотиватор за важните двубои,но все още не достатъчно опитен,за да взима лесно рутинните мачове. Между другото така беше и при престоя му в Левски.

4. ЧЕСТО ПРАВИШ РУБРИКАТА „ГРЕДА“-КОЯ ТЕМА ТИ БЕШЕ НАЙ-ПРИЯТНА И КОЯ НАЙ-ТЪЖНА?

Трудно ми е да кажа коя е била най-приятна. Рубриката обикновено е критична, така че не изпитвам някакво мазохистично удоволствие да критикувам нещо или някого, просто това ми е работата. За най-тъжна-определено националният отбор след мача с Черна гора. Мислиш, че по-лошо не може да бъде, но се оказва, че може и даже вече нямаш думи да опишеш възмущението си от играта на „трикольорите“.

5. КАК ОЦЕНЯВАШ ГОДИНАТА ЗА НИКИ МИХАЙЛОВ?

Е, това провокация ли е? Известно е, че преди няколко месеца критикувах Ники за медийните му изяви, подчертавам не за играта му, за което ми се обиди и той, и баща му и така нататък. Нямам нищо лично против Ники Михайлов, напротив,мисля, че е добър вратар. Просто е много млад, за да негодува от справедливите критики за националния отбор. Иначе определено тази година той показа голямо израстване.

Накратко-колкото повече Ники Михайлов отсъства от жълтите издания, толкова повече присъства във футболните. За съжаление имаме и обратния пример с друг национал...

6. КАЖИ, ЗАЩО АНГЛИЯ ПАК СЕ ПРОВАЛИ НА МОНДИАЛ? И ДОКОГА?

Знам ли, трябва да попитате някого от ВВС. Най-често споделянето мнение е, че чужденците във Висшата лига са прекалено много и английските футболисти остават на заден план. Не случайно там въведоха нови правила за ограничаване на легионерите. Другото е, че в големите страни националният някак вече не е толкова престижен, както беше едно време. Вижте, същото се случва във Франция, Италия и други велики футболни нации. Така че, може и да е за дълго.

7. ЛЮБИМИЯТ ТИ ЕВЪРТЪН БЕ НЯКОЛКО КРЪГА ПРЕДИ ЛИВЪРПУЛ В НАЧАЛОТО НА СЕЗОНА, НО ПОСЛЕ ЗАКЪСА.КЪДЕ ГО ВИЖДАШ В КРАЯ НА СЕЗОНА?

Проблемът в Евъртън е тривиален - липса на средства, които да приближат отбора до грандовете на Острова. Съответно, липса на дълга и равностойна резервна скамейка, с която да се издържи през целия тежък сезон във Висшата лига. Евъртън може да изиграе един, два, три страхотни мача, но силите стигат дотук. В края на сезона, както винаги - няма да изпаднем.

8. НАВИТ ЛИ СИ ЛИВЪРПУЛ И ЕВЪРТЪН ДА ДЕЛЯТ ЕДИН ОБЩ СТАДИОН?

Защо не? Щом Интер и Милан или Лацио и Рома могат да играят на един стадион. Още повече, край Мърсисайд противопоставянето не е толкова екстремно, като на други места. Проблем може да бъде липсата на традиции за подобно нещо в Англия. А там, както знаем, традициите са на почит. Пък и не знам за финансирането как ще се разберат, Ливърпул нали се големеят, да поемат по-голямата част от проекта.

9. ИЗОСТАВА ЛИ ПРЕМИЪРШИП ОТ БУНДЕСЛИГАТА,КАКВИТО МНЕНИЯ ВЕЧЕ СЕ НАЛАГАТ?

Категорично не. По мое мнение в Англия първенството все още е най-силното в света. Вижте, в Испания нещата пак се сведоха да два отбора, в Италия шампионатът също не е на най-високо ниво. В Германия определено бележат голям напредък, но е все още рано да се говори за изпреварване на английската Висша лига. Та лидерът в Бундеслигата Борусия Дортмунд отпадна още в групите на Лига Европа.

10. КАКВО ДРУГО ТИ НАПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ОТ СВЕТОВНИЯ ФУТБОЛ ПРЕЗ ГОДИНАТА?

Огромната пропаст между богати и бедни клубове. Икономическата криза изправи до стената отборите - средна ръка и те вече не могат и за миг да се мерят с големите. Ето, в Шампионската лига този сезон, нямаше нито една изненада. Една група от 10-12 отбора са превзели европейския връх и играят само помежду си. Ако така продължава, романтиката на играта ще изчезне напълно и футболът на най-високо ниво ще стане само комерсиално шоу, както е в американските спортове.