Не съм писал коментар от много дълго време. Не си спомням откога. Правя го във Фейсбук. Но сега го правя и за сайта. Правя го, защото си мисля, че познавам Люпко Петрович, не само като треньор, но и като човек с цялата му душевност.

В любимия на Люпко Петрович шахмат има термин "Позиционна жертва" – жертва на материал, която подобрява позицията на жертващия шахматист, не предполага незабавното връщане на материал и насочено към постигане на дългосрочни позиционни предимства. Това ли изигра Майстора или...

Бесен съм му! На Люпко! Не защото не е прав във всяка една от точките, с които мотивира оставката си! Казва го човек, печелил КЕШ и то не с Реал, Интер, Челси, Байерн, Олимпик, а с Цървена звезда! Не приемам начина, по който го направи и времето, когато да си "обере чукалата"! Аз така мисля и ще му го кажа. Според мен не трябваше да го направи преди мача, а след неговия край. Но се опитвам да го разбера Люпко защо го направи и си спомних казаното от него веднага след победата над Берое.

Люпко работи тези няколко месеца без гръб в клуба! Смяната на собствеността не промени с нищо спортно-технически Левски! С нищо! Спас Русев вместо да поеме собствеността с един подарък към Люпко и феновете като купи класен футболист, реши да мине с безплатни обещания за козирка и табло!!! Къде ги? Вместо очаквания от Люпко Наско Сираков за изпълнителен директор бе назначена симпатичната дама, която дори не е наясно, че от нейната позиция Левски не "е един от най-добрите отбори у нас", а е НАЙ-ДОБРИЯТ! Говори се, че дамата (дано да е виц), един понеделник потърсила отбора и се ядосала, че няма никой на стадиона. Наложило се охраната да ѝ обясни, че Левски играе мач в Пловдив срещу Локомотив Горна Оряховица! Но не е виц, че е влязла ден преди мача с Берое в съблекалнята и казала на отбора, че се спират премиите за победа, защото РАЗХОДИТЕ БИЛИ ГОЛЕМИ!!! На което Люпко ѝ казал: ИЗВИНЕТЕ НИ, ЧЕ ПОБЕЖДАВАМЕ!!! И играчите изръкопляскали (или нещо такова)!

Махнаха Гонзо, защото Левски не бил училище и.... назначиха Станислав Ангелов!!! Кой, как и защо? Пелето вчера не издържа на напрежението! Сигурно скоро ще му падне от плещите (сещайте се)! Да ни каже каква е неговата заслуга за първото място на отбора? Люпко се жертва за отбора, пак казвам, не одобрявам начина и времето, но около него никой не го броеше за жив ! Факт е, че треньорският пост бе принизен до това да зависи от двама (като квота) фенове в предишния УС на клуба! Затова бях и аз против фенско участие, но случващото се сега ще промени, май, мнението ми по въпроса! 

Люпко може да е възрастен, но не и глупав! Интригата на Херо, че Мъри преговаря с Левски даде своя резултат! Чиликов, преди това Желязков, правят селекция, а Люпко не знае!!! Какво да си мисли? Искал е играчи, взели му Пиргов и Чворович!!! Кой взе Мицански и Галин Иванов (Курдов и Диаби)? За такива трансфери изгониха Гонзо! Тези, които ме познават (20 години съм в Дарик), знаят откога говоря, че ЛЕВСКИ НЯМА КЛУБНА ПОЛИТИКА! Е И ЛЮПКО ГО КАЗА! И какво от това? Спас Русев не показва, че ходовете му дотук са правилни в тази посока. Той си знае какво му е да влезе "на първа във футбола"! 

Люпко поиска да вземе играч преди Марибор, но не го чуха, а и не видяха как с малки вложения могат да се изкарат добри пари от евротурнирите. Мога да пиша дълго, но какво от това? Няма аз да обединя толкова разединените привърженици на Левски! Нито ще спра тези, които хамалски плюват по Люпко и го обиждат! И аз съм му бесен, казах защо, но не бих го обидил! НИТО ЩЕ ПОВЯРВАМ, ЧЕ НЕ Е ИСКАЛ ДА ПОБЕДИ отбора на Гриша Ганчев, че играл страхливо (и според мен, но той го нарича тактика). Имах възможността да бъда често до него и знам, че той най-много искаше ЛЕВСКИ ДА СТАНЕ ШАМПИОН! Но и знаеше, че с това състояние на клуба няма как да се получи! БФС показва по всякакъв начин как в него има конфликт на интереси и не му пука! За съдиите какво да говорим! Шест загубени точки и при шестте участия на рефери! Люпко си тръгна, когато е на върха, но в опита си да спре случващото се в клуба Левски! 

Спас Русев трябва и той да му е бесен. За начина и времето, в което си тръгна. И да не го шокира сърбина с това му изпълнение. Но човек от ранга на Спас Русев трябва да си направи изводи и да действа. И да шокира, от своя страна, с действията си. 

Да се върна при Люпко Петрович. При идването му на поста треньор той не бе наясно какво е състоянието на клуба и когато го попитах кое място е успех за Левски, той ми каза питайки: "Господине, Вальо, а кое място, освен първото, е подходящо за Левски?" 

Няколко месеца по-късно ми се извини пред всички, че не е вярвал Левски да е толкова зле организационно! Надеждата на Люпко бе в новия собственик Спас Русев, който взе Левски и направи организационни промени. 

Сега много фенове на Левски, които не познават Петрович, го псуват, обиждат, кълнат и какво ли още не! Тези така постъпиха и със Сираков, с Гонзо...Спирам, защото свърши първото полувреме на Челси - Юнайтед , времето по което пиша този коментар! Почивка! Чакаме второто полувреме - ВРЪЩАНЕТО НА СТАНИМИР СТОИЛОВ ИЛИ НЕВРЪЩАНЕТО МУ !!!! Всичко написано може да е вярно, но може и да не е! 

Може и друг да стане треньор, Стоилов може да е, но какво от това, ако нещата не се променят и треньорът не стане отново важна фигура в клуб като Левски. А не да стигне до там да не го питат за селекцията дори, а само да искат от него Левски да стане шампион. И нужна ли е при силна фигура като треньор да има позиции като спортен директор или изпълнителен директор по спортните въпроси? Ако ги има, то нека да са заети от силни личности, достойни да са партньори на треньора на Левски. 

Спас Русев не си е казал последната дума. Чакаме го да я каже и да действа. Той е собственик и той ще намира необходимите финанси. Някои привърженици го почнаха и него, забравяйки, че от 30 август е във футбола и Левски! Него и Петрович ги свързва огромното им желание да успеят, което значи Левски да завоюва трофей. Това искат и привържениците. Остава ни да разберем приключи ли съвместният път (успешен като класиране) на Русев и Петрович?  

Да не забравя да похваля футболистите за поведението им в създадената ситуация (лесно е да ги критикуваме)! Не им е лесно и няма да им е лесно, докато тези над тях не се разберат. В сряда им предстои много тежък мач и единствената помощ за тях е подкрепата на "сините" привърженици. И на ръководството, ако действа адекватно...