Отборът на Септември София се завърна в елита на България! Това стана факт след равенството от 1:1 като гост на Спортист Своге в двубой от 16-ия кръг на родната Втора лига. Иначе днес Кирил Янакиев откри резултата в 54-ата, но Атанас Кабов изравни в 67-ата минута, а това се оказа достатъчно за столичани за завръщането им в най-високото ниво на българския футбол.

Тимът на Славко Матич беше за последно в елита през сезон 2018/2019, когато загуби баража за оцеляване от тима на Арда. 

Emona Tsoncheva / LAP.bg
77 снимки

След това равенство Септември остава първи с 69 точки, но не може да бъде изместен от едно от първите две места до края на сезона, които дават право на директна промоция. В последния си мач за кампанията столичани приемат Монтана. Спортист, който вече не играе за нищо, е десети с 46 точки, а  до края на сезона гостува на втория Спартак Варна и приема дубъла на ЦСКА 1948.  

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВТОРА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Отзивите след двубоя:

Кабов: Най-добрият отбор сме, постигнахме целта си​

Матич: Никой не вярваше, че ще влезем в efbet Лига, момчетата направиха невероятни неща​

Борислав Кьосев: Трябва да надградим отбора през лятото, ще имаме други цели догодина​

Кристиян Добрев: Това е страхотен успех за Септември​


Гостите стартираха срещата по-добре и създадоха първата голова ситуация в петата минута. Красиан Колев центрира от ъглов удар на първа греда, където Марио Илиевски засече с глава, но защитник на Спортист изчисти пред голлинията. След това настана карамбол, а Кристиян Пашов нанесе изстрел пред вратарското поле, но вратарят Стефано Кунчев плонжира и улови топката. 

Малко по-късно Ариф Ферадов проби добре отдясно, но играчът на „шоколадите“ не успя да отиграе топката по най-добрия начин и топката се озова в ръцете на вратаря Димитър Шейтанов.

В следващите минути Септември се настани трайно в половината на Спортист и изпълни няколко поредни корнера, но до нови опасности не се стигна.

Домакините имаха невероятна възможност да открият резултата в 36-ата минута. Ариф Ферадов беше изведен с дълъг пас в половината на Септември, измъкна се от защитата и излезе сам срещу Шейтанов отляво в наказателното поле, но вратарят се беше позиционирал перфектно и с глава изби в корнер удара, който почти сигурно влизаше във вратата му.

Още преди да са изтекли и 60 секунди от втората част Септември имаше възможност за попадение. Симеон Александров намери с едно докосване Илиевски в половината на домакините, който пък комбинира с Мартин Ачков. Той напредна добре с топка в крака и стреля от границата на наказателното поле, но право в ръцете на Кунчев.  

В 53-ата минута Ферадов направи добър пробив по левия фланг, влезе в наказателното поле и стреля към далечня ъгъл, но неточно. 

Спортист първи удари, след като поведоха в резултата в 54-ата минута. Владимир Сиромахов изведе по отличен начин отляво Стефан Стефанов, който премина покрай съперников играч, навлезе в наказателното поле и центрира към Георги Николов. Шейтанов обаче успя да отбие топката, но я прати право на пътя на появилия се на почивката Кирил Янакиев, който нямаше как да сбърка на празна врата за 1:0.

В 65-ата минута домакините бяха близо до втори гол. Сами Пилер скочи най-високо след центриране от корнер, но топката премина точно над напречната греда на Шейтанов.

Само две минути след това Септември изравни резултата. Капитанът Асен Чандъров изведе по отличен начин Атанас Кабов отляво в половината на „шоколадите“, а нападателят излъга Мартин Сандов и останал сам срещу Кунчев не сбърка, пращайки топката покрай него в долния ляв ъгъл - 1:1.

В 82-ата минута Мартин Сандов засече с глава центриране в наказателното поле отляво, но без проблеми за Шейтанов, който улови топката.

До края на мача не се случи нищо по-интересно, а точката беше достатъчна за промоция на Септември обратно в елита на България. 


FT | СПОРТИСТ СВОГЕ – СЕПТЕМВРИ СОФИЯ  1:1

1:0 Кирил Янакиев 54'

1:1 Атанас Кабов 67'

Втора лига, 36-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

СПОРТИСТ СВОГЕ: 1. Стефано Кунчев – 7. Мартин Сандов, 3. Борислав Христов (к), 5. Сами Пилер, 88. Владимир Сиромахов, 21. Ивайло Михайлов, 6. Стефан Стефанов, 22. Аюб Тазути, 16. Ариф Ферадов, 17. Галин Тошев, 15. Георги Николов

Резерви: Ивайло Василев (вр), 19. Богомил Богомилов, 18. Димитър Атанасов, 5. Иво Харизанов, 13. Кирил Янакиев, 80. Красимир Панчев, 14. Стивън Славков

Старши треньор: Борислав Кьосев

СЕПТЕМВРИ СОФИЯ: 21. Димитър Шейтанов – 10. Асен Чандъров (к), 8. Александър Тодоров, 22. Асен Георгиев, 6. Атанас Кабов, 4. Иван Арсов, 18. Красиан Колев, 16. Кристиян Пешов, 14. Марио Илиевски, 11. Мартин Ачков, 17. Симеон Александров

Резерви: 1. Николай Банков (вр), 7. Айкут Рамадан, 9. Валери Божинов, 20. Владислав Узунов, 23. Йоан Гаврилов, 5. Мартин Стойчев, 15. Рафаил Пърликов

Старши треньор: Славко Матич


Главен съдия: Димо Димов, град Сливен

Стадион: „Градски“, град Своге