Футболният агент и адвокат Радостин Василев беше гост в предаването "Домът на футбола" в ефира на DIEMA SPORT. Той говори за трансферния пазар на българските клубове, за трансфера на капитана на националния отбор Ивелин Попов в руския Ростов, за финансовия феърплей.

"Най-настоятелният отбор беше Ростов, не случайно е избрал този тим, имат сериозен бюджет, сериозен отбор, имат амбицията да бъдат от топ отборите, като Спартак Москва, ЦСКА Москва, Зенит, от този ранг. Самият футболист хареса условията. Имаше 10-ина реални оферти, имаше и по-добри оферти от тази, която той избра. Той избра може би най-правилната оферта за него, като имаше и варианти за тимове от Западна Европа", коментира Василев по повод трансфера на Ивелин Попов в руския Ростов.

"Когато си на 31 години и имаш сериозен опит ти знаеш, какво да избереш, когато си искан от треньора, както и ти се дават определени гаранции, ти си избираш. Имаше вариант и за България, като офертата не беше само една. Но предвид, че той познава средата, знае езика избра най-добрата оферта. Руският шампионат е много по-силен от нашия, той направи по-добрият избор", добави той.

"Българският пазар е много сринат, много малък, пазарът ни е предимно от свободни агенти, недоказани играчи и ако се появи нещо от нашия пазар. Изключително изненадващо беше привличането на Обертан, той не се вписваше в Първа лига, трансферът в Ерзурум не е изненадващ, от новото ръководство на "сините" заявиха, че ще разчитат на българи. Ерзурум се нуждаят се от опитни футболисти. Бизнесът е такъв, че се продава, това, което иска да се купи, но не мисля, че за Обертан е платена такава сума от 2 милиона, според мен тази цена не е реална, мисля, че е по-малка. Що се отнася до Валери Божинов е важно е да се каже, че сърцето му е Левски, той е добър футболист и на ниво, Ботев Враца е една междинна стъпка за него, желая му успех. Желая му да помогне на Левски и след това да направи трансфер", каза той по повод трансфера на Габриел Обертан от Левски в турския Ерзурумспор, както и евентуалното привличане на Валери Божинов в Левски.

"Качеството на българския футбол през последните 10 години спадна много, пазарите са ни Турция, Русия, не толкова имиджов пазар, но ние нямаме футболисти, които да бъдат интересни за отбори от топ първенствата в Европа. Пазарът ни става все по-неинтересен, много слабо развитие на трансфери, може би най-слабата зима от както аз се занимавам с консултации на футболисти. Може би сега трансферът на Десподов ще подобри мялно нещата. Той има много добри качества и заслужава да напусне много бързо, всичко зависи само от него", добави той предвид трансфера на Десподов в Серия А.

"В Серия А всяко едно начало може да означава за него, че може да премине в топ отбор", добави Василев.

"Със случая Мауридес се запознах от медиите, не съм полезен. Отборът на ЦСКА може да бъде отслабен, но ръководството направи доста плащания, но трансфер в Серия А е доста добър", каза още той.

"От Ботев и Берое имаше интерес, от Левски не е имало, от чужбина също имаше запитвания, но той избра Берое, той се убеди, че в Турция парите не винаги означават професионализъм, и избра офертата на Берое", отговори той по повод трансфера на Педро Еуженио в Берое.

"В Лудогорец има някакви промени в ръководството, отборът изпреварва с много другите български отбори, въпрос на пари е, на стратегия също така, там се мисли, не се привлича нищо случайно, това е, което ми харесва", каза Василев по повод трансферната политика на българския шампион Лудогорец.

"Спас Делев има вариант да не играе 6 месеца футбол, но това е малко вероятно".

"Този милион задължение на Левски към УЕФА, при едно добро финансиране не би трябвало да е проблем за Левски, но те имат и други задължения, те имат задължения за над 20 милиона по моя информация, към футболисти, клубове и НАП. От Левски започват да работят в тази насока, с продажбата на Обертан те намаляват сумата за фонд работна заплата".

Той коментира и европейския трансферен пазар и правилата за финансов феърплей.

"Когато става дума за наем, то нещата са по-различни и се спазват изискванията за финансов фейрплей. Челси работи така. Имат около 40-50 футболисти под наем, много е тънка работата там и се изисква сериозна подготовка, за да го направиш това. Другият подход е като на Манчестър Сити със закупуване на клубове, купиха отбори в Австралия, другият вариант е с Пари Сен Жермен, с рекламни сделки и договори, но там заради такива сделки има отворено дело в УЕФА. Идеята за финансовия фейрплей е да харчиш толкова, колкото изкарваш. Правилата ще бъдат променени и за финансовия феърплей. Контролът е засилен за тимовете, които участват в европейските клубни турнири", каза Василев.