Есента дойде, ваканциите попривършиха, животът се кротна. Небето се заоблачи, все повече прекарваме на закрито. А някак е спокойно, тъй като цяла седмица, че и повече не се случва нищо с ЦСКА. Да, освен трупането на победите. Ако трябва да сме честни, тази срещу Нефтохимик за Купата бе най-смислената от дълго време насам, тъй като даде някакъв цвят за още цял месец в аванс. Предстои жребий, след това очакване на евентуалния сблъсък с нов противник от по-високо ниво.

Реално, извън станали рутинни победи „на нула“ над противниците във В група, именно преминаването напред в този турнир осмисли цялата червена футболна есен. Но покрай нея се случиха още няколко събития, които маркираха живота на ЦСКА и които не бива да бъдат подценявани. И най-вече – които ще дадат отговор на въпроса: „Ще бъде ли септември май за ЦСКА?“ Ще се превърнат ли последните няколко есенни дни в носител на новото начало за клуб? На онзи идващ месец май следващата година, когато покрай рождения ден, феновете ще могат да очакват завръщане в семейството на профи-клубовете в България. Което означава, че ЦСКА ще е получил и лиценз за това. Да, отдавна вече маркирахме, че в ЦСКА през последните години трофеите бяха заменени от получаването на лицензи. Този акт едва ли не се счита за успешен край на сезона. Майната им на купите – щом си взел лиценз, значи си успял! Това мото властваше в Борисовата градина от известно време насам. И обратното – липсата на лиценз – за Европа, за професионалния футбол, се счита за провал. Както е в момента. Което ни кара да се върнем към реалността.

Онова прословуто дело най-сетне се състоя. Толкоз чакане за едни 30 минути – ще кажете... Сега сме в процес на следващото чакане: какво ще бъде решението на съда? Поне според настроенията и слуховете от последните дни, няма пречка прословутия синдик да не влезе най-сетне на „Армията“. Този правен служител, достигнал ранга на Гоголевия Ревизор по популярност и значимост, се чака повече от който и да е трансфер или треньор в историята на ЦСКА. И ако всичко върви по план, той трябва да ревизира, да редуцира по законов път грамаданските дългове, за да може отнякъде да започне тяхното погасяване. Пак лежейки на слухове, тъй като в ЦСКА пак си го раздават по „Геомилевски“ в момента – ни зов, ни стон, може да свържем неочаквания отказ от участие в турнира за АФЛ с влизането на синдика. Официалното оправдание поради купищата контузени не хвана дикиш. 3-4 играчи извън строя е константна величина за всеки тим по света. Ще речеш, четейки комюникето за отказа, че на всеки 1 час по един болен и травмиран влиза в лазарета. Ясно че не това е причината. Най-малко, този отказ дойде броени часове след тегленето на жребия. Всъщност ако трябва да влезем в спортно-техническия тон, на който вероятно държат в ЦСКА по тази тема, то липсата на делнични мачове ще повлияе негативно за „червените“. Бъдете сигурни в това. Няма как да изиграеш един мач с тима от Германея, после цяла седмица нищо до следващия срещу тима от Варвара. Това ще доведе до видим спад, но друг ще се спрем по-подробно на тази тема. Но връщайки се конспиративно на теорията, че отказа да се излезе срещу тима на премиера може да бъде условие за безпрепятственото влизане на синдика, то в крайна сметка тази битка за екзотичния трофей може да бъде и преглътната. В името на по-сериозната цел – оцеляването на ЦСКА!

Общо взето това се случваше около ЦСКА в края на септември. Да – последния ден на този месец е отреден за жребия, току-виж емоцията нарасне покрай евентуално изтеглен съперник от челото на А група. Победите си вървят, публиката е доволна. В края на седмицата предстои и общо събрание на феновете. Предварителните информации са, че там по-скоро ще има допълнително затягане на редиците. Току-виж дойде е решението на съда, току-виж то е позитивно за начертания план. В противен случай? Там вече дърпането на шалтера е неизбежно! Тогава на преден план отново ще напъплят варианти, опции и алтернативи за бъдещето на ЦСКА. Но нека сега в контраст с дъждовното време, привържениците на „червените“ имат своите няколко дни на очакване. По-скоро за положителен развой!

-----------------------

Следвай Ники Александров и в личния му Фейсбук профил