Българският национален отбор за първи път в историята си записа равенство срещу Кипър след 1:1 в предпоследната си среща от група 3 на Дивизия С от Лигата на нациите. Със сигурност момчетата на Петър Хубчев има защо да се чувстват разочаровани, без значение че изравниха резултата в 89-ата минута. В историческия за вратаря Георги Петков мач главно действащо лице се оказа шведският арбитър Мохамед Ал-Хаким, който подмина две чисти дузпи за „лъвовете” през втората част.

Хубчев: Няма да позволя на никого да критикува отбора ми

Бен Шимон: България ни изпусна

Дебютното попадение на Николай Димитров-Хичо с екипа на националния тим означава, че интригата за първото място все още е жива. Норвегия направи 1:1 при гостуването си на Словения, което все пак оставя скандинавците на върха заради по-добрата им голова разлика. В последните мачове ние приемаме Словения, докато норвежците са домакини срещу Кипър.

Рекордьорът Петков: Повече да не съм чул, че бавя играта

Хичо: Трябваше да вкараме повече от Кипър

Страхил Попов: Има разочарование, но изобщо не играхме зле

Георги Костадинов: Този отбор го чака светло бъдеще

Капитанът: Този национален отбор наистина прави нещо

Бодуров: Направихме вратаря на Кипър герой

Първото полувреме не започна по най-интересния възможен начин, но това бързо се промени, след като кипърците откриха резултата буквално с първата си опасна атака. В 24-ата минута Ивелин Попов загуби топката в половината на съперника, докато бяхме ангажирали голяма част от играчите в атака. Хараламбос Кирияку с дълъг пас надясно потърси дебютиращия Панайотис Закариу, който не беше в засада предвид факта, че се намираше в собствената си половина в мига на паса. Той надбяга с лекота Антон Недялков, за да се озове сам срещу ветерана Георги Петков и да го преодолее с малко късметлийски шут по тревата – 1:0.

Оттам нататък инициативата мина изцяло при „лъвовете”. В 27-ата минута Страхил Попов се включи много успешно в атака и центрира точно към Тодор Неделев, който бе избягал отляво в наказателното поле. Той на свой ред опита да върне по земя към Ивелин Попов, което доведе до сериозна суматоха пред вратарското поле, завършила с паническо изчистване в корнер. Три минути по-късно Николай Бодуров опита с глава на първа греда да отклони центриране от фаул, но беше по-близо до това да улучи вратата, отколкото да намери съотборник във вратарското поле.

Страхил Попов продължи да бъде много активен по десния фланг. В 37-ата минута крайният защитник се възползва от нашата успешна преса, пресякла кипърска атака в зародиш. Топката стигна до него, а той центрира прецизно към непокрития при далечната греда Краев. Футболистът на Мидтиланд не успя да разчете добре разбега си и волето му прелетя в аут.

Само две минути по-късно пред Краев се откри изключителен шанс. Антон Недялков притича отляво и опита ниско центриране, което беше избито обратно към него. Играчът на Лудогорец спечели топката с единоборство, а после находчиво с пас към точката на дузпата намери непокрития Краев. Бившият играч на Левски разочарова с изстрела си, който беше твърде слаб и насочен в центъра на вратата – лесна плячка за Костас Панаи.

Стражът на домакините се прояви много решително в 40-ата минута. Тогава България пак открадна топката в центъра, след което последва дълго подаване за Галин Иванов. Той укроти на гърди и продължи пробива към дъгата, за да комбинира по перфектен начин с капитана Ивелин Попов. Останал очи в очи с Панаи, нападателят заложи на силата, но в същото време стреля право в тялото на стража, който отрази с крак.

Поредният чист шанс пред нашия тим се откри в предпоследната минута от първата част. Центриране на Тодор Неделев от фаул бе избито колебливо към другия фланг, където Симеон Славчев догони топката и на свой ред центрира. При близката греда Георги Костадинов бе оставен съвсем сам да стреля с глава, а изстрелът му от 5-6 метра обърса външната страна на мрежата.

Второто полувреме можеше да има ужасяващо начало, защото в 48-ата минута домакините отново получиха шанс да направят контраатака срещу доста поразредената ни защита. За късмет Закариу, Макрис и Ефрем не развиха нападението по най-добрия начин.

