Старши треньорът на Левски Делио Роси даде първата си пресконференция преди началото на новия сезон и заяви, че може да обещае единствено да работи с всички сили за по-доброто представяне на отбора. Роси сподели, че иска качество, а не количество при селекцията.

"Това, което мога да кажа, че това, което всички правят за една година - да се видят със счетоводителя, да говорят с учителя на дъщеря си и т.н., аз трябваше да го направя за една-две седмици. В тази връзка, мога да кажа, че не съм си починал, а може би работих повече от това. Ще си почина, работейки. Със сигурност изминаха месеци и сега съм по-наясно със ситуацията в клуба и отбор. По-добре познавам моите футбоисти и отбора въобще. Може би след всички тези месеци, в които работихме, ние трябва да започнем от доброто, което направихме, защото направихме много добри неща и да подобрим тези неща, в които не бяхме на висота. Трябва да запазим хубавите неща и да работим върху другите", коментира Делио Роси и продължи:

"Отборът наистина във втората част на първенството се подобри и то се подобри доста. Ние сега трябва да работим, за да можем да преодолеем дупката, която остана между тези, които бяха преди нас. Защото наистина имаше разлика в сравнение с тези, които завършиха преди нас. И аз мисля, че ще ни бъде необходимо нещо, за да подобрим играта на отбора."

"На мен ми е много странно, че след една година ми задавате същите въпроси. Мисля, че за една година сте ме опознали. В този период, когато първенството е прекъснато, има 7-8 отбора, които тръгват с идеята да спечелят първенството. Нищо не коства на никого да го каже. Но, тъй като аз съм един сериозен човек, ще се опитам първо да направя нещата и тогава да ги кажа. От мое име мога да кажа, че ще направя всичко по силите ми да направя нещата в Левски да са по-добри и особено да се представим по най-добрия начин, защото това, което направихме миналата година не бе достатъчно", заяви още треньорът на "сините" и добави:

"Приоритетът е първото официално предизвикателство. Така че приоритетът е мачът на 12-и юли от предварителния кръг на Лига Европа. Преди 12-и юли ще бъдат тези мачове за Лига Европа, а от 20-и приоритетът ни ще бъде първенството."

"Не го казах аз, че има дупка, а първенството го показа. Показа го шампионатът, защото те завършиха с доста точки пред нас, което означава, че са се представили доста по-добре от нас. винаги съм мисълта, че треньорите са важни, но в един по-дълъг период печели отборът с повече качества и отборът с най-добрите футболисти. Защото иначе Реал Мадрид нямаше да спечели три купи от Шампионската лига, сменяйки треньорите си", коментира Роси и още:

"Не трябва да говорим за количество, а за качество. Затова според мен няма да ни послужи да купим много футболисти. Но на базата на това, което показахме миналата година мисля, че двама-трима много добри футболисти биха могли да променят качеството на целия отбор. Аз не смятам, че е достатъчно да сменим само логото на екипа или счупената облегалка на стола, трябва да вземем няколко футболиста от много добро качество, за да подобрим отбора, а след това треньорът е този, който трябва да доведе отбора до по-добро ниво. Не искам едно лице да сменим с друго лице. Ако трябва да променим едно лице с друго, аз бих задържал хората от миналата година."

"Казах още миналата година, че идвам тук с амбицията да се боря в една обстановка, която не познавам и е много различна от тази, при която съм работил. Дойдох и с идеята, че въпреки моя опит съм човек, който иска още да се развива и да учи още неща. И това, което видях е, че тук всички искат нещата да се случват добре и веднага, и стратегията се основава на факта, дали в неделя си победил и всичко върви добре, а ако си загубил - не е така. Това не са моите разбирания. Ако няма минимална програма за работа е възможно да победиш, но не може да побеждаваш редовно", сподели италианецът Делио Роси и продължи:

"Аз лично никога не съм се оправдавал. Много пъти винаги съм поставял своето лице отпред. Никога не съм се оплаквал или оправдавал, или съм хвърлял вината върху някой друг. Никога не съм говорил за липсата на късмет. Защото, ако ти не си създадеш късмета, аз не вярвам в липсата на късмет. Мисля, че начинът, по който работиш води до резултати. За да продължим разговорът за Прохазка и Панайотов аз мисля, че хората са свързани с тези футболисти и е хубаво, че хората са свързани с Левски. Съжалявам, че Прохазка си тръгна и, че договорът на Панайотов не се подновява. Прохазка си тръгва и най-вероятно Панайотов, но те ще бъдат заменени. Очакваме, че те ще бъдат заменени с по-добри футболисти. Никой не е незаменим, включително и треньорът. Ако някои футболисти се заменят с други, включително и треньорът, с по-добри, това е добро за отбора и е нормално. Може би след цяла година трябва да сте разбрали, че аз не съм политик. Политиците правят много обещания, нищо не коства да се правят такива обещания, още повече това е много лесно и прави хората да се надявам и щастливи. Когато обаче не държи на обещанията, започва да търси причината във времето или бюрократични проблеми. Аз съм свикнал да работя и това, което мога да обещая е, че ще работя с всички сили, за да доведа Левски до възможно най-доброто представяне. Не съм продавач от врата на врата. Единственото нещо, което мога да обещая е, че ще работя с всички сили."

По повод търсенето на спортен директор Делио Роси каза: "Ако не се използва системата в Англия, където треньорът е и мениджър и разполага с определена сума, нормално е да има спортен директор, който на базата на изискванията на треньора да може да работи и да дава своя принос за подобряването на отбора. Нормално е да има такъв човек. Така, че той ще бъде и връзката между отбора, който се води от мен и клуба."

За предстоящия мач с Бока Хуниорс, Роси заяви: "Да се играе срещу тези, които са по-добри от теб е винаги привилегия. Но все пак трябва да се знае, че това е един приятелски мач и тъй като в живота има приоритети, то това е 12-и юли. Със сигурност мачът с Бока Хуниорс ще е голям празник за тифозите. Но аз съм виждал много отбори, които печелят приятелски мачове, а после губят в първенството. На мен би ми харесало обратното."

Васил Панайотов напусна Левски

"Сините" искат да задържат Вутов, още няма спортен директор

Спас Русев сяда на масата за преговори с Рутенщайнер