ЦСКА направи генерална репетиция преди мачовете във В група. Тя пък си стана истинска генерална репетиция не само на футболния терен, а извън него. Инцидентът в края на срещата с Ашдод показа едно – трябва да светне червената лампичка, защото в аматьорския футбол това може често да се случва.

Преди няколко седмици Димитър Пенев пусна една реплика, която може да се превърне в нарицателно „На хората по селата няма да им остане по една крава“. Колко прав, за пореден път, се оказва чичо Митко. 

Феновете на ЦСКА отключиха яростта си срещу футболистите на Ашдод, въпреки че сигурно тя се е загнездила у тях по съвсем различни и дълбоки причини далеч от израелския тим. Да! Няма как да отречем, че гостите играха грубо, ритаха малко повече от колкото трябва и изнервиха публика и футболисти на ЦСКА. Това показа нещо много важно – колко лесно може да бъде провокиран фенът на ЦСКА, а такива провокации на ниво В група ще има и то често. 

Със сигурност кадрите от „Българска армия“ снощи са накарали полицията по резличните краища в югозападния район да настръхне. Униформените със свито сърце чакат гостуването на ЦСКА. Те обаче трябва да вземат необходимите мерки, за да предотвратят подобни инциденти. 

И тук идва ролята на треньорът. Христо Янев бе блестящ снощи. Младият специалист заслужава похвали не само заради действията си по време на горещите събития, когато се опитваше да защити футболистите на Ашдод, а и с изказванията си след мача. „Във В група ще бъдем провокирани по съшия начин. Апелът ми към всички тези хора е да бъдат по-толерантни. Ще има много такива ситуация, които ще ни изкарват извън релси“. Това бе само част от изказването на Христо Янев, а то е изключително правилно и на място.

Нека само за миг си представим, че на мястото на Янев бе един друг треньор. Може би изказването след мача би звучало по следния начин: „Опитват се да ни изкормят още преди сезона. Провокираха ни, ритаха ни, някой ги беше изпратил да играят така срещу нас. Има директива, да знаете“. Хубаво е, че само си го представяме.

Иначе ЦСКА на Христо Янев опитва да играе футбол. Да! Със сигурност загубата от Ашдод не е най-добрия завършек на подготовката, но в никакъв случай израелците не бяха по-добрия отбор на терена, даже напротив. Вижда се как Янев е накарал футболистите, с които разполага, да си подават топката, да опитват нестандартни комбинации и да развиват атаките по предваритено начертан тактически план далеч от системата централния защитник с големия пръст към нападателя и от там каквото стане. Ясно е, че с този стил не винаги ще се получава, но е важното генералния план, а не частните случаи. Феновете на ЦСКА могат да са доволни, защото почти сигурно освен победи имат възможност да гледат и красива игра с хубави комбинации. Нещо, което последните години се бе изпарило от „Българска армия“.

ЦСКА направи генерална репетиция за старта на В група. От мача с Ашдод стана ясно, че няма да е никак лесно, но пък лесните неща не са толкова сладки.