Националният отбор на България се справи безпроблемно с тима на Гибралтар и го победи с резултат 3:0 в приятелски мач, игран на Националния стадион „Васил Левски". Александър Цветков отри резултата в 5-ата, а Георги Йомов удвои в 15-ата минута. Димитър Илиев оформи класиката в 45-ата минута, като при този резултат завърши и двубоят. По този начин "лъвовете" записаха първа победа от точно година насам. 

Антон Узунов
63 снимки

В неделя България приема Финландия в мач от Лигата на нациите, докато другата сряда гостува в последната си среща от турнира и за годината срещу Ирландия. „Лъвовете“ ще търсят позитивен резултат в тези срещи, за да се опитат да останат в Лига В.


Очаквано срещата започна с натиск на „трикольорите“. Възпитаниците на Георги Дерменджиев се настаниха в половината на своите гости и опитваха да застрашат вратата на Кайл Голдуин.

„Лъвовете“ поведоха в резултата още в петата минута. След атака отдясно Георги Йомов получи  топката от Страхил Попов и центрира в наказателното поле. Стигна се до суматоха пред вратаря Голдуин, който падна на тревата и остана да се превива, но играта не беше спряна. Топката стигна до Димитър Илиев, който върна за Александър Цветков, който със силен удар от границата на пеналтерията прати топката в опразнената врата.

България - Гибралтар / Приятелска среща, 11.11.2020 г.

източник: Антон Узунов

Три минути след това Гибралтар опита атака отляво, като топката бе центрирана в наказателното ни поле, но на далечната греда Рой Чиполина не успя да засече.  

Млако след това Димитър Илиев пробва удар, който обаче бе слаб и премина встрани от вратата на гостите.

Българите напълно доминираха в първите минути на мача и в 15-ата резултатът бе удвоен. След нова атака отдясно Попов комбинира с Георги Йомов, който се справи с лекота със защитник, навлезе в наказателното поле и с хубав удар прати топката в десния ъгъл на вратаря на Гибралтар.  

България - Гибралтар / Приятелска среща, 11.11.2020 г.

източник: Антон Узунов

Малко след това вратарят на гостите увисна при центриране отдясно и поднесе топката на Галин Иванов, който обаче я прати над вратата му. 

В 24-ата минута Мартин Луков улови безпроблемно удар към неговата врата. Играчите на Георги Дерменджиев продължиха с натиска и опитаха още няколко опасни центрирания, но до нещо по-опасно не се стига.

Малко след половин час игра гостите сбъркаха с една върната топка, като Димитър Илиев успя да я открадне, влезе в наказателното поле отляво и опита да намери свой съотборник, но вратарят Голдуин я улови.    

България - Гибралтар / Приятелска среща, 11.11.2020 г.

източник: Антон Узунов

Сисиньо отправи фалцов удар отляво на наказателното поле в 34-ата минута, като опита да намери далечния ъгъл на вратата, но неточно.

Две минути пред края на първата част футболистите на Гибралтар изпълниха пряк свободен удар, но топката завърши в ръцете на Мартин Луков, който нямаше никаква работа през първата част.   

С изтичането на редовното време на първото полувреме резултатът стана 3:0. Георги Йомов центрира меко от ъглов удар, а Димитър Илиев успя да се пребори за по-добра позиция с капитана на гостите Рой Чиполина в малкото наказателно поле и с глава прати топката във вратата на Голдуин за трети път. Това бе дебютно попадение за капитана на Локомотив Пловдив. 

България - Гибралтар / Приятелска среща, 11.11.2020 г.

източник: Антон Узунов

Три минути след началото на втората част нашите организираха добра атака отдясно, като отлично взаимодействаха Доминик Янков, Георги Йомов и Галин Иванов. Последният предостави топката на Илиев, който стреля, но право във вратаря.

В минутите до 60-ата "лъвовете" владееха топката, но темпото на игра спадна с оглед на резултата. 

В 65-ата минута бяха извършени първите две промени в нашия тим. Галин Иванов и Сисиньо отстъпиха местата си на Димитър Велковски и Светослав Ковачев. 12 минути преди края на срещата Георги Йомов бе заменен от младия футболист на Левски Здравко Димитров, който прави своя дебют за мъжкия тим. Виктор Попов пък замени Страхил Попов. Две минути след това и Божидар Краев влезе на терена на мястото на таланта на Лудогорец Доминик Янков.

В 83-ата минута влезлият преди малко Божидар Краев си спечели нарушение пред наказателното поле на гостите. Самият той изпълни, но право в стената. Две минути след това Здравко Димитров центрира отляво в наказателното поле, където Краев остана под нея. Тя обаче попадна на крака на Виктор Попов, който стреля моментално, но покрай вратата.  

До края на двубоя положения липсваха и "лъвовете" се поздравиха с първи успех за тази календарна година. 


БЪЛГАРИЯ – ГИБРАЛТАР 3:0

1:0 Александър Цветков 5'

2:0 Георги Йомов 15'

3:0 Димитър Илиев 45'

Стартови състави на двата отбора:

БЪЛГАРИЯ (4-2-3-1): 1. Мартин Луков – 2. Страхил Попов, 4. Валентин Антов, 15. Васил Божиков (к), 6. Сисиньо – 22. Александър Цветков, 16. Кристиян Малинов - 7. Доминик Янков, 18. Галин Иванов, 17. Георги Йомов – 20. Димитър Илиев   

Селекционер: Георги Дерменджиев

ГИБРАЛТАР: 1. Кайл Голдуин – 2. Итан Джоли, 3. Киан Ронан, 6. Скот Вайсман, 8. Мохамед Бадр, 10. Лиам Уолкър, 14. Рой Чиполина (к), 15. Ерин Барнет, 16. Аймен Моуели, 18. Алейн Понс, 22. Греъм Тория

Селекционер: Хулио Сесар Рибас

Главен съдия: Себастиан Колческу, Румъния

Стадион: Национален стадион „Васил Левски“, град София