Първенството на България във Втора лига логично остава малко в сянка на битките в елита. Качеството на играта във втория ни ешелон може и да не е най-високото, но тази дивизия има и своите достойнства.

Първото и главно достойнство на Втора лига е нейната равностойност. Тук няма изявени лидери, каквито са Лудогорец, ЦСКА и Левски в Първа.

Всеки мач крие неизвестност, а за промоция в елита претендират поне пет от 16-те тима във Втора лига.

На първо място като финансови възможности и потенциал сякаш е Царско село. Отборът с база край Околовръстното шосе в столицата има най-ярко изявените претенции да спечели за пръв път промоция в елитната ни дивизия. Това е основният фаворит, но останалите са съвсем близо.

Ботев Враца победи Царско село с 1:0 в мач на отбори с идентични стилове с акцент върху физиката, а това показа, че нищо не се знае, поне за мястото, осигуряващо директно участие в Първа лига в края на сезона. Врачани със сигурност, освен временни лидери, са и друг от потенциалните кандидати, ако не за директна промоция, то поне за едно от двете баражни места.

Третият кандидат за това е Локомотив Сф. Босът на „железничарите“ Иван Василев може и да няма финансовия потенциал да издържа сам отбора в Първа лига, но той недвусмислено постави тази задача пред своите. А, кой знае, евентуалното спечелване на място в елита пък може да привлече и така необходимите спонсори.

Тимът от „Надежда“ не започна убедително като игра, но постепенно привлече неколцина опитни футболисти /Николай Цветков-Демона, Иво Иванов, Том, Бранеков, Мартин Станкев/, които вдигнаха нивото в играта на тима.

Освен тези три отбора и още два, които в момента са малко по-ниско в класирането, със сигурност искат Първа лига и ако им се удаде възможност, ще участват там на драго сърце. Единият е Литекс. А пък да не забравяме, че „оранжевите“, още повече ако са придружени от Царско село, биха били съюзници за високите цели на ЦСКА в Първа лига. В групата на претендентите за слънцето на Първа лига трябва да поставим и отбора на Монтана.

В дивизията има и два много корави тима – Ботев Гълъбово и Оборище Панагюрище, от които може да се очаква всичко. Отбори като Несебър, Лудогорец 2 и Локомотив ГО пък се очертават като представители на златната среда.

Прави впечатление отстъплението на морските тимове Нефтохимик, Поморие и Созопол. Черноморец Балчик също е замесен от подобно тесто като останалите морски. Към тази групичка трябва да прибавим Марица и Струмска слава. Имежду отборите, посочени в последния абзац, пък можем да очакваме евентуалните изпадащи в Трета лига.

Но до края на първенството има твърде много време. И да не забравяме това, с което започнахме: групата е много равностойна, разликата в класата между отборите не е голяма и всичко е възможно.