Димитър Васев е последният треньор, който е ръководил Локомотив София в най-горната дивизия на българския футбол. Той успя да изведе "железничарите" до третото място, но след това те загубиха лиценза си. Сега се подвизават във Втора лига, за която бяха поканени от БФС преди началото на сезона. 

Какво сподели Васев за отбора на сърцето си и какво очаква от "червено-черните", вижте в интервюто, което той даде за официалния сайт на столичния клуб. 

- Какъв е първият ви спомен от стадион "Локомотив"?

- Мои приятели постоянно се хвалеха, че тренират футбол и аз се запалих покрай тях. Преди това тренирах борба. Така ме определиха в онези години, не можеше сам да избираш, просто системата беше такава. Още в училище ни разпределяха: "Ти ще си лекоатлет, ти ще си борец." Мен ме определиха за борец и аз, разбира се, изпълнявам.

- Кой беше първият ви треньор и кой е най-ценният съвет, който сте получил от него? 

- Коце Благоев. Бих казах, че всеки съвет е ценен и всеки треньор те учи на нещо. Всеки е допринесъл с нещо за моята кариера и от всеки съм си взел своя урок.

- Кой за вас е най-запомнящият се мач като футболист на Локомотив?

- Когато взехме купата. Всъщност всеки мач си има своето значение. Неведнъж съм казвал, че дори и да загубиш, това не е фатално. Важното е да си направиш заключения и да анализираш ситуацията.

- Преди две години с Локомотив спечелихте бронзовите медали. Какви бяха емоциите на отбора? 

- Емоциите наистина бяха страхотни и за мен, и за момчетата. Видяхме феновете на стадиона да стават по-многобройни, по-ентусиазирани и подкрепящи.

- Следите ли българското първенството и как бихте го коментирали?

- Следя го, да, но определено то не е от най-силните. Няма как да е по друг начин, когато се вкарват отбори „на сила“. Има такива, които не са готови, определят се по някакви правила, но не отговарят на реалните изискванията. Днес е нужно просто да има футболисти и те да имат история. Тези отбори в момента дори не вдигат нивото на футбола и като резултат гледаме доста по-слаби мачове.

- Коя е най-ценната ви победа като треньор на Локомотив?

- Всяка победа е посвоему значима. Еднакво се радвам за всичките, защото носят удовлетворението, че футболистите играят добре и изпълняват това, за което са работили. Също така виждаш много щастливи лица около теб, всичко това прави победата ценна. Когато спечелиш мач с ЦСКА или Левски, помниш много по-дълго, въпреки че това отново са три точки.

- Какво ще кажете за новото ръководство на Локомотив София 1929?

- Тежка задача. Радвам се, че се нагърбиха с това. Те са локомотивци и се надявам с новото управление по-бързо да преминем през прехода. Разбира се, ще е нужна и помощ, като да се намерят спонсори, които да милеят за отбора, защото на Локомотив не му е там мястото. Хубаво е да извървим този път, въпреки че аз бих предпочел да го прескочим.

- Какво ще кажете на феновете на Локомотив? 

- Да са все така верни, искрени, да подкрепят клуба, ако може и повече. Един от най-горчивите моменти е да виждаш как феновете се увеличават и в един момент всичко приключва. Искам да виждам стадиона пълен – това е!