На Коледа верно можело да стават чудеса. Едно от тях е съживяването на изпадналия в дълбока кома стадион „Пловдив”. За неговата реанимация се заговори покрай решението да се построи нов национален стадион. Последното раздвижване около съоръжението се случи покрай отдаването му на концесия, от която спечелилите конкурса бързо се отказаха.

Оставям настрана въпроса защо Пловдив и държавата спаха и не се интересуваха от съдбата на най-големия стадион в България. Не, че няма какво да се каже по темата, просто е по-добре да се съсредоточим върху настоящето. А в него е налице раздвижване. Ресорният кмет в Пловдив Георги Тютюков изпрати писма до премиера Борисов и спортния министър Свилен Нейков. Дано пликовете не отидат просто в купа от коледни честитки, защото в тях се крие примамливо предложение - съоръжението да се ремонтира със сума от порядъка на 20 милиона лева. Предложение, което заслужава внимание! Ето защо...

- Стадион „Пловдив” е с капацитет над 50000 места, което го прави единствения в страната годен да приеме финал от Лига Европа.

- Градът се намира в сърцето на България, сравнително удобна дестинация за желаещите да гледат на живо държавния тим.

- Не трябва да му се прави първа копка, а мащабен ремонт. Това със сигурност означава, че ще бъде готов по-скоро от този в столицата, който все още е на етап планиране.

- Да говорим ли за парите в условия на финансова криза?! Къде са 20 милиона и къде 150?! Останалите 130 могат де се вложат в доста неща. Министър Дянков би трябвало да знае.

- Не на последно място идва и самото местоположение на стадиона в Пловдив. Всеки, който е посещавал спортния комплекс до Гребната база знае, че друг такъв у нас няма. И защо той да не бъде приведен в спретнат и модерен вид? Нужно е само освежаване, а не тепърва да се планира и строи.

Така излиза, че България може да се сдобие с прекрасен стадион, който не е задължително да се води „национален”, ако това дразни някого. Той ще струва в пъти по-малко, отколкото изграждането на нов и ще може да кандидатства за финал от евротурнирите. Ще бъде разположен на прекрасно място в чудесен град, който обаче не се казва София. Няма проблеми с летище, паркоместа и другите инфраструктурни изисквания. С други думи – на премиера и спортния министър ще им бъде трудно да обосноват евентуален свой отказ. Ако го направят би било интересно да чуем причините.

Замалко да забравя, че Христо Стоичков лично ще занесе пловдивското писмо на Дядо Коледа. С името на Камата вътре, коментарът направо си „плаче” за следния завършек...

След дълго прехвърляне от едната в другата половина, топката най-сетне е свалена на земята. Резултатът е равен, нашите подхващат атака и бързо стигат до крилото. Стоичков центрира ниско в малкия пеналт, вратарят се разминава с топката и пред опразнената врата тя попада в краката на таранът Борисов. Публиката се изправя и затаявя дъх...

Ще се възползва ли Бойко Борисов от възможността да отбележи и да обере овациите... Когато асистенцията идва от Стоичков това изглежда фасулска работа... Но дали резултатът не трябва да си остане същият?!

Какво ще кажете, г-н Борисов?