Делио Роси – човекът на надеждата в Левски, специалистът призван да изтръгне „сините“ от застоя, в който се намират и да ги върне на победния път към трофеите. Преди няколко дни италианецът бе официално представен като наставник в тима от Герена, а след като се запозна със състава в контролата срещу Сливнишки герой (1:3), след няколко часа специалистът ще направи официалния си дебют в шампионатния двубой с Дунав.

Роси бе избран да застане начело на Левски пред Аврам Грант, а идването му у нас несъмнено предизвика доста вълнения във феновете на Левски.

Делио Роси е роден на 26 ноември 1960 година, а в треньорската си кариера до момента е работил единствено в Италия.

Като футболист не остава особено сериозна диря, като преминава през отборите на Форлимполи, Католика, Фоджа, Песаро и Фиделис Андрия. Влиза в треньорския занаят през 1990 година, когато застана начело на Торемаджоре, а в последствие преминава през Фоджа, Салернитана, Пескара, Дженоа, Лече, Аталанта, Лацио, Палермо, Фиорентина, Сампдория. За последно преди да поеме Левски е наставник на Болоня. Той оглавява тима между май и октомвмри 2015 година, като успява да спечели промоция за Серия А.

Едни от най-големите успехи на Роси като треньор са спечелването на Купата на Италия с Лацио през сезон 2008/09 и достигането на финал в същия турнир с Палермо 2010/11.

Първите дни на Делио Роси в Левски: Тактика, тактика, тактика...

Роси известен с по-особения си характер, но и с изявената си емоционалност. Незабравим остава един момент. През 2006 година, когато е начело на Лацио, „римските орли“ побеждават Рома с 3:0. Специалистът отпразнува по крайно необичаен начин успеха, като се хвърля във фонтана „Джаниколо“, въпреки че е декември и водата е ледена.

Друго нещо, с което е популярен Делио Роси е афинитетът му към работата с млади играчи. Българският нападател Валери Божинов има своите сантименти към наставника, който може да се каже му прокарва пътя към по-високите нива на футбола, когато е в Лече.

„Има око за младите. Но проблемът у нас е, че не се дава време на младите. Той (бел.авт. Делио Роси) просто си върши работата на терена. Успехите, които постигна с Лацио и Палермо не са малко“, споделя Валери Божинов и си спомня как Роси е оставал да работи с него след тренировка в юношеските му години.

Левски ще изгърби Делио Роси от работа

Пословична е дистанцираността и вглъбеността на Роси в работата, както и с това, че не допуска външни вмешателства. Според тиражираните в Италия версии, именно опитите на боса на Лацио Калудио Лотито да дава мнения е причината за раздялата между двете страни през 2009 година, въпреки че малко по-рано Роси извежда лациалите до Купата. Подобен сценарий се развива и в Палермо.

Красимир Иванов: Инвестицията за Роси е оправдана

„Не съм тук да давам обещания“, бяха едни от първите думи на Роси при представянето му в Левски. „Собственикът не е искал от мен да давам такива. Той ме помоли да опитам да докарам нов стил на игра и нова организация. Това да са основите и клубът да започне да върви напред. Не съм магьосник. Мисля, че с работата ще успея. Надявам се да има време за работа. Този процес изисква време. Не може да искаме да тичаме, преди да се научим да ходим. Не знам колко време ще ми е нужно, но ще направя Левски отбор на високо ниво“, каза още италианецът и добави: „Искам работата ми да се оценява от това, което ще правя, а не от това, което ще говоря“.

Делио Роси е първият италианец, който поема Левски. Няколко негови сънародници работиха у нас преди години. Става дума за Енрико Катуци и Луиджи Симони, които бяха в ЦСКА, Салваторе Полверино, Клаудио Масели и Салваторе Бианкети (Нефтохимик), както и Енрико Пичони в Ботев Пловдив. Общото между изброените имена е, че никой от тях не можа да завоюва трофей в България.

Левски приема Дунав е тази вечер от 21.00 часа на стадион „Георги Аспарухов“. Двубоят ще бъде излъчван пряко по DIEMA SPORT и онлайн на GONG PLAY. Срещата ще може да бъде слушана и на честотите на Дарик радио, а какво се случва минута по минута ще може да намерите в Gong.bg.