Всеки рестарт би трябвало да означава, че системата, която се е затлачила основно и не може да функционира нормално, трябва да се изчисти от излишните елементи, те да бъдат отстранени без остатък, за да може тя да функционира отново подобаващо. 

През лятото видяхме широко афиширания от БФС "рестарт на българския футбол". Или поне рестарт на професионалните дивизии. Но май рестартът се приключи с това да бъдат поканени едни отбори в едни групи и това е. Друг път ще коментираме колко принципно беше и това, сега въпросът е за технологията на "рестарта". 

От всичкия този помпозен шум за три кръга виждаме същите добре познати лица, които колят и бесят, сгушени в удобните си административно-чиновнически столчета и взимащи кое от кое по-изумяващи решения. И които водят до сериозно недоволство и до един все по-клокочещ вулкан, който съвсем скоро може да изригне. 

Да започнем с вечния грешник - съдийството, от което с години виждаме масово недоволство по родните терени. И с въпросния рестарт беше времето да се бие копчето за обновяване и там. Да се изчистят послушковците на този или онзи, любимците, които странно как винаги се озовават да ръководят мачовете на едни и същи отбори. Ако щете дори и шефовете на въпросната Съдийска комисия, които не могат да осигурят достатъчно качествени кадри да свирят мачовете. 

От началото на сезона се нагледахме на съдийски гафове. Само три кръга са изминали, но вече четири отбора извиха "на умряло" от съдийската свирка. Няма кръг, в който да няма скандали породени от чернодрешковците и доста често неадекватните им отсъждания са предрешавали изхода от битките на терена. И това само за три кръга, само за 20 мача!

И за да не са само те, колегите им от Дисциплинарната комисия сътвориха поредното си шоу, с което да попаднат на топа на устата. Въпросната комисия през годините винаги е учудвала с тълкуванията на правилника, което понякога е изглеждало така, сякаш дяволът чете Евангелието. Веднъж се спазва правилникът до последната запетая, друг път сами се хвалят как са търсели вратички и са ги намерили...

Но на заседанието си от вторник въпросните "членове" сътвориха доста опасен прецедент. Наказаха Роман Прохазка от Левски за единоборство, при което словакът не просто не получи картон, но дори и не беше отсъден фаул. Но след като влизането му в игрова ситуация причини две счупени ребра на Абел Анисе от Лудогорец, халфът беше пратен в принудителна ваканция до средата на септември. 

Вероятно и самият той няма да има нищо против. Ще има време да се порадва на новородения си син, ще сменя пелени няколко дни като отговорен баща. А и сигурно ще има и достатъчно време да се напие подобаващо с приятели и роднини в родната Словакия, както предполага такова събитие, като раждането на наследник. Въпросът обаче е съвсем друг. 

Дали вече няма да се създаде прецедентът след всеки мач да има по 5-6 наказани футболисти заради по-острите им влизания? А пък има и други въпроси. Само деянието на Прохазка ли беше толкова тежко, та да заслужава преразглеждане след кръга? Нима на мача между Ботев и Славия, например, нямаше подобни влизания? Вече всеки шпагат ли ще носи по два мача наказание с доклад? Защо Козмин Моци беше наказан само за един мач, когато почти не уби с ритника си от каратето Стефан Николич, а Прохазка изгоря за два? 

Още много въпроси се пораждат, но и тези са достатъчни. А и май ще се окажат реторични... Просто кучетата ще продължат да си лаят оглушително, а керванът ще си върви необезпокояван. Така е било винаги, така и ще продължи да бъде. Както казва Данте - "Надежда всяка тука оставете". И Restart-бутонът не помага, май друго ще трябва да е копчето...