Две победи за пет дни! И то далеч от дома! Такова нещо отдавна не се беше случвало на националния ни отбор! 

И ако някой се е щипа, за да разбере, че не сънува след успеха в Лейрия над Португалия, този срещу Македония го слагаме в графата „напълно възможни” и дори очаквани. За да не ни обвините, че изпадаме в излишна еуфория, правим уточнението, че за тези две победи точки не се дават. Най-много да отлепим нагоре в класацията на ФИФА! 

Има обаче нещо далеч по-важно от точките и класациите след тези два мача! На лицата  на националите се появиха усмивки! За една седмица видяхме, че от съблекалнята на А отбора ни може да излизат весели и жизнерадостни момчета, а не нацупени физиономии. Ивелин Попов обеща да вкара някой от журналистите в съблекалнята, за да видят как изглежда тя в момента! На всички нас обаче ни е ясно какво настроение цари там.

Убеден съм, че ако зависеше от нас българите (като се започне от Боби Михайлов, мине се през Ивайло Петев, футболистите и се стигне до феновете), мачовете от световните квалификации щяха да стартират още идната седмица. Те обаче са все още много далеч! Наистина за съжаление. 

Но ще e много глупаво, ако изпуснем инерцията след двете победи. След победата в Лейрия написах, че ако тя доведе още 1000 зрители на стадиона това е истинският успех. След тази в Скопие продължавам да твърдя това. Дано тези мачове са върнали донякъде доверието на българския запалянко към националите. И отбор, и фенове пак да станат едно цяло.

Какво да кажем за самия мач снощи? Щом си бил Кристиано Роналдо и Луиш Нани, ако трябва ще изровиш терена, но ще трябва да победиш и Кире Ристоски и Ванче Шиков. 

Задължен си! Нашите го сториха. Първото полувреме го проспахме в настройка, но през второто нещата си дойдоха на мястото. С повечко самочувствие, с рутина и с колектив приспахме наследниците на Александър Македонски. Или „прародителите на футбола”, ако питаме тях. Но това е друг въпрос.


Мач с подобен тип отбори, е доста по-тежък от такъв като тимове с Португалия. Повечко джаскане, повечко пречене, по-малко футбол. Българите отново показаха, че с отборен дух и това, което гледахме слещу „мореплавателите”, не е било единичен проблясък. За отбор от нашата черга друг вариант няма – колективна игра и индивидуални проблясъци в атака! Така ще дойдат постепенно и резултатите.

Настроението и позитивният сигнал към феновете вече е налице. Изобщо 2016-та стартира повече от добре за представителния ни тим. Мачовете, в които се раздават точки обаче са в края на годината. Ако денят се познава по сутринта, можем да сме спокойни. 

Дотогава можем да се усмихваме. Дори и в контроли, и на нашата улица грее слънце! Продължаваме напред!


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS