Наставникът на ЦСКА Нестор Ел Маестро даде обширно интервю преди дербито с Левски, което ще се проведе в събота. Двата тима влизат в него като първи и втори в таблицата за класиране. Вижте интервюто в предаването "Домът на футбола" в ефира на DIEMA SPORT.

 - Сега за ЦСКА, колко по-различен е отборът сега, отколкото бе, когато дойдохте за първи път тук?
- От гледна точка на футболистите, бих казал, че е почти същият. Ако има титулярна единадесеторка, тя е много подобна на тази от миналия сезон. Така че индивидуалната класа е същата. Но мисля, че свършихме добра работа през лятото. Чувствам, че имаме повече конкуренцията в първия отбор, повече опции – тази седмица, например, направихме много промени и пак играхме нашата игра и спечелихме мачовете. Без да купуваме големи имена, направихме голяма трансферна печалба, имам предвид, че увеличихме класата на тима. Кредит за господин Стоилов и Дани Ганчев, това са хората, с които предимно говоря тук в клуба и те свършиха страхотна работа през лятото.

- Направете оценка на представянето на отбора дотук – от какво сте доволен, за какво съжалявате... какво ЦСКА можеше да направи по-добре, можеше ли да направи нещо по-добре...
- Знаете ли, да дойда тук, бе едно калкулирано решение от мен. Това не бе единствената ми опция, можех и да остана в Словакия. Дойдох тук, защото лично за мен ситуацията бе добра. ЦСКА не е бил шампион от доста години, но като клуб определено е достатъчно голям, за да бъде шампион. И по мое мнение, класата я има и в един перфектен сезон, ако всичко се развие според нашия план, можем да спечелим титлата. Но рискът за мен лично е много малък. Защото не се очаква. Поне извън пределите на България, защото това е пазарът, който ме интересува. Може би в София и България, ще се възприеме като огромна катастрофа и истинско бедствие, ако ЦСКА не стане шампион, но извън България е нещо нормално и очаквано. Защото има една огромна сила в българския футбол, която го доминира, откакто се е появила в него. И никой досега не е бил способен да ги измести от трона. Предизвикателство, което ми харесва много. Шансът го има да се спечели титлата, ако направим нещо фантастично, ще бъде изненада, няма да е нещо нормално. А ако не спечелим, няма да е бедствие, поне няма да се приеме като такова извън България. Както казах, ситуацията е добра за мен. Какво във всеки нов отбор, се опитвам да намеря синхрона между начина, по който искам да играем и футболистите, с които разполагам. Треньорът с неговите идеи и футболистите с техните характеристики, винаги се срещат някъде по средата. Това, на което залагам тук като стил, е много по-различно от стила, който практикувах в Словакия. Опитваме се да балансираме. Някои неща се получават добре, други се опитваме да подобрим и това е пътешествие, което ще изследваме и то няма да спре до края на сезона.

 - Радвам се, че отговорихте на този въпрос по този начин, защото искам да поговорим за нещо, което казахте веднага след първата победа на ЦСКА в първенството през този сезон – срещу Локомотив Пловдив. Помните ли какво е то?
- Не, не си спомням.

- Не? Казахте, че титлата тук в България за ЦСКА е утопия заради присъствието на Лудогорец. И тези думи от вас, не бяха приети по добър начин от феновете на ЦСКА, защото тези фенове са видели 31 титли в България. Тези фенове са свикнали отборът им винаги да се бори за титлата и да я печели. Все още ли мислите, че титлата е утопия или това е начин да свалите напрежението от играчите си на този ранен етап от сезона, защото във всяко интервю сте питам дали ЦСКА ще се бори за титлата?
- Колко титли нашите фенове са видели, откакто Лудогорец е в елита? Или феновете на който и да било друг отбор в България. Разбирате ли, опитвам се да бъде реалист и прагматик, какъвто съм в живота, пренасям го и във футбола. Може би това беше леко егоистично от моя страна да го кажа. Защото трябва да мисля и за себе си. Не става въпрос са намаляване на очакванията, защото знам от първия ден, в който дойдох тук, че въпреки че е изключително трудно и въпреки че все още никой не го е правил тук, след като Лудогорец влиза в елита, ако не си шампион с ЦСКА, няма да бъдеш в клуба дълго. През последните седем години десет или повече треньори са опитали, но никой не успявал. Но не ставаше въпрос за намаляване на очакванията, по-скоро казах това, за да обясня на хората, че ако успеем, това ще бъде нещо изключително, не нещо нормално. Това е една от причините, заради които го казах. Знаете ли, казах абсолютно същото нещо в първата ми седмица в Словакия, така че може би е и леко суеверие, заради начина, по който успяхме там.

- От какво още има нужда ЦСКА, за да се бори за титлата, за да спечели титлата?
- Има два начина да се спечели Лигата. Можеш да си купиш титлата или да я спечелиш. Лудогорец за седем години си купува Лигата и в никакъв случай нямам предвид това, което вие българите си представяте, използвайки тези думи. С някакъв вид мръсна игра... Това, което имам предвид е, че Лудогорец купува Лигата по същия начин, по който и Байерн Мюнхен си купува Бундеслигата в Германия. Те имат най-големия бюджет, най-добрите футболисти, най-добрите треньори, най-добрата инфраструктура и накрая печелят Лигата. Въпреки че това не е лесно, защото не винаги отборът с най-голям бюджет е шампион. Така че те не само инвестират много пари, но и го правят както трябва. Със сигурност там са хора, които разбират от работата си. Другият начин е, нали знаете, срещу всички очаквания, да бъдеш по-умен, да работиш дори повече, да имаш още по-голям колектив и да спечелиш титлата по този начин. Рядко се случва, но когато се случи, е много по-специално.

