Пресаташето на БФС Павел Колев говори в Спортно шоу Гонг по Дарик радио за предстоящото европейско първенство за юноши до 17 години, което ще се проведе в България.

Държавата ще отпусне 1 милион лева за надпреварата. Първенството ще се проведе между 6 и 22 май на 4 стадиона в Стара Загора, Бургас, Созопол и Сливен. 16 отбора са участниците в надпреварата.

"Първоначалната идея беше да има два центъра в Пловдив и Бургас, но след като стана ясно, че стадион "Христо Ботев" в Пловдив няма да е готов, това ни принуди да вземем решението отборите да бъдат настанени в Поморие", каза Колев.

"В края на март ще се изиграят последните квалификационни мачове, а на 2 април в Поморие ще се тегли и жребия", продължи той.

"16 отбора е нещо уникално, футболистите са още млади, част от тях сигурно ще бъдат звезди в Шампионската лига след 4-5 години, но в момента те са аматьори. Изистванията не са толкова страшни. Проблемът е в тренировъчните терени, които липсват. Концентрирахме се върху терените в Бургаско, има 7-8 терена, които са готови. Извършват се мащабни ремонти на терени, в Несебър, Бургас и Каблешково. Наляха се около 500 000 лева за терените", коментира още Колев.

"Има доста неща, които не можем и да сънуваме още. Стадиони като в Букурещ за такива не може и да си мечтаем. Това първенство е един спусък футболът да тръгне нагоре. След първенството се надявам да има повече деца по терените и да бъдат по-запалени към играта", допълни той.

"По време на срещите се очаква голяма част от децата да бъдат на стадионите, тъй като сме пуснали писмо до Министерството на образованието част от дните, когато се играят мачове да бъдат спортни полу-дни", заяви Колев.

"Посланик на първенството е Стилиян Петров, имам потвърждението му", коментира още Павел Колев.

"Няма добра традиция в доброволчеството, но ние ще се опитаме да направим добра мрежа от доброволци. Ще има униформи, срещи с известни хора, ще получат сертификат, както и сувенири за участието", коментира Колев за организацията около турнира.

"Имаме добри футболисти родени след 1 януари 1999, които ще участват в надпреварата. Важното е да се представи достойно, да зарадва хората", сподели още Колев.

"Имаме добра комуникация с държавата в лицето на спортния министър Кралев. Парите отиват директно в общините, а не влизат в БФС. Базите ще бъдат освежени, което е нещо добро. Ако знаехме, че ще е от 16 отбора първенството, едва ли щяхме да участваме, но вече е получено. Целта е първенството да се даде на държава, която има желание да организира това първенство. Има и политика вероятно. Участието на Борислав Михайлов в Изпълкома на УЕФА вероятно също е повлияло", завърши изказването си пресаташето на БФС Павел Колев.