Стойка Кръстева победи представителката на домакините Тсукими Намики с 5:0 на 1/2-финалите в категория до 51 кг на олимпийския ринг. Така в събота на 7 август в 8:15 часа тя излиза във финална битка срещу Бусе Чакъроглу от Турция.

До този момент Стойка беше безкопромисна със съперничките и продължи доминацията си и на полуфинала. 

В първия рунд японката започна доста активно, но Стойка Кръстева с точни атаки отговаряше на агресията на представителката на домакините. Десен прав на Стойка матира Намики, а българката добре се пазеше от атаките на съперничката. Последва ляв прав и дясно кроше в полза на Стойка Кръстева, която умело се предпазваше от ударите на Намики. След първия рунд Кръстева водеше с 4:1.

Намики започна да намира по-точни удари във втория рунд, но и Стойка не отстъпваше. Доста тежни удари получи българската боксьорка в последните 20-ина секунди на частта. Въпреки това съдиите дадоха своето предимство за Кръстева.

Любомир Асенов/Lap.bg
24 снимки

Японката стартира отново активно третата част, тя изоставаше по точки и тръгна да атакува, но Стойка Кръстева се пазеше доста добре от ударите на японката, като държеше и далечна дистанция. Стойка започна да нанася точни удари в главата на японката, демонстрирайки превъзходството си.

Така в крайна сметка Кръстева спечели и България ще има финалист в бокса на Олимпийски игри след 25 години.

Представителката на южната ни съседка Бусе Чакъроглу победи с 5:0 съдийски гласа Хсиао Хуан от Китайско Тайпе. Туркинята е добре позната на нашето момиче, след като вече са се срещали на големи първенства и имат поделено надмощие. 

Бусе е европейска шампионка от Мадрид 2019, като през същата година спечели Европейските игри в Минск и зае второ място на Световното първенство в Улан-Уде. 

За последно български боксьор стигна финал на олимпийските игри в Атланта 1996. Тогава Даниел Петров спечели златото в категория до 48 килограма, а Серафим Тодоров (57 кг) и Тончо Тончев (60 кг) грабнаха сребърни отличия.