- Колко важна във футбола е психологическата страна, колко важна е за вас... тези така наречени mind games. Изглежда добре ги владеете...
- Решаваща е, решава конкретния мач, решава със сигурност и сезоните. Силните психологически отбори, обичайно имат огромно предимство. По същия начин е, независимо от класата ти, никога няма да бъдеш успешен, ако не си физически готов за дадения двубой, същото е и ако не си психологически готов. Решаващо е, за мен е точно толкова важно, колкото и физическата подготовка.

- Попитах ви това, защото наставникът на Левски Славиша Стоянович каза, че сте лукав, щом казвате, че Левски е фаворит в дербито. Защо Левски е фаворит според вас, ЦСКА е на върха в класирането, играе добре...
- Не съм казвал това. Никога не съм казвал, че Левски е фаворит. Може би проблем при превода или вие журналистите се опитвате да направите нещата по-интересни, отколкото са. Казах, ако помня добре, че Левски има малко предимство, защото игра срещу аматьорски съперник за Купата, а ние изиграхме много тежък мач, който изцеди силите ни, физически. Със сигурност това си е леко предимство, но нищо повече. В подобни дербита няма как да има фаворит. И ако видите ситуацията в класирането – няма как да бъдем по-близо дин до друг – това си е ситуацията 50-50, както във всяко подобно дерби. Тук не играят първият срещу втория, а първият срещу първия, защото имаме идентичен точков актив.

- Чувствате ли се като лукав човек, сигурен съм, че в лагера на Левски гледат вашите интервюта, защо казват нещо подобно?
- Наистина не знам, ще го приема като комплимент. Не познавам Славиша лично, никога не съм го срещал, ще се запознаем в неделя, но също мисля, че е фантастичен човек.

- Влизате в дербито срещу Левски в серия от 3 поредни победи, всяка от тях бе постигната по различен начин...  Това ли е, което искате да виждате от играчите си, направихте много промени – 4 срещу Ботев Враца, още 7 срещу Монтана?
- Помислих, че е подходящото време да дам шанс да някои футболисти и почивка на други. Както Славиша каза, няма титуляри, той казва това, защото той е много умен, лукав и потаен (казва го с усмивка). Не мисля, че сме постигнали победите по различни начини. Играхме нашия футбол във всеки от двубоите. Всяка от тези срещи бе трудна и както не спирам да повтарям, трябваше да намерим начин да спечелим всеки от мачовете. И двубоят в събота ще бъде различен и пак ще трябва да намерим път към победата, защото това е смисълът на футбола. Става въпрос за печелене на футболни мачове. Това е състезание, битка, борба. Генерално, и не става въпрос само за България, навсякъде по света има прекалено много дискусии за начина, по който се е стигнало до победата или загубата. Защо, какво си направил добре, в какво не си успял. Но е по-просто. Това е битка – два отбора, единият печели, другият губи, това е смисълът на спорта. Бих предпочел футболът да е повече като бокса. Моят сънародник Джошуа нокаутира руснака и всичко приключи. Никой не се интересува, че Поветкин се справи добре в първите три рунда, никой не пита Джошуа какво се случи в първите четири рунда, защо не се справи толкова добре в началото Той спечели и той е шампионът... Това е...

- Какво трябва да направи ЦСКА, за да спечели дербито. Ще бъде специален двубой за вас, за футболистите. Трябва ли ЦСКА да повиши класата на играта си в сравнение с последните три мача, за да победи Левски?
- Да, но това ще се случи автоматично. Тези големи двубои са лесни за игра. В повечето мачове в Лигата, физическият аспект и динамикаха са истинско предизвикателство. Бе предизвикателство за нас, например в последния ни мач срещу Монтана, да задържим динамиката си, интензитета си, да не играем според интензитета на Монтана. Срещу Левски това няма да е фактор, защото и двата отбора ще играят на предела на възможностите си. Такъв е случаят във всяко дерби и детайлите решават подобни сблъсъци.

- Вече наясно ли сте с титулярния си състав за дербито срещу Левски или има възможност за изненада, защото доста играчи си направиха услуга с представянето си, когато им дадехте възможност срещу Ботев Враца и Монтана и те играха наистина добре. Али Соу например, сега той обича заглавията...
- Знаете ли, тези два двубоя по свой собствен начин бяха нещо като прослушване за двубоя срещу Левски и да, знам как ще играем.

- И накрая, кажете нещо на феновете или пък нещо, за което не съм ви попитал, а пък вие искате да споделите...
- Надявам се да дойдат колкото е възможно повече фенове. Имахме през сезона два наистина специални двубоя от гледна точка на подкрепата по трибуните. И от гледна точка на начина, по който феновете ни накараха да дадем дори повече от това, което имахме. Домакинствата на Адмира Вакер и ФК Копенхаген – специални двубои бяха за феновете ни. Те са прекрасни във всеки наш мач, но специално в тези срещи те наистина имаха влияние. Единия от двубоите спечелихме, другия – загубихме, но със сигурност ще ни бъде от огромна помощ, ако те са там, зад нас – дербито не е само тези 11 футболисти на терена, треньора и резервите. Просто става въпрос за нещо много по-голямо от това. Така че имаме нужда да съберем възможно най-голяма енергия и сила, да бъдем всички заедно. Да влезем всички заедно в тази битка и да се надяваме и с малко късмет да стигнем до позитивен резултат.