България стигна до равенство 1:1 при гостуването на Косово в Прищина на стадион „Фадил Вокри“ в евроквалификационен мач от група „А“. Българите поведоха с гол на Васил Божиков в 39-та минута. Арбер Дзенели изравни резултата в 61-та минута. През първото полувреме българските национали стояха по-добре в сравнение с това, което демонстрираха през втората част. Играчите на Петър Хубчев не показаха нищо в офанзивен план през вторите 45 минути. 

Ивелин Попов имаше повече пространство пред себе си във 2-та минута, но вместо да напредне и да се опита да нахлуе в наказателното поле на Косово, се опита да изненада вратаря Мурич с далечен удар, който не се получи и той улови топката без проблеми.

Косово пропусна страхотна възможност да поведе в резултата в 9-та минута. Рашица бе изведен зад гърба на българската защита. Той успя да преодолее и вратаря Никилай Михайлов, след което стреля, но Антон Недялков се бе ориентирал много добре в ситуацията и успя да изчисти в корнер. 

Рахмани блъсна без топка Кристиян Малинов в 14-та минута, след като съдията Мажейка вече бе маркирал нарушение в полза на Косово. Съдията взе решение да не показва никакъв картон на Рахмани. 

Играчите на Косово направиха нов много сериозен пропуск в 35-та минута. Домакините отнеха топката в половината на България. Берсант Целина отправи много опасен удар от границата на наказателното поле, но Николай Михайлов плонжира и спаси. 

България поведе с 1:0 в 39-та минута. Тодор Неделев центрира от корнер в наказателното поле на Косово, където Васил Божиков засече топката с глава и я вкара във вратата на Мурич. Българските национали посветиха попадението на контузения им съотборник Ивайло Чочев.

Симеон Славчев бе изведен зад гърба на защитата на Косово в 42-та минута и излезе сам срещу вратаря Мурич, но бе маркирана засада, а такава несъществуваше.

Милот Рашица бе изведен на отлична позиция в наказателното поле на България в 44-та минута и стреля, но Николай Михайлов направи отново чудесно спасяване.

Косово създаде ново напрежение в наказателното поле на България в първата минута на добавеното време на първата част. След центриране в наказателното поле на България, Войвода стреля опасно с глава, но Николай Михайлов демонстрира страхотен рефлекс и спаси. 

LAP.bg
43 снимки

Кристиян Малинов отправи опасен удар в 52-та минута, но Алити успя в последния момент да сложи крака си на пътя на топката и да избие в корнер. 

Кристиян Малинов и Николай Бодуров сбъркаха фатално в 55-та минута, топката попадна в Мурики, който изскочи сам срещу Михайлов и стреля, топката срещна левия стълб на вратата на България. Рикоширалата в левия стълб топка попадна Войвода, който стреля, топката рикошира в Недялков и излезе в корнер. 

Косово успя да изравни резултата в 61-та минута.  Николай Бодуров сбърка топката и тя след това попадна в Арбер Дзенели, който финтира Страхил Попов и Георги Костадинов, след което с диагонален удар вкара топката в левия ъгъл на вратата на Николай Михайлов, който не реагира. 

Тодор Неделев директно от фаул се опита да изненада Мурич в 72-та минута, но топката излезе в аут. 

Дзенели стреля от фаул, топката премина агонизиращо близо до десния стълб на вратата на Николай Михайлов. 

Косово направи нов много голям пропуск в 90-та минута. Дзенели подаде към Рашица, който отправи много опасен удар, но Михайлов спаси. След това отбитата топка попадна в Жегрова, който стреля, но неточно в аут. 

България има 2 точки в групата, Англия е с 6, Черна гора и Косово имат по 1, а Чехия е с 0. 

На 7 юни България гостува на Чехия, а Черна гора е домакин на Косово. 

КОСОВО - БЪЛГАРИЯ 1:1

0:1 Васил Божиков 39'

1:1 Арбер Дзенели 61'

Косово: 12. Ариянет Мурич; 15. Мергим Войвода, 13. Амир Рахмани, 3. Фидан Алити, 17. Бенямин Кололи; 6. Хекуран Криезиу, 5. Херолинд Шала; 7. Милот Рашица, 9. Берсант Целина, 10. Арбер Дзенели; 18. Ведат Мурики

Селекционер: Бернар Шаланд

България: 13. Николай Михайлов; 2. Страхил Попов, 5. Николай Бодуров, 15. Васил Божиков, 14. Антон Недялков; 6. Симеон Славчев, 7. Георги Костадинов; 8. Тодор Неделев, 20. Кристиян Малинов, 9. Спас; 10. Ивелин Попов

Селекционер: Петър Хубчев

Съдия: Гедиминас Мазейка (Литва)

Стадион: "Фадил Вокри", Прищина