Мартин Петров отново е в играта. Националът, който през последните години играе най-постоянно за държавния тим се възстанови от контузия. Изигра в няколко срещи за клубния си тим Манчестър Сити. Това беше отлична новина за Станимир Стоилов. Селекционерът логично повика Петров за мача с Ейре, който е с жизненоважно значение за България в квалификациите.

Снощи Мартин Петров се прибра в България заедно със съотборника си Валери Божинов. Двамата се появиха в спортния комплекс „Царско село”, за да тренират, нищо че лагерът стартира идния понеделник. Компания им правеше вратарят на Твенте Ники Михайлов, който също почна занимания.

Мартин излиза първи на терена. Прави упражнения, за да разгрее, както трябва. Набляга на коленете, които го мъчеха през последните сезони. Опитното крило знае, какво да прави във всеки един момент. След заниманието проведено от Красимир Безински, Мартин Петров се прибира към съблекалнята…последен.

Врачанинът откликна на молбата да даде интервю за Гонг. В последните месеци, когато Петров беше контузен, той не даваше изявления пред медиите. Явно лошото е зад гърба му, което е повече от добра новина за феновете на България и Сити.

- Марто, добре дошъл в България и националния тим. Как се чувстваш след паузата, в която не беше в държавния тим?

- Благодаря, добре съм. Тренираме и се подготвяме. Тази седмица ни е свободна, но тази година по стечения на обстоятелствата, не играхме и сега тренираме. Хубаво е да поддържаме някаква форма. Тренировките не са тежки, но е добре да сме в тонус. Това е лично наше желание, за да сме подготвени за другата седмица, когато е лагер сбора. Това е съвсем нормално нещо, защото не сме играли цял сезон.

- Едва трима сте, тренирате в камерен състав, но настроението е на равнище. Така ли е в действителност?

- То, настроението, трябва винаги да е високо и добро. Няма значение, колко човека тренират, човек трябва сам да си го направи, за да му минава по-леко работата. Радвам се, че и националният отбор подхожда сериозно спрямо нас. Хората правят всичко възможно, за да се почувстваме добре. На този етап всичко върви добре. Трябва да се подготвим добре за важния мач.

- В края си на един труден, поне според мен сезон. Беше контузен, имаше проблеми, каква равносметка ще си направиш?

- За съжаление годината беше трудна. Никаква равносметка не мога да си направя. Трите думи - тежък, труден и лош обобщават моя сезон. За радост тръгнах добре, за съжаление се контузих в началото на сезона. Пропуснах целия сезон, но се надявам тази лоша година, да я завърша по най-добрия начин с националния отбор.

- Вече добре ли си, всичко наред ли е с теб?

- Все още имам леки болки в коляното. Просто мисля позитивно, защото смятам, че това е нормално. Така мислят и всички доктори. Най-вече този, който ме оперира в Испания. Според него болките са факт, защото конците все още са вътре в коляното ми. Мисля позитивно, не му обръщам внимание и гледам напред.

- Трудно се примиряваш да си на пейката, както беше в последните мачове на Манчестър Сити…

- Виж, никой футболист не е доволен, когато стои на скамейката. На всеки му се играе. Ние с Божинов сме българи и знаете, какви са ни характерите. Нормално е да не сме доволни и да искаме повече време за игра. Разбирам и треньора, защото дълго време бяхме контузени. Надявам се, че ни пази за новия сезон. Въобще не мисля, че не му влизаме в схемата, напротив. Дълго време ни нямаше. Марк Хюз разчиташе на други момчета през сезона и беше нормално те да играят в края. Мисля, че се представихме подобаващо в минутите, когато бяхме на терена. Доволен съм. През новия сезон всичко ще е другояче.

- От думите ти да разбирам, че няма да сменяш отбора.

- Това никога не можеш да го твърдиш със сигурност. Футболът е такъв бизнес, че нищо не се знае. Имам договор с Манчестър Сити, който изпълнявам, нищо друго не ми е в главата.

- Ако бием Ейре, отново сме в играта, така ли е?

- Всеки мач е за себе си. Не трябва да ги делим на важни и други. Мачът в Дъблин беше най-важният, а сега се оказва, че този също е такъв. Няма значение от противника, всеки мач е решителен за нас. Не стартирахме по най-добрия начин, но не беше и най-лошият вариант. Не губехме, а правехме равенства. Едното срещу световния шампион Италия.

- Подготвил ли си някоя стрела или бомба за Шей Гивън, който ти е съотборник в Сити?

- Дали аз, или някой друг, няма значение. Важното е след 90-те минути да сме ги били. Няма значение, дали играта ще е красива или грозна. Важното е 40 хиляди, които съм сигурен, че ще ни подкрепят на стадиона, да си тръгнат щастливи от победата. Националният отбор се нуждае от тази подкрепа.

- В националния има нов треньор, а и нов директор в лицето на Наско Сираков, как ще коментираш това?

- Не знам, аз още не съм бил при тях. Сега се включвам и ще усетя обстановката. Двамата са известни с дисциплината и реда, които искат да цари. Всеки отбор се нуждае от това, а още повече националния. Надявам се да продължим, както в първите им мачове.

- Да погледнем към утрешния финал в Шампионската лига. Ще стане ли Бербатов вторият българин с този трофей след Стоичков? За кого стискаш палци?

- Разбира се, че пожелавам успех на Бербата. Той е българин, а това че играе във врага ни от Манчестър - Юнайтед, няма значение. Стискам му палци, дано да стане вторият българин с тази купа.