Бразилската боксова легенда Едер Жофре почина вчера на 86-годишна възраст. Членът на залата на славата се е споминал след продължително боледуване. Жофре е починал само часове след като е приключил турнир кръстен на негово име с участието на боксьори от Бразилия, Уругвай, Еквадор и Мексико.

Според мнозина Жофре е най-великият бразилски боксьор в историята. Той е носител на титли от две категории – петел и перо. През 2003 г. списание Ринг го постави на 83-о място сред 100-те най-силни удари в историята.

Кариерата на Жофре завърши със 72 победи и 2 загуби, от които 50 успеха с нокаут. Единствените му две поражения са срещу Файтинг Харада в битките за титлата на WBA и WBC в категория петел. След втората си загуба срещу Харада през 1966 г. Жофре за кратко се отказва на възраст 30 г., но след 3 години се връща в категория перо, за да натрупа серия от 14 поредни победи и да си спечели битка за титлата срещу Жозе Легра през 1973 г. Той я печели със съдийско решение.

Титлата му обаче е отнета година по-късно. Той продължава да се боксира и печели всеки мач до оттеглянето си през 1976 г.