„Не сме в позиция да си избираме съперниците. Отборът, който бях сигурен, че ще ни се падне е Германия”, заяви селекционерът на националния ни отбор до 19 години Александър Димитров.

„То си стана като традиция – падна ни се в елитния кръг до 17 години, на по-малкия набор също се падна в елитния кръг, на последното Европейско до 19 години също бяхме в група с Германия”, добави младият специалист.

Той коментира изтегления жребий за Европейското първенство това лято в Унгария. България е в група В с отборите на Германия, Украйна и настоящият носител на трофея Сърбия: „Който е на Европейското първенство, значи се е доказал. Силни отбори в две равностойни групи. В нашия поток изпъква като лидер отбора на Германия. Другите три тима са равностойни. Като казвам лидер, това не означава, че ние няма да подходим с нужната увереност в този първи за нас мач. Няма да излезем като обречени, напротив!”

„Щастливи сме, че сме в този турнир. Отговорността е голяма. Можеше и да не бъдем там. Можеше да си караме лятото. Сега мога да вдигна бялото знаме и да кажа: „Групата е тежка, не мога да се справя”. Напротив, не ме е страх! Отборът натрупа самочувствие и не го е страх от съперниците. Уважаваме ги и ги познаваме добре”, каза още Димитров.

„Постоянно съм във връзка с клубовете, обикалям тези, които имат повече представители в националния отбор. Знам какво се тренира и знам какво се изисква, все пак треньорите в клубовете подготвят тези състезатели. Засега имам уверението на треньорите и ръководителите на клубовете, всички мои избраници ще са на линия. А и те осъзнават отговорността на това, което ни предстои и до този момент имаме пълната тяхна подкрепа”, изрази благодарности към клубовете наставникът на юношеските ни национали.

Той изрази и съжаление за липсата на контузения Борислав Димитров, на който му предстои операция на коляното: „Страшно много съжалявам за Боби. Изказвам от мое име, от името на целия щаб и на целия отбор пожелания за успешна операция и бързо възстановяване. Боби бе ключов играч в нашия отбор и много ще ни липсва, но аз винаги съм казвал че нашият отбор е преминал и е кален в много трудности. Никога не сме могли да използваме най-добрите си състезатели и това ни прави силни!”

„Ние не мечтаем, а работим. Досега сме работили по следния начин – всеки предстоящ мач е най-важен, независимо дали е квалификация, турнирна битка или приятелска среща. Така ще подходим и сега – фокусът ще бъде върху първата среща с Германия, след това идват мачовете с Украйна и Сърбия. Защо да нямаме програма максимум? Всеки мач подхождаме за победа! Това е нашата философия. Но ще ни трябва и късмет разбира се. Винаги съм казвал, че той е на страната на силните. Надявам се ние да сме от тази страна”, завърши Александър Димитров.