Президентът на Спартак Търнава Душа Кекети показа, че питае само топли чувства към новия треньор на родния ЦСКА Нестор Ел Маестро, който изведе словашкия клуб до шампионската титла на страната след 45-годишна пауза. Бившият вратар заяви, че по никакъв начин не съжалява за риска, който е поел с назначаването на неопитния специалист през лятото на 2017-а година.

Реално Спартак Търнава бе първият отбор, който 35-годишният Ел Маестро води като старши треньор. Преди това той е бил асистент-треньор в Шалке 04, Хановер 96, Хамбургер ШФ и Аустрия Виена.

„Започнахме да мислим за нов треньор към края на предишния сезон (2016/2017 – б.р.), тъй като от години ни беше ясно, че се намираме от грешната страна на класирането. По тази причина генералният мениджър Павел Хофтих проведе интервюта с няколко кандидати. Самият Ел Маестро се появи за първи път някъде към април, после започнахме да разговаряме по-интензивно”, сподели Кекети пред profutbal.sk.

„Признавам, че до онзи момент не го познавах лично. Никога не бях чувал името му, затова не знаех какво да очаквам. Оказа се, че изборът ни не е бил просто добър, а отличен. От друга страна трябва да призная, че това беше риск за нас, но пък той се отплати многократно.”

Въпреки триумфа босът на Спартак показа, че не живее в илюзии относно реалните сили на отбора си. „Основната част от сезона ни показа, че не сме нито толкова добри, нито има толкова качества като Слован Братислава и Жилина, макар и да завършихме пред тях. Това трябва да се признае съвсем обективно. Въпреки това вярвах, че така, както е структурирано нашето първенство, можем да взимаме по-добри резултати в сравнение т нашите съперници. Чак когато навлязохме в последната част от сезона и все още водехме в класирането, започнахме да мислим за титлата.”

Интересното е, че Ел Маестро подписва за 2 сезона със Спартак Търнава, но към края на сезона уведомява Кекети, че желае промяна. Така в момента тимът се води от чешкия специалист Радослав Латал. „Към края на сезона, когато беше ясно, че ще спечелим титлата, Нестор поиска среща с нас и ни каза, че иска да направи нова стъпка в треньорската си кариера. Имахме валиден договор с него за още година, но когато наставник се появи с подобна молба, трудно можеш да го задържиш, макар и да имаш това право. Контрактът нямаше да има значение. След като научихме за неговите желания, веднага започнахме търсенето на наследник и накрая се спряхме на Радослав Латал като най-доброто решение”, допълни Кекети.

След края на сезона медиите в Словения изригнаха с разкритията, че развоят на шампионата е бил манипулиран от външни лица в полза на Спартак. "Не искаме да коментираме тези твърдения, изразили сме вече ясно позицията си като клуб. Чакаме да видим как ще се развият нещата, бъдещето не зависи от нас. Мога да кажа единствено, че никой не е свързвал с нас по този повод - нито полицията, нито футболните власти", добави Кекети.

Още по темата:

Ел Маестро за скандала в Словакия: Станахме шампиони без мръсни номера

Нестор Ел Маестро: Не мога да обещая резултати

Треньорът на ЦСКА: Исках да съм Меси, но просто не бях добър

Гриша Ганчев пристигна в ЦСКА, разпитва Ел Маестро