Отборът на Ботев Пловдив продължава европейската си приказка, след като се справи по безапелационен начин с тима на Бейтар Йерусалим във втория предварителен кръг на Лига Европа.

След равенство 1:1 в първия мач в Петах Тиква, днес възпитаниците на Николай Киров не оставиха абсолютно никакви шансове на своя противник, побеждавайки категорично с 4:0 на стадион „Лазур“ в Бургас.

Така след общ резултат 5:1 „канарчетата“ се класираха за третия квалификационен кръг, където ги очаква португалският Маритимо. Мачовете са на 27 юли и 3 август. В първия двубой Ботев е домакин.

Първо полувреме

Мачът на стадион „Лазур“ започна равностойно, като тимът на Ботев не успя да упражни традиционния домакински натиск. Още в 5-ата минута пред гостите от Бейтар се откри първата интересна ситуация. Итай Шехтер получи топката зад отбраната на домакините, и макар и трудно успя да я прокара между десния страничен стълб и Иван Чворович. Попадението обаче бе правилно отменено заради явна засада.

С това се изчерпаха и сериозните опасности пред стража на „канарчетата“. От този момент нататък до края на първата част тимът на Ботев просто се забавляваше. Възпитаниците на Николай Киров показаха най-доброто си лице, реализираха две красиви попадения и не позволиха почти никакви опасности пред вратата на Чворович.

Резултатът в мача бе открит още в 10-ата минута, а голмайсторът бе малко очакван. Централният бранител Пламен Димов се оказа на точното място след отлично центриране на Тодор Неделев от корнер. Защитникът бе оставен необезпокояван от никой и с глава насочи топката в мрежата за 1:0.

Голът буквално окрили домакините, които още в следващата си атака пропуснаха страхотен шанс да увеличат преднината си. Фернандо Виана бе изведен по дясното крило, надбяга отбраната на Бейтар и стреля по диагонала, но топката мина на сантиметри от десния страничен стълб.

Ветеранът Йоси Бенаюн пробва късмета си в 21-ата минута, след като получи топката пред наказателното поле, но стреля твърде неточно в аут.

В 32-ата минута Фернандо Виана хвърли в екстаз феновете на Ботев, вкарвайки великолепен гол, с който увеличи преднината на своя тим и наклони везните в полза на пловдивчани. Лъчезар Балтанов получи топката отдясно и центрира в наказателното поле, където Виана стреля от въздуха и остави безпомощен стража на Бейтар.

Наставникът на гостите реагира моментално, изваждайки от игра един от дефанзивните си футболисти в лицето на Давид Келтиенс и пускайки в игра Джорджиньо. Този ход обаче също не даде желания резултат. Футболистите на Ботев продължиха да рушат атаките на своя противник още в зародиш и на свой ред да организират опасни атаки.

Крум Стоянов, Тодор Неделев и Омар Косоко имаха добри шансове да увеличат преднината на Ботев, но в крайна сметка резултатът до почивката не се промени.

Второ полувреме

Втората част започна по перфектен начин за домакините, които само две минути след подновяването на играта вкараха поредния си гол. Ботев получи правото да изпълни свободен удар в близост до наказателното поле на Бейтар, а зад топката застана Тодор Неделев.

Звездата на „канарчетата“ пробва нестандартно изпълнение, стреляйки директно от фаула, докато всички очакваха центриране в пеналтерията. Вратарят на гостите не успя да реагира добре, топката се отклони от страничния стълб и попадна в краката на капитана Лъчезар Балтанов, който нямаше как да сгреши – 3:0!

„Жълто-черните“ продължиха да се забавляват на терена и последваха нови няколко отлични възможности. Пламен Димов бе на косъм да реализира втория си гол в срещата след изпълнение на статично положение и ново центриране в наказателното поле. Този път обаче късметът покри вратаря на Бейтар.

В 68-ата минута Неделев се оказа очи в очи с Клейман, но не успя да засече топката след паса на Крум Стоянов. Коженото кълбо все пак попадна във Виана, но нападателят не успя да стреля точно от малък ъгъл.

Постепенно играта на стадион „Лазур“ се изнерви най-вече заради грубите прояви от страна на футболистите на Бейтар. В 68-ата минута гостите останаха с човек по-малко на терена, след като Марсел Хайстер получи директен червен картон за разправии с хора от скамейката на Ботев.

В 90-ата минута бе оформен и крайният резултат в срещата. Появилият се като смяна Фелипе Бризола също успя да запише името си сред голмайсторите, след като получи пас от Косоко и с удар фронтално срещу вратата вкара за 4:0.

Още по темата:

Четвърти гол във вратата на Бейтар

Уникално изпълнение и 3:0 за Ботев

Шедьовър на Виана и два гола преднина за Ботев

Ботев поведе, Димов изведе "жълто-черните" напред

С гларус на терена Ботев прие Бейтар

Ботев преговаря с Косоко за нов договор

"Жълто-черно" море заля Бургас

Треньорът на Бейтар показа огромно самочувствие преди мача с Ботев

Киров: Призовавам феновете да бъдат нашият 12-ти играч

БОТЕВ – БЕЙТАР 4:0 (общ резултат 5:1)

Ботев: 99.Иван Чворович, 25.Крум Стоянов, 70.Пламен Димов, 4.Виктор Генев, 2.Цветомир Панов, 23.Йордан Минев, 17.Лъчезар Балтанов, 20.Омар Косоко, 8.Тодор Неделев, 14.Меледже Омнебес, 9.Фернандо Виана

Треньор: Николай Киров

Бейтар: 1.Борис Клейман, 23.Марсел Хайстер, 2.Антоан Конте, 3.Давид Келтиенс, 5.Дан Мори, 20.Михаел Серощан, 15.Йоси Бенаюн, 52.Ерик Сабо, 18.Хен Езра, 9.Итай Шехтер, 8.Идан Веред

Треньор: Шарон Мимер