В понеделник се състоя едно Общо събрание на акционерите.

След неговия край, категоричният извод засягащ ЦСКА е един и само един – живот в А група и нито крачка назад! Как, кога – сега ли, след година ли или най-много след две – няма значение, но в първия ден на тази седмица би трябвало да са рухнали и последни въжделения на малцината, желаещи още по-продължителен живот сред футболната романтика, наречен А окръжна, още и пак В група и т.н. 

Ако оттук нататък чуете от футболен фен, че най-добре за ЦСКА е да си започне „на чисто” от кривите бари, то бъдете сигурен, че този фен не иска ЦСКА да бъде силен, да се бори да титла, за купа, да опита пак да бъде на европейската сцена. 

Дали е фен на друг отбор, за когото подобно мислене е напълно разбираемо или е някаква форма изопачен в разбиранията си фен на ЦСКА – няма значение. Но вариант при който се предприема доброволно подобна стъпка назад ще означава трайно и нищо чудно окончателно изличаване от футболната ни карта на червения тим. И не ми давайте за пример феновете на Глазгоу в Шотландия – там манталитета е друг, традициите са вековни. Там са готови да чакат и 10 години докато Глазгоу се върне в елита, Ливърпул може да не стане шампион и 50 години поред /половината време вече е отметнато/, но на „Анфийлд” няма да има свободно място. 

Там е друго, там няма подобно срастване с влияние, интереси, бизнес, политика. Тук може да бъдеш смачкан и изплют за месеци, също така за подобен период да станеш футболен хегемон. 

Мнозина четат информациите и коментарите за ЦСКА избирателно, вадят абзаци от контекста, не дочитат до край, бързо забравят това, което не им харесва. Поради което се налага в малко по-популярен стил и още веднъж да обобщим следното: какво се случва и какви са опциите? 

Да приемем, че са няколко. И аз и всеки един привърженик на ЦСКА иска този си клуб, който в момента рита за кеф предимно в София, чат-пат в Пазарджик и по-рядко из Югозапада да продължи да съществува. 

Да спечели промоция за Б група, после за А група и така по реда си. За да се случи това, този клуб трябва да се оздрави! Сиреч – да се направи план, по който да бъдат платени дълговете и харчовете на няколко предишни ръководства. В момента официално те са около 32 милиона лева. Оказва се обаче, според последни информации, че дълго чаканото влизане на синдик едва ли ще доведе до редуцирането на тези дългове. 

По-скоро се намеква за още по-голямото им увеличаване – говори се за обща сума от порядъка на 44 милиона и нагоре. Тъй като се задавали нови и нови дела. Е, няма кой да плати този масраф, това вече сме го дъвкали. И ако все пак някъде съществува подобен недалновиден бизнесмен или пък ако това е Васил Божков, както една легенда в аконпанимент с няколко медии анонсираха – то това можеше да бъде сторено още тази пролет. Така ЦСКА щеше да си стои в А група. С това приключваме опцията оздравяване! 
Няма как да се получи и точка по въпроса! Може да има желание да се плаща за 5, 10 милиона, но за повече е безразсъдство! Спекулира се с това, че Гриша Ганчев като поел отбора през лятото и обещал оздравяване. Ами да – какво друго да се обещае? Опитва, пробват се варианти – но не става. Нека някой друг да поеме ЦСКА и да му плати всички дългове. Естествено, че няма желаещи. Тогава да преминаваме към следващата точка. 

Значи този клуб фалира и трябва да се търси вариант по друг начин да бъде съживен ЦСКА. За да го има, да продължи да бъде фактор, такъв, какъвто е бил от първия си ден. Ползване на лиценз на друг клуб е честа практика в последните години – както у нас, така и по света. Ако това е единствената останала алтернатива – какво да се прави, така да бъде! Щяло да има противници на идеята? 

Ами да има – живи и здрави, успех в това да прекарат следващите няколко години в постоянно дърдорене на тази тема. Цял рояк професор-Вучковисти да се навъдят – все тая! За да се уйдиса на тези „противници на идеята ЦСКА да ползва лиценза на друг клуб” – какво? Да няма ЦСКА ли? Съжалявам – на мен ЦСКА ми е необходим. И като отбор, също така като фактор, като участник във Вечното футболно дерби на България. Необходим ми е като човек, работещ в медия, защото знам, какво би се получило ако ЦСКА го няма. И това, че ще се пише по форуми, по коментари под статии, във Фейсбук и къде ли още не – няма никакъв проблем, това че група хора имат друго мнение изобщо не е повод нещо да не се случи по един или друг начин!

И докато е имало все пак някакво колебание – и у мен, вероятно и у мнозина други, то след Общото събрание в понеделник – всички предразсъдъци отпаднаха. Да, ЦСКА в момента няма лоби в държавата, във властта. Но всеки един знае колко крехко е всичко това и колко често се сменя палачинката. Преди 2 години Ботев Пд така се бяха засилили в старта на сезона, че всеки бе убеден в триумфа им накрая. Нещо обаче там стана с Цветан Василев и всичко рухна. Скелетата около ст.”Христо Ботев” вероятно си седят, не знам, не съм минавал скоро оттам. Сега се помага поголовно на голяма част от отборите в А група. Дали със серия спонсори, дали с присъствие на свои хора на ключови позиции, дали с общински средства – за трибуни, за терени, за какво ли не. ЦСКА е в ролята на изхвърлен от масонската ложа „зидар” /правилна ли е терминологията?/. За червените няма място на Голямата маса, където се разпределят благата, няма късче от баницата. Вероятно защото този, който се е заел с тях в момента не е „наш човек”. Ами, такъв е късмета явно на ЦСКА. И докато не се появи някой „върховен масон”, да потупа и погали ЦСКА по главата – изходът е един. Нагоре, към А група! 

Сега, след една или най-късно след две години! Важното е стадионът да тупти, да живее, мачовете да имат смисъл, щото от известно време тези срещу Варвара и Германея ми се струват леко безсмислени. Романтиката приключи, време е ЦСКА отново да се включи в играта. Това е задължителното, а как точно ще се получи – ще разберем! Когато реално се случи – ще го коментираме! А до тогава може само да си убиваме времето в празни приказки!

P.S. Малко след публикуването на коментара дойде и официалната позиция на фракция "Офанзива". В интерес на истината няколко изключително точни поуки биха могли да се извлекат от нея. Момчетата отстояват твърдо своето мнение, но не ангажират друго-мислещите с него и най-важното - не желаят в никакъв случай разцепление на сектора, както и на всички привърженици на ЦСКА. И най-хубавото, което е в основата и на този коментар - хайде нека нещо се случи, пък тогава да го нищим!

------------------------

Следвай Ники Александров и в личния му Фейсбук профил