България отдавна няма читав национален отбор, но пък за сметка на това той скоро ще си има нов стадион. Бойко Борисов, се зарече, че ще реже лентата на чисто ново съоръжение. Щяло да се намира до летището и да побира 40 000 души. Новината е добра. Има нужда от стадион. Да се надяваме само да прилича на онези в Европа, а не да се налага да му се правят подобрения през 2 години.

Никъде обаче не прочетох колко ще струва той и кога ще бъде готов. Премиерът пропусна да уточни времето, в което строежът ще бъде завършен. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова хвърли лъч светлина по въпроса. Градежът трябва да започне възможно най-скоро, посъветва тя. Веднага прелистих календара в търсене на датата „възможно най-скоро", но не я видях в нито един от месеците. Политиците избягват да си поставят срокове, защото знаят, че рядко ги изпълняват.

Виж, един друг строеж - на многофункционална спортна зала на територията на Пловдив, вървеше по план. Там едни хора обявиха срок и започнаха с бързи темпове да го изпълняват. Финансовата криза обаче ги спря. И все пак по-голямата част от работата вече е свършена. По залата остава още година работа, а, за да я видим готова, са нужни още между 8 и 12 милиона лева, в зависимост от екстрите, с които ще бъде оборудвана. По план тя е сред най-модерните на Балканите и ще побира 10 000 души. До момента хората са инвестирали 16 милиона лева в нея и са готови да предоставят 90% от собствеността на този, който даде останалите. Подобна оферта звучи нереално за нашите ширини, но е факт!

В същото време и на същото място - под тепетата, тъне в забрава спортната реликва от комунизма - стадион „Пловдив". Постарому „9 септември". Над 50 000 зрители капацитет. Единственият двуетажен стадион в България. Позициониран в прекрасен спортен комплекс до Гребната база. За да се реставрира, така че да отговаря на всички лицензионни изисквания, са необходими 12 милиона лева.

Вместо отдавна това да се е случило, държавата и местната община години спореха чия собственост е стадионът. Не е изключено политическата немърливост скоро да доведе до падането на тази арена, станала свидетел на исторически мачове и спортни състезания.

Не знам дали ми хващате мисълта и дали ви бива по математика, но за сумата от 20 милиона лева България вече можеше да има многофункционална спортна зала и прекрасен двуетажен стадион. Според мен причината за липсата им е една единствена - те не са в София... Ако някой може да ме обори, да заповяда.

За разлика от нас водещите футболни страни в Европа не се свенят да пращат националните си отбори в различни градове. „Скуадра адзура" обиколи доста стадиони в Италия, „Ла фурия" също радва на живо феновете из цяла Испания. Дори Англия играеше извън Лондон докато се строеше новият „Уембли". Само в България неписаният закон не позволява държавният тим да играе извън София. Дори с цената на това нашите да ритат пред рехава публика.

Мислите ли, че в друг град атмосферата ще бъде по-лоша?! В София такава има, само когато са налице победите. И това важи не само за националния отбор. Вижте трибуните на „Герена" и „Армията"/или „Васил Левски"/, когато Левски и ЦСКА не побеждават... Знам, че в момента почти липсват качествени стадиони в провинцията. Затова, когато се прави първа копка, тя може да бъде и зад табелата на столицата!