Това, че този отбор на България трудно ще бъде победен в тази група на световните квалификации, стана ясно доста отдавна. Горе-долу някъде след като Италия си помисли, че идва на разходка в София, а накрая „адзурите” си тръгнаха ухилени след хикса. Мачът в Копенхаген потвърди това правило. Ясно е – на този етап сме на нивото на основните ни конкуренти Дания и Чехия. Може да им отстъпваме като единици, но пък компенсираме като ОТБОР.

В мразовитата датска вечер националният ни отбор по футбол отново върна онова позабравено „Българи юнаци”. С тима на Любослав Пенев бяха не само онези около 500 фена на „Паркен” в датската столица, но и страшно много в България. Националният отбор отново стана актуален. Дълъг период от време паузите в родното първенство заради „трикольорите” пораждаха въздишки на недоволство – „Уффф стига бе, тия пак ли ще ни мъчат, ние си чакаме Миньор – ЦСКА!”. За да се стигне до онези обидни стотина зрители на мача с Уелс, с който закрихме последните евроквалификации.

С този мач в Дания, окончателно този национален отбор си върна доверието на феновете. Сигурно си мислите, че преувеличавам. Погледнете социалните мрежи и форумите и ще се убедите, че е така. Дали заради духа, заради колектива, заради борбеността, та дори и заради съдийските тесли фенове и отбор отново са заедно.

Странно, но факт, обаче тоталната незаинтересованост към представителния ни тим съвпадна с поколението на „трите коня”, които теглеха „каляската”. В Англия сипеха суперлативи за Бербатов, Стилиян и Мартин, в Русия през мач подаряваха джип на Благо Георгиев, а в България на мачовете им ходеха една „каляска” хора. Явно не е само до футболни умения, трябва си и сърце. Явно за българския фен е най-важно да види националите, че си оставят и душата на терена, а не толкова някакво брилянтно отиграване. За година! Толкова по тази тема.

Равенството в Дания ни остави здраво в играта. И понеже сме реалисти като Любо Пенев – за бараж. Нещо повече, вече и „червения динамит” и чехите ще се съобразяват с нас. А аз лично не помня, откога в квалификации след като сме изиграли 6 мача сме били в играта. Горе-долу след четвъртия свивахме платната и подготвяхме отбор за следващия цикъл.

Любослав Пенев има страхотния шанс да направи 2 в 1 – обновявайки отбора да се класира за голямо първенство. И дори да не успее от раз, никой няма да му се разсърди. Бъдете сигурни в това.