Първа лига е по-силна като качество от Втора лига. Нищо изненадващо – то затова едната е кръстена Първа, а другата Втора. В Първата играят по-силните футболисти, по-класните отбори, има доста повече пари.

Пари ли казахте? А, ето това е ключовата думичка. Парите – те осигуряват благоденствие, но и те развращават. Те гарантират по-високата класа, но и те допускат покварата.

Та, ето какво по-рядко ще видите по терените, на които играят отборите от Втора лига: едни отбори да играят като луди в дадени мачове, а в други да разхождат екипчетата;

Едни съдии да свирят /да не свирят/ дузпи и засади, според ситуацията и действащите лица на игрището. Или да гледаме главоломни, но фалшиви обрати в резултата.

Всъщност, не съм прав – всичко това може да бъде открито и по терените във Втора лига, но в доста по-малки мащаби. Да не забравяме къде живеем.

Защо е така? Защото във Втора лига до голяма степен няма такова съдбовно значение дали първи е Етър, Ботев Враца, Септември Сф или Локо Сф. И Ботев Гълъбово да е лидер, едва ли някой ще си накриви шапката.

Но в Първа лига кой е първи, кой е шампион има значение и то какво. Ами затова е Първа лига – да има значение кой е първи, ще кажете навярно.

В бившата Б група понятието „пари“ е по-маловажен фактор. Важно е да ги имаш, но колкото да съществуваш и да имаш някаква цел, все пак.

И ето как маловажността на фактора „пари“ във втория ешелон се превръща в добродетел. Тук е сигурно, че мачовете ще са непредвидими, неповлияни /по-малко повлияни, все пак сме в България.../, непредубедени, непокварени. Няколко думички, започващи с негативната форма „не“.

А оттам те са и по-интересни като развой, по-интригуващи. Тук, във Втора лига, всеки може да бие всеки. И понеже равностойността е известна на участниците, доста от мачовете завършват без победител, наравно. Или с победител, който спокойно е можел да се окаже в ролята на победен.

Отсъствието на големите пари, каквито за българските стандарти и спрямо останалите в елита притежават няколко клуба, прави от Втора лига една любопитна футболна територия на България. Тук всеки може да се изяви и всеки може да пропадне. И никой предварително не е наясно откъде ще изскочи заекът.

Парите...Липсата им...

Това е причината.