Селекционерът на младежкия национален отбор Александър Димитров се е подложил на тест за коронавирус. Това призна самият той в интервю за Gong.bg. 
 
- Г-н Димитров, какво прави един треньор под карантина?
 
- В момента катеря стълби (смее се). Отдавна не съм футболист, но съм свикнал с активния начин на живот и всеки ден тренирам. Преди да бъде обявена карантината, ходех да бягам на Витоша, но след затягането на мерките не излизам никъде. На 44 г. съм, но с тези тренировки мога да вляза във форма и да се замисля за връщане на футболния терен. Това е в кръга на шегата, разбира се.
 
- Как ви се отразява изолацията?
 
- Не е трудно, когато знаеш, че има смисъл да го правиш. В началото и аз не гледах много сериозно на коронавируса, но лично се убедих, че това съвсем не е обикновен грип. Имам приятели, които се разболяха - някои бяха хоспитализирани, други са под домашна карантина. От тях знам - болките са силни, задушават се, постоянно им е студено. Тъй като съм имал контакт с тях, веднага се подложих на тест. И двата резултата бяха отрицателни, но не излизам от вкъщи. Искам да кажа, че според мен България взе най-адекватните мерки в цяла Европа. И имаме шанс да излезем първи от тази гадост. Радвам се, че все повече хора даряват пари за борбата с коронавируса, а други се включват като доброволци. Аз също ще участвам в една инициатива, която е в помощ на възрастни хора.
 
- Има ли яснота кога ще се играе евроквалификацията за младежи България - Естония, която по програма беше на 29 март?
 
- Последната информация от УЕФА е за дата между 1 и 9 юни, когато трябва да се играе и баражът при мъжете с Унгария. Аз обаче смятам, че ще бъдат изместени още назад във времето - може би в средата или края на юни. Работната група, която УЕФА създаде, трябва и да реши кога ще бъдат финалите на европейското първенство за младежи. По програма те трябва да се играят през юни 2021 г., но след отлагането на Евро 2020 за следващата година, може да настъпят промени и при младежите. 

България  Русия U21

източник: Lap.bg

 
- Следите ли какво се случва с вашите избранници по време на пандемията?
 
- Разбира се. Разговарял съм с тях по телефона не само за тренировки, но и как се чувстват, какво правят. Много исках да помогна на нашия капитан Петко Христов, който играе в  италианския Бишелие. Момчето искаше да се върне в София, от БФС пратихме специална телеграма до клуба му, но не се получи. Клубът отказа, въпреки че ние подробно обяснихме, че ще бъде подложен на тестове, ще го поставим и под карантина известно време. Италианците учтиво ни обясниха, че ако тестът му излезе положителен, санкциите за клубните шефове са жестоки - 3 години затвор и огромна глоба. После започна и затварянето на граници и връщането му у нас стана невъзможно. Затова Петко остана в Италия и тренира вкъщи.
 
- Притеснявате ли се, че всички играчи няма да са добре подготвени за този толкова важен мач?
 
- Нормално е да се притеснявам, макар че съм сигурен, че всички тренират. Физически може и да са във форма, но игровата практика няма как да се компенсира. Напрежението и адреналинът от официалните срещи не могат да бъдат заместени с каквито и да е тренировки и контроли.
 
- Какво мислите за онлайн тренировките?
 
- Отлично решение на сегашната ситуация. Гледах заниманието на Арда и много ми хареса. Освен че всички играчи правят едно и също и то под контрол, груповата тренировка им дава възможност да се почувстват като отбор. Сигурен съм, че това ги сплотява и е хубаво и други клубове да го направят.
 
- Трябва ли според вас преждевременно да се сложи край на футболния сезон или подкрепяте идеята да се поднови първенството?
 
- Решаващата дума е на Националния щаб, но вярвам, че първенството ще бъде подновено. Не само заради интересите на националните отбори, макар че и двете формации имат големи шансове за класиране - за първи път от много години. Дори и това да стане в края на май, защото както казах, очаквам УЕФА да измести още назад баражите и младежките евроквалификации. Да, ще се наложи вероятно да се изиграят само двата кръга от редовния сезон и мачовете за Купата, но това все пак не е малко.
 
- Ако се играе до края на юни, този сезон ще се застъпи със следващия.
 
- Да, и в това няма нищо лошо. Футболистите са си взели голямата почивка сега и през лятото няколко дни ще са им достатъчни. Дълги подготовки също няма да се правят, две седмици ще са достатъчни при сливане на сезоните. А така и всеки клуб ще спести доста пари. Вместо да се похарчат за лагери, с тях ще се платят заплати.  
 
- Какво бихте казали на хората в България, които тежко преживяват в условията на пандемия?
 
- Бих призовал всички хора да си седят у дома и да спазват препоръките на Националния щаб. Две седмици не е толкова дълъг период. Хората, които не работят от вкъщи, но не ходят и в офиса, със сигурност могат да си намерят занимание вкъщи, за което преди не им е оставало време. Аз, например, го оползотворявам с четене на много спортна литература. За някои пък този период може да е полезен и с друго - да опознаят половинките си, например.