Локомотив /Г. Оряховица/ приключи есенния полусезон в Северозападната „В” група като лидер в класирането. „Железничарите” имат най- резултатното нападение в цялата Трета дивизия, отбелязало е 60 гола. В защита отборът също се е справил на ниво, допуснал е едва 12 попадения.

Днес председателят на Управителния съвет на клуба Бончо Генчев анализира представянето пред медиите и обяви официало, че целта е „Б” група, като около нея са обединени ръководство, футболисти, местна власт и спомоществуватели.

- Г- н Генчев, каква оценка давате на есенния полусезон на "Локомотив"?

- Много по- добра от тази миналата година. Тогава бяхме на един път, т.г. сме на абсолютно по-различен. Отборът е стъпил на много по-високо стъпало, дори с две стъпала по-нагоре.

- Подплатено ли е първото място в спортно-технически аспект?

- Ако съпоставим двата сезона спортно-технически, отговорът е да. Миналата година направихме тотална промяна в състава и визията на клуба. Заложихме на детско-юношеската школа, на 6 човека от старшата възраст, като повечето от тях бяха титуляри. Оказа се, че не са готови, нямат класата, която е необходима, за да изглежда „Локомотив” така, както изглежда в момента. Направихме промени и сега сме много по-добри, а  резултатите са красноречиви.

- Апетитът идва с яденето. Официално ще обявите ли цел „Б” група за „Локомотив”?

- В самото начало на сезона нямахме тази амбиция. Започнахме мач за мач, с млади, но опитни футболисти, които в течение на мачовете, както и аз, изяснихме, че можем да атакуваме. Имахме много тежка програма - първите 4 мача бяха убийствени, но ги преминахме. Постепенно се появи визия, че можем да гоним нещо повече - първо или второ място във „В” група, което ще ни даде възможност да се качим във втория ешелон. От тази гледна точка, на този етап имаме амбицията, но е много важно да гледаме всеки мач за себе си и оттам да видим след първите четири срещи напролет в какво положение сме и да си обявим наистина крайната цел - влизане в „Б” група. На този етап имаме амбиции, воля и разбиране от футболистите ни, които са 25-26-годишни и разбирам тяхната амбиция, защото без нея няма прогрес в един клуб. „Локомотив” е един от отборите, не мога да кажа, че е единственият, който заслужава по-горно ниво, като обстановка, стадион, публика. В. Търново и Г. Оряховица имат публика, която заслужава по- горна дивизия.

- Има ли единение в клуба като ръководство, треньори и играчи по отношение на целта?

- От една страна е общинският футболен клуб, кметът и членовете на управата, от друга- бизнеса и феновете, от трета  самите футболисти. Всички са амбицирани. Аз съм между трите страни и се опитвам да ги координирам, за да има самият клуб визия и правилен ход. От тази гледна точка всичко се връща отново при мен и трябва да кажем дали можем.

- Е, можете ли?

- Можем, което е хубаво.

- Има ли разлика между първите отбори в класирането?

- Аз говоря от математическа гледна точка. Ние започваме в къщи и имаме 8 мача в къщи, другите - по 7. По схемите, които си правя по английската точкова система, до края ще останем само два отбора в края на сезона и те ще са с разлика пред третия. Футболът е и математика.

- Кои са тези два отбора?

- „Етър В. Търново” и „Локомотив” /Г. Оряховица/.

- Не го казвате като човек, свързан и с двата клуба, легенда и на двата клуба?

- Аз в „Етър” съм оставил толкова много и нямам право да плюя ръката, която ми е давала хляб. Ако някой си мисли, че нямам присантимант към „Етър”, лъже се. Обичам този клуб и се отнасям добре към тях. В момента работя за „Локомотив” и ще бъда всеотдаен до край. Аз имах амбиции да продължа във В. Търново преди време, по една или друга причина бях хвърлен на запалянковците да се обяснявам за школата. Беше преди три годиди и разбрах, че нямам място във В. Търново. Появиха се хора в Г. Оряховица, които повярваха в мене и нямам никакви претенции към тях, нито право да се държа по друг начин, а не ми го позволява и професионализмът. Като футболист съм бил всеотдаен, като ръководител също ще бъда такъв.

Какво ще стане в края на сезона - Господ може да каже, но аз ще вложа всичко от себе си „Локомотив” да има прогрес.

- Какво да очакваме през пролетта напрежението ескалира още през есенния полусезон?

- На фона на това, което се получи в първия мач (такова дерби има само в Пловдив) - 4500 души и обръщане на резултата, играта, червените картони, аз очаквам на обновения стадион „Ивайло” да има над 5000 зрители. Очаквам изключителна обстановка, която прилича на този регион. Ние сме футболна зона и ни приличат такива мачове. Ето защо казвам, че в крайна сметка претендентите за челото ще са „Етър ВТ” и „Локомотив” (ГО).

- Къде остава отборът на "Локомотив" (Мездра)?

- От това, което видях, и от мачовете му, аз мисля, че този отбор има класа, но... „Спартак Плавен”, „Етър ВТ”, „Видима Раковски” са с по- млади футболисти и имат по-друг заряд. Мездра ще бъде фактор, но не и до края,. По-скоро бих поставил в тройката Плевен, отколкото Мездра...

- Кои са силните и слабите страни в „Локомотив”, върху които ще работите през зимата?

