При огромен интерес от страна представителите на детско-юношеските школи в София и региона днес завърши поредицата от срещи-дискусии на методическото звено към Българския футболен съюз за развитие на играта при подрастващите.  Домакин на събитието бе Национална Спортна Академия „Васил Левски“, а участие от страна на БФС взеха техническият директор Георги Иванов, председателят на Зоналния съвет - София Петко Петков и главният методист Лъчезар Димов.

С днешния уъкршоп бе поставен финал на серията от въвеждащи презентации и дискусии на БФС, насочени към внедряване на модерна методика при работата с децата и юношите в школите и академиите. В рамките на обиколката из цялата страна през последните две седмици и с участието на стотици представители на клубове, детско-юношески школи и академии бяха изложени основните цели и идеи, заложени в стратегическата програма на БФС за следващия 4-годишен период. На базата на сериозен анализ и на най-добрите международни практики за развитието на талантите в различни етапи от тяхното формиране, Лъчезар Димов и Георги Иванов представиха рамките на новата програма, чието приложение ще създаде необходимите предпоставки за изграждане на ново качествено  поколение в българския футбол. Процесът ще продължи със серия от презентации на конкретните насоки за работа във всяка отделна възрастова категория – от 6-годишните до 15-годишните футболисти.

Паралелно с това бяха подчертани предимствата от използването на новата онлайн академия на БФС, достъпът до която е напълно безплатен за всяка школа или академия в страната след заявка на имейл lachezar.dimov@bfunion.bg. Както е известно, платформата осигурява огромен обем база данни, методики и тренировъчни упражнения в широк диапазон (U6-U15) по холандски модел.

Представени бяха и обобщени тенденции от първата сесия на Националната програма за развитие на таланти до 14 г., която стартира през септември м.г., а през тази пролет ще продължи във всички зонални центрове.

По време на заключителната част представителите на ДЮШ от Софийска област дадоха редица конструктивни предложения за подобряване на работата и спортно-техническия процес в детско-юношеския футбол, които ще бъдат анализирани в детайли, а някои от тях - внедрени в нормативната уредба за следващия сезон.