Холандският футбол в момента е в тежък шок и това определение няма да е никак пресилено. И причината за това е поражението от България в София в събота вечер с 0:2, което на практика коства мястото на "лалетата" на Мондиал 2018. 

Вече трети ден в Ниската земя търсят причините за поражението, което легенда като Вилем ван Ханегем определи като "депресията в София". Треньорът Дани Блинд вече беше уволнен, а според световния вицешампион от 1974 г. това не е правилният ход. И въпреки това, той твърди, че все още е в шок от резултата в България. 

"Това, което Холандия показа в София, наистина е депресиращо. Казвам го с ръка на сърцето, не съм очаквал нито такава игра, нито такъв резултат. Не, че в тази квалификационна група съперниците не са равностойни, напротив. Но срещу тази България с тези играчи, Холандия трябваше да се справи", коментира Ван Ханегем. 

Според него, уволнението на Дани Блинд е било прибързан ход на федерацията. Мнението на бившия съотборник на Йохан Кройф при "лалетата" е, че не той е конкретната причина за ужасяващото представяне на тима. 

"Имам проблем с начина, по който се отнесоха всички с Дани Блинд. Веднага след мача той беше поставен на гилотината, а хората започнаха да го атакуват по всички канали. Превърна се като подсъдим в Народен съд."

"Анализаторите по телевизията се надпреварваха да го плюят и се изказа мнение, че трябва да бъде изхвърлен на улицата възможно най-бързо. Създаде се една илюзия, а всъщност виновни за играта са самите футболисти", заяви Ван Ханегем.