Вицепрезидент на БФС и отговорник за националните отбори Йордан Лечков заяви преди старта на европейските квалификации, че пред тима ни има задача – класиране.

„Във всяка една квалификация трябва да се концентрираме мач за мач. Не би следвало да избягваме тази тема. Има поставена задача да се класираме”, коментира Данчо Лечков пред „Спортно шоу Гонг” по Дарик радио и добави:

„Самочувствието идва от победите. Без да има голямо напрежение, самочувствието си зависи от тях. Няма място да се срамуваме. Изравнени са възможностите на национално ниво. Би било даже добре да ни подценяват.”

България приема Черна гора в петък, 22-и март в първи мач от група А на европейските квалификации за първенството през 2020-а година.

„Винаги съм казвал, че настроението е важно и трябва да бъде добро преди началото на всяка квалификации. И най-важното - настроението да е в момчетата, защото те са главните лица. Ние сме създали добри условия те да се чувстват добре, а от тук нататък те трябва да покажат най-доброто от себе си. В момента няма място да се срамуваме. В европейския футбол с малки изключения, всички други са изравнени. Дано се поздравим в петък с една добра победа. В квалификациите задължително се мисли мач за мач. Минаха онези времена, в които бяхме с високо вдигнати чела и самочувствие. Нека да се концентрираме върху сегашното състояние. За 20 години много неща се промениха. Много динамично се развиха нещата”, коментира Йордан Лечков.

„Както и друг път съм казвал в избора на треньорското ръководство на футболисти не се месим. Младите футболисти трябва да играят редовно в клубовете. Няма нищо срамно, че са в България, напротив. Даже от една страна е по-добре. Те трябва да работят върху себе си. Ако човек не иска сам да постигне нещо, насила хубост не става. Това е клубна политика и желание на футболистите. Трябва да се съобразяваме с изискванията и жаленията на клубовете”, добави Лечков.

Попитан дали формата на българското първенство ще остане същия или ще бъде променен, Данчо Лечков коментира: „Бих изразил лично мое мнение, че в този формат първенството е по-интересно. Пак се връщам към клубовете. Ако играят по-хубави мачове и има интрига в челото, не би следвало да го променяме. Не е коментирано и не искам да говоря от името на президента. До сега не е постъпвало ново предложение и не виждам причина да се сменя формата.”

По темата за съдиите в родния футбол, Лечков заяви: „Всичко това зависи и от вас. Вие коментирате. Ако искаме да има хубав футбол, всички трябва да сме на ниво. Не се получава по този начин. Всички футболни хора трябва да обединяваме малко повече усилията си. Аз не бягам от критики, но нека да са конструктивни. Да оставим съдиите да работят на свобода.”

Отново по темата за съперниците в групата на България от европейските квалификации, Йордан Лечков каза: „Имам такъв стандартен лаф – Играеш с големите, биеш големите и ставаш голям. Пожелавам го на момчетата. Не трябва да се плашат. Мисля, че Англия не е в тройката - Франция, Испания, Холандия и т.н. Всичко е възможно. Големият фаворит определено е Англия, а с Чехия би трябвало да се преборим за второто място в нашата група. Тези резултати, които напоследък момчетата постигнаха са една добра основа, за да се надгражда.”

На шега Лечков добави: „На мен ми липсва, че няма скандали. Като имаше скандали, имаше резултати. Сега няма скандали, няма резултати. Прекалено големи сравнения с нашето поколение не трябва да правим. Нека говорим повече за момчетата. Да ги оценяваме положително, да ги критикуваме конструктивно –всеки със своята съдба. Аз съм оптимист и в петък след мача да сме опровергали треньора на Черно гора.”

„По-оспорвани са вече мачовете. Доколкото виждам и хората повече гледат. Ако плюем постоянно съдиите и говорим за уредени мачове, хората се отдръпват”, каза още Данчо Лечков за българското първенство и добави:

„Искам да си пожелаем в началото на тези квалификации, ние като ръководство, и вие като журналисти, да отидем на следващия голям форум.”