Селекцията на България постигна втора загуба в серията си от контролни срещи през месец юни. „Трикольорите” напълно логично преклониха глава пред световния шампион Франция с 0:3. Точни за „петлите” бяха Антоан Гризман в 29-ата, който откри със задна ножица, а два гола през втората част на Оливие Жиру (83 и 90) оформиха крайния резултат на „Стад дьо Франс”.

Това бе последна проверка за французите преди участието на световния футболен крал на UEFA EURO 2020, а с това приключиха ангажиментите на българските футболисти към националния отбор за този месец.

В хода на срещата „петлите” имаха тотален превес в хода на срещата, като нашите опитваха да затварят зоните дълбоко в своята защита, но разликата в класите си личеше през цялото време и сякаш напълно логично домакините се поздравиха с чистия успех срещу отбора, воден от Ясен Петров. Силен мач за "лъвовете" направиха Даниел Наумов и Илиан Илиев. Вратарят на ЦСКА 1948 отрази повече от една дузина удари посока неговата врата, докато юношата на Черно море бе много деен в хода на цялата среща и непрестанно опитваше някак да затруднява полузащитата на домакините.

Франция - България

източник: sofascore.com


Напълно очаквано срещата стартира с преса на французите и след само 90 секунди можеше "петлите" вече да водят в резултата. Килиан Мбапе проби отляво и задмина Иван Турицов, но диагоналният му шут не намери очертанията на вратата, пазена от Даниел Наумов. След десет минути игра Карим Бензема се пребори с гръб към вратата и гърдира топката пред Петко Христов. Той подаде вляво за Мбапе, който се поколеба да шутира и комбинира именно с нападателя на Реал, който реши да стреля с левия крак, но покрай родната врат. Минута по-късно Килиан Мбапе шутира през бранителите на България, но Наумов изби встрани.

47 снимки

В 27-ата минута вратарят ни Наумов направи брилянтно спасяване. Карим Бензема комбинира с двойно към Мбапе. Звездата на Пари Сен Жермен излезе "очи в очи" с Наумов, но българският вратар направи изключително спасяване. Все пак при повторенията се видя, че Мбапе беше в засада, но гръцката съдийска бригада не взе това решение в хода на нападението.

Две по-късно "петлите" ликуваха. Мбапе финтира Христов в наказателното поле и стреля, но топката се отби в крака на Иван Турицов. Тя отиде към Гризман, който се обърна със задна ножица и след рикошет в главата на Ивайло Чочев топката влетя в нашата врата - 1:0 за Франция.

В последвалото нападение Бензема надскочи Турицов и стреля неточно с глава, но при приземяването получи травма в областта на лявото коляно. Лекарският екип на "петлите" се погрижи за стрелеца, който се върна, но в 38-ата минута показа на скамейката на своите, че не може да продължи и на негово място се появи Оливие Жиру.

В 41-ата минута "петлите" създадоха изключително нападение. Пол Погба изведе вдясно зад отбраната на България Мбапе, който пусна успореден пас за непокрития вляво Гризман. Нападателят на Барселона шутира с десния крак, но Наумов с една ръка направи зрелищно спасяване и изби в ъглов удар. След него не се стигна до нищо интересно. Минута преди края се видя нова проява от Даниел Наумов. Стражът парира силен шут по диагонала от влезлия като резерва Оливие Жиру, след което излезе да боксира топка, центрирана отдясно от Бенжамен Павар. 

Второто продължение започна, както и първото. В 49-ата Мбапе можеше да комбинира вдясно за Павар, но се отказа, а това увлече Турицов към бранителя на Байерн Мюнхен. Така Мбапе си освободи зона за стрелба и го направи, но Наумов боксира умело напред и предотврати гол за французите.

В 52-ата Ясен Петров реши да замени Ивайло Чочев, а на негово място влезе Петър Витанов.

След час игра Ясен Петров направи тройна смяна. В игра влязоха Момчил Цветанов, Георги Минчев и Димитър Илиев, а теренът бе напуснат от Кирил Десподов, Атанас Илиев и Божидар Краев.

В 64-ата минута пък Килиан Мбапе отново пробва рефлекса на Даниел Наумов, но той улови с лекота опита на звездата на френския футбол. Минута по-късно Павар опита мощен изстрел от разстояние, но встрани. В 65-ата минтуа се пропукахме в отбрана, а Усман Дембеле видя вляво Килиан Мбапе. Той можеше да матира Наумов, ала ударът му отлетя встрани.

Две по-късно пък Тома Льомар изведе вляво Люка Дин, а крайният бранител на Евертън стреля силно, но и този път Наумов изби и спаси българската врата. В 69-ата пък Бирсент Карагарен и Андреа Христов се появиха като резерви, а място отстъпиха Доминик Янков и Иван Турицов. В 72-ата минута Жиру свали топката с гърди към Тома Льомар, който стреля силно, но и доста неточно - аут.

Дванадесет минути преди края "трикольорите" стигнаха до първия си удар. Бирсент Карагарен проби отдясно и комбинира с Димитър Илиев. Капитанът на Локо Пловдив върна към своя клубен съотборник, но изстрелят на Карагарен профуча встрани от вратата на Юго Лорис. В 83-ата минута французите реализираха втория си гол. Бенжамен Павар центрира отдясно остро по земя в наказателното ни поле, а Оливие Жиру този път изпревари Вальо Антов и завърши с левия крак, за да покачи актива на "петлите" до 2:0.

В последната минута Уисам Бен Йедер получи пас вляво от Льомар. Играчът на Монако веднага видя Жиру в наказателното поле на българите, който с лекота реализира на празна врата - 3:0. В добавеното врмее Пол Погба се освободи от Димитър Илиев и реши да стреля от средна дистанция, но опитът беше неточен.

Това беше последният интересен щрих от срещата, а за Франция идната седмица му предстои мач на UEFA EURO 2020 срещу Германия, докато за нашите футболисти предстои почивка, след което старт на подготовката в клубните отбори за новия сезон.

FT / ФРАНЦИЯ 3:0 БЪЛГАРИЯ

1:0 Антоан Гризман (29)

2:0 Оливие Жиру (83)

3:0 Оливие Жиру (90)

Стадион: "Стад дьо Франс" /Париж/

Рефер: Тасос Сидиропулос /Гърция/

Стартови състави:

Франция: Юго Лорис, Бенжамен Павар, Преснел Кимпембе, Рафаел Варан, Люка Ернандес, Н'Голо Канте, Пол Погба, Корентен Толисо, Антоан Гризман, Килиан Мбапе, Карим Бензема

Селекционер: Дидие Дешан

България: Даниел Наумов, Иван Турицов, Петко Христов, Валентин Антов, Васил Божиков, Ивайло Чочев, Доминик Янков, Илиан Илиев, Божидар Краев, Атанас Илиев, Кирил Десподов

Селекционер: Ясен Петров