В 55-ата минута късметът отново беше с нашия противник. Тодор Неделев ненадейно изстреля топовен шут от почти 30 метра, а вратарят Костас Панаи без малко да сбърка фатално. В последния миг той промени намеренията си и реши да боксира, правейки го крайно неубедително. Сантиметри отделиха кълбото от това да се озове в мрежата. Секунди след това Хубчев реши да играе с максимален риск, освежавайки атаката с включването на Николай Димитров-Хичо и Спас Делев.

Седем минути по-късно реферът Мохамед Ал-Хаким определено сбърка, като не отсъди дузпа за България. Ивелин Попов се отскубна по чудесен начин от защитата на Кипър, за да овладее дълъг пас около точката на дузпата. Докато капитанът опитваше да стори това Николас Йоану дотича и с крайно нескопосан опит да отиграе с крак се стовари директно върху гърба на Попов. Реферът Мохамед Ал-Хаким с учудващо категоричен жест показа, че няма да отсъди най-тежкото наказание.

Кипър можеше да убие всякаква интрига четвърт час преди края, когато Кусулос спечели пряк свободен удар в близост до наказателното поле. Това костваше жълт картон за Неделев, с който плеймейкърът „изгоря” за финалния двубой срещу Словения. Далеч по-лошите последствия можеха да произтекат от центрирането на Кирияку, който намери Артиматас непокрит във вратарското поле. Беше истинска загадка как от толкова чиста позиция халфът успя да шутира над гредата.

Десет минути преди края реферът Ал-Хаким отново си затвори очите, когато трябваше да отсъди дузпа в наша полза. Много красива поредица от пасове с едно докосване докара кълбото до краката на Спас Делев, който овладя точно при бялата точка. Кусулос директно го връхлетя с шпагат, с който изобщо не беше в състояние да стигне до топката. Ал-Хаким имаше идеална видимост към ситуацията и отново изуми с решението си да остави играта да продължи.

Три минути по-късно стражът на Кипър Панаи направи спиращо дъха спасяване. При центриране от ъглов удар Николай Бодуров беше оставен съвсем сам във вратарското поле и с глава стреля много силно и точно. С нечовешки рефлекс Панаи парира топката пред самата голлиния, а после се протегна, за да я чукне в корнер точно преди опита за добавка на Бодуров.

В 88-ата минута съдията най-сетне склони да отсъди наказателен удар срещу домакините. Костас Лайфис изпусна Ивелин Попов да го подмине и да се озове в наказателното поле, където го задържа с ръка за фланелката. Резервата Хичо се нагърби с отговорността и с чудесен шут до лявата греда изравни - 1:1!

В първата минута от продължението имахме шанса да измъкнем пълния комплект точки, ала съдбата отново не беше на наша страна. По сходен начин Божиков се оказа без опека във вратарското поле при центриране от ъглов удар и стреля с глава покрай вратаря. Николас Йоану обра овациите с точното си позициониране, което му позволи да изчисти в критичния миг.

България и Норвегия водят парада в група З на Дивизия С с по 10 точки. Кипър е трети с 5 точки, докато Словения е последен с 2 пункта и със сигурност ще изпадне в по-долната дивизия. Дори при загуба на Кипър и победа на словенците в София, те си остават с по-лоши показатели в преките двубои.

КИПЪР – БЪЛГАРИЯ 1:1

1:0 Панайотис Закариу 24'

1:1 Николай Димитров-Хичо 89'-дузпа

Кипър (4-3-3): Костас Панаи – Йоанис Кусулос, Йоргос Меркис /к/, Константинос Лайфис, Ренато Маргаса – Панайотис Закариу (67' - Онисифорос Рушиас), Хараламбос Кирияку, Костакис Артиматас – Андреас Авраам (59' - Николас Йоану), Антреас Макрис, Йоргиос Ефрем (78' - Василиос Папафотис)

Селекционер: Бен Шимон

България (4-2-3-1): Георги Петков – Страхил Попов, Васил Божиков, Николай Бодуров, Антон Недялков – Георги Костадинов, Симеон Славчев (82' - Станислав Костов) – Тодор Неделев, Божидар Краев (56' - Николай Димитров-Хичо), Галин Иванов (56' - Спас Делев) – Ивелин Попов /к/

Селекционер: Петър Хубчев

Стадион: ГСП (Никозия)

Главен съдия: Мохамед Ал-Хаким (Швеция)