- Имаме едно камъче, което трябва да махнем от гумите на колата си. Като футболисти спортно- технически не отстъпваме на нито един от горните отбори, дори бих казал, че сме от най- добрите. За разлика от В. Търново и Плевен обаче не можем да транираме пълноценно с тези футболисти, които са на работа. За да държиш ниво в мача, има три аспекта - дали сме добре физически, в това „Етър ВТ” е много добър, те работят здраво, всеки ден имат тренировки, технико-тактически- имаме стил, което ни дава още 20% в мача, и третият аспект са индивидуалните качества, които при нас са много силни. Пробойната при нас е физическият проблем, сега обсъждаме как да го преодолеем, трябва с ръководството да решим, дали извънредни тренировки да правим сутрин за тези, които не работят, за да могат в неделния мач да дават максимума. А с тези играчи, които работят, трябва да търсим как да ги тонизираме. Тук ние се разминаваме с „Етър ВТ”, „Спартак” и дори „Видима”, където нещата са на професионално ниво по отношение на подготовката. Ние имаме шест човека, които сутрин ходят на работа и после идват на тренировки в 14 ч. Трябва да решим този проблем, за да сме конкурентноспособни.

- А, ще си опазите ли футболистите през паузата?

- Да, на този етап не дължим нищо на никого, което е много важно. Финансово не дължим пари, дори сме се отнасяли може би най-добре към играчите. Всеки от тях може да си направи сметката и едва ли заради това би напуснал клуба. Любомир има индикации да ходи на проби в Русия, но това е на твърде ранна фаза.

- Той ви е вторият голмайстор?

- Не само, той е голяма фигура, две трети от головете са от негови асистенции. Имаме най-доброто нападение, а защитата ни е трета. С два автогола в Трявна, без които можеше да е първа.

- Там ли ще търсите подкрепления?

- Още един защитник ни трябва и един халф. И евентуално нападател зад тарана. Ако това успеем да вземем, ще бъдем задължително първи или втори. Водихме разговори, но още не са напреднали.

- Най- силният и най-слабият ви мач през есента?

- Като резултат слаб мач бе в Левски. Какво се получи там, така и не мога да си обясня... Минахме през приливи и отливи, изравнихме едва в последната секунда, а можеше преди това още да спечелим мача. Безотговорност пред чуждата врата. Но при 1:0 не ни дадоха дузпа на Кънев, отмениха ни редовен гол... В Козлодуй пак не ни дадоха чиста дузпа. Загубихме в двата мача по 2 точки, но щом не сме били, ние сме си виновни.

Отчитаме и наша вина в мача с „Етър ВТ”, когато при 2:1 имаше една минута и треньорът трябваше да направи една смяна, втора смяна. Стават 6 изгубени точки. В Мездра пък загубихме 3 точки с наш автогол... Можело е да бъдем даже максимални в този полусезон и да имаме доста по- голям аванс.

Хубавото е, че сме вкарали 60 гола. Въпросът е как да го запазим. Трудното сега идва, трябва да отрезнеем и да си стъпим на краката, за да стартираме по начин, който ни прилича.

- Има ли Г. Оряховица възможност да издържа отбор в „Б” група? Това е важен въпрос, който не ви го задавам случайно точно сега.

- Има възможности. Ако хората, които помагат, продължат и привлечем още. Надявам се догодина „Б” група да е на още по- облекчен режим, да има по- малък брой професионални играчи, по- малки съдийски такси. Ако това се направи и се стигне до 250 000 лв. годишно, общината и клубът могат да си го позволят.

- Ще прогнозирате ли крайното класиране в тройката?

- Третият ще е по- назад и ще е „Локомотив” (Мездра) или „Спартак Плевен”, но по-скоро ще е Плевен. Ние имаме аванс от 3 т., но това нищо не е. Първите три ще са „Етър ВТ”, „Локомотив” (ГО), "Спартак" или „Локомотив” (ГО), „Етър ВТ”, „Спартак”. На мен ми се иска да е второто.

- Искате ли да добавите нещо, което не ви попитах?

- За децата, защото те са нашето бъдеще. Във всяка една група в школата при нас децата се увеличиха, за което благодаря на родителите. Но те трябва да стоят горе на трибуните и да не се месят, а децата да слушат треньорите си в мачовете. Благодаря на родителите, че ни вярват. За мъжкия отбор си казахме нещата, имаме си там плюсове и минуси. Надявам се догодина да сме завършили прилично. Абсолютно няма да е лесно, никой да не се заблуждава. Дори и „Етър ВТ” имат голяма визия занапред с младите, което е хубаво, но аз преди година се сблъсках с този проблем. „Локомотив” имаше добри юноши старша възраст, но не бяха подготвени за това, което се иска. В „Етър ВТ” има добри юноши, но не може само с тях. Ако някой се заблуждава, че ще ги сложи и ще направят фурор... Трябва стабилна подкрепа отстрани. Във В. Търново се работи професионално, което е голям плюс, треньорът си разбира от работата, стоят добре физически, но при тях пък по-слаб е третият компонент - индивидуалните качества. Дали ги имат, за да могат да сложат точката - два вкараш гол, за държиш ниво в мача. Гледах мача в Плевен и не мога да кажа, че „Етър ВТ” като индивидуални качества беше по- добре от „Спартак”. Напротив, бяха надиграни. Етърци стоят много добре, компактно, идеята на Сашо Ангелов как трябва да изглежда отборът е много добра, обаче откъм градивност ние ги превъзхождаме и нашите 60 гола не са случайни. Ние нямаме карамболи, всичко е от игра, имаме дълбочина в играта и изграждане на атаката, докато при тях е дефанзивност. Футболът не е само това. Трябва да търсиш нещо, за да го извоюваш. Ние си търсим варианти да предоставим на Кънев възможност да играе с глава, което е силната му страна. Да слага точка на всички усилия, като се започне от вратар, защита и халфове, за да стигне до него. Ние от две години градим върху това и се получава нещо, което става красиво и имаме визия. Имаме идея и създаваме стил. Добре е футболисти като Кънев да реализират всичките общи усилия, за да има и резултатност. При нас всичко е плод на идея, което е много хубаво...