Най-сетне се случи! След 10 години на чакане, на бавно затъване, на докосване на дъното, на копаене на дъното, националният отбор по футбол ни зарадва. Щях да напиша ТОЗИ, но ТОЗИ, който победи Холандия в Амстердам, не ОНЗИ национален отбор, заради който феновете спряха да ходят на мач на „трикольорите”. Това е друг ОТБОР, който да се надяваме няма да ни донесе разочарованията от предходните.

Малкото позитивизъм, появил се след дебюта на Любо Пенев в Унгария можеше да бъде стъпкан напълно ако „лалетата” ни бяха разгромили на „Амстердам Арена”. И както и да го погледне човек предпоставки за това дал Господ – от едната страна отбор с обща цена на футболистите около 150 млн. евро, а от другата такъм борещ се за 90-та позиция в ранглистата на ФИФА с Барбуда. Добре, че това не стана защото още на втория мач щяха да започнат и определения от сорта на: „И с този ще е същата”, „Любо го разкриха”, „На тези и Капело да им докараш, няма как да стане” и т.н, и т.н....

Не че сега няма да се намерят хора да омаловажат успеха ни „Амстердам Арена”. Било контрола! – ОК, но срещу Холандия! Ама „лалетата” били изморени от дългия тренировъчен лагер! – ОК, но това са Ван Перси, Робен, Снайдер и Ван Дер Ваарт! Да, ама на холандците не им пука много, много за контролата с България! – ОК, това си е техен проблем, ние ще си се радваме! Точка! Бихме отбор, който допусна само една загуба в евроквалификациите, