В едно от най-големите боксови зрелища за годината Антъни Джошуа победи Анди Руис-младши в мач реванш, който се проведе в Ад Дирия, Саудитска Арабия. Пред 15 хиляди фенове британецът постигна 23-ата победа в своята кариера, триумфирайки с единодушно съдийско решение (118-110, 118-110, 119-109) над своя съперник.

AJ си върна световните титли на IBF, WBA, WBO и IBO в тежка категория, след като изненадващо му бяха отнети именно от Руис през юни.


През лятото, в първия двубой между двамата, Руис победи британеца, напук на всички очаквания. Този път AJ бе взел мерки и категорично надви американеца от мексикански произход.

В реванша Джошуа бе съвсем различен боксьор и показа абсолютно нов облик, който бе доказателство за това, че се е поучил от грешките си. Триумфът на AJ бе повече от убедителен, тъй като през цялото време диктуваше събитията на ринга. Британецът бе изградил желязна тактическа дисциплина, с която целенасочено пазеше безопасна дистанция от своя противник и не му позволяваше да регистрира своите удари.

Антъни Джошуа: Взех си поуките и се завърнах

Анди Руис: Килограмите се отразиха

Еди Хърн: Джошуа е шефът в дивизията, покажете уважение!

Ето по колко ще приберат Джошуа и Руис след зрелището

Сред специалните гости на галата бе световният шампион на UFC в лека категория Хабиб Нурмагомедов. 

Хабиб Нурмагомедов

източник: Getty ImagesМегасблъсъкът на живо изгледа още шампионът на WBA в средна и супер средна категория Канело Алварес. 

Канело Алварес

източник: Getty ImagesКакто и Дерек Чисора.

Дерек Чисора

източник: Getty Images


ПЪРВИ РУНД 

Двубоят започна предпазливо и без излишни рискове за двамата боксьори. И Руис, и Джошуа отправяха плахи удари, но британецът бе първият, който регистрира мощен удар в лицето на мексиканеца. В края на рунда с мощен десен удар AJ отвори аркада на лицето на Руис. 

ВТОРИ РУНД 

Анди Руис започна ударно, регистрирайки двоен ляв прав. Британецът отвърна с опит за десен прав, но мексиканецът внимаваше. Последва размяна на удари между двамата противници. Минута преди гонга Руис изравни раните от двубоя, отваряйки аркада на лицето на Джошуа. В края на рунда ританецът бе притиснат до въжетата, но успя да се измъкне бързо. 

ТРЕТИ РУНД 

Мексиканецът тръгна директно и в третия рунд и регистрира ляв в тялото на своя противник. Последва опит за дясно кроше от страна на мексиканеца, но AJ се защити успешно. Британецът бе по-търпелив и изчакваше точния момент да нанесе удар. Този момент дойде в края на рунда, когато нанесе ъперкът и ляво кроше в тялото на мексиканеца. 

ЧЕТВЪРТИ РУНД 

Руис опита да скъси дистанцията и тръгна настървено, но Джошуа спря нападението на мексиканеца, влизайки в клинч. Руис отвърна с неуспешен опит за ляво кроше. Последва размяна на мощни удари между двамата. Руис вкара мощно ляво кроше, а британеца отвърна със силен ляв в тялото на своя противник. Мексиканецът започна акция, но Джошуа регистрира успешна серия от удари и разклати Руис. В края на рунда AJ бе притиснат във въжетата.   

ПЕТИ РУНД 

Рунд №5 започна с нова акция на мексиканеца, който пласира няколко последователни удара. Джошуа отново бе по-пасивният на ринга и влезе в клинч, след който направи неуспешен опит за ляв прав. AJ регистрира серия от мощни удари в главата на Руис, но гонгът сложи край на рунда. 

ШЕСТИ РУНД 

Рундът започна с опасна размяна на удари между двамата. Руис скъси дистанцията и успя да пласира тежките си удари в лицето на британеца. Джошуа изчакваше момента, за да регистрира мощния си ляв прав, последван от ляво кроше, което разклати мексиканеца. AJ обаче пласира няколко леви прави и гонгът сложи край на рунда. 

Getty Images
66 снимки


СЕДМИ РУНД 

Втората половина на двубоя започна пасивно за Джошуа. Руис отново удари непозволено своя противник и получи поредно предупреждение от рефера. Джошуа отвърна с мощно дясно кроше, което обаче бе неуспешно. Мексиканецът контрира с точно дясно кроше в лицето на Джошуа, който вкара дясно кроше, последвано от ляво кроше. Отговорът на Руис бе да влезе в клинч. Последваха предпазливи секунди, в които Руис направи неуспешен опит за ляво кроше, а AJ отвърна с мощно дясно кроше. 

ОСМИ РУНД 

В началото на рунда Руис търсеше тялото на Джошуа, но британецът се защитаваше успешно и пазеше добра дистанция. Пореден непозволен удар от страна на мексиканеца ядоса Джошуа. Последва мощна серия от крошета на Руис, след която британеца влезе в клинч. Джошуа отвърна с ляво кроше, но мексиканеца се задържа на краката си. Рундът завърши с размяна на реплики между двамата боксьори. 

ДЕВЕТИ РУНД 

Девети рунд стартира агресивно с ляв прав на Руис. AJ отвърна с отличен ляв прав в лицето на мексиканеца, който след това инкасира още един мощен удар. Джошуа влезе в клинч, от който обаче Руис излезе мигновено, след което направи неуспешен опит за дясно кроше. Рундът приключи с мощна комбинация от тежки удари на Джошуа.  

ДЕСЕТИ РУНД 

Рунд №10 започна агресивно, след като Руис регистрира тежко дясно кроше в главата на британеца, който върна удара. Последваха секунди на тактическа битка, в която Джошуа вкара няколко успешни удара в лицето на своя съперник. Британецът пазеше удобна дистанция от десните крошета на Руис, който изпитваше все повече трудности да отвръща на доброто движение на AJ.

ЕДИНАДЕСЕТИ РУНД 

Рундът започна с размяна на удари между двамата боксьори. Джошуа бе притиснат до въжетата, където отнесе мощно дясно кроше. Британецът се спаси от мексиканската атака, влизайки в клинч. Руис вкара мощно дясно кроше, а AJ отвърна със серия от крошета, завършила с успешен ляв прав. Мексиканецът опита силен десен прав, но Джошуа се защитаваше успешно и неутрализира съперника. 

ДВАНАДЕСЕТИ РУНД 

Последният рунд в двубоя стартира с ударна атака на Анди Руис, но Джошуа отвъран с бомбастичен десен прав в лицето на мексиканеца. В заключителните секунди Руис вкара точно ляво кроше, но Джошуа отвърна с леки леви крошета и се измъкна от силното дясно кроше на Руис. Джошуа завърши двубоя с регистриран успешен ляв прав. 

След като триумфира в Саудитска Арабия и се превърна в двукратен световен шампион, Джошуа се отдаде на заслужен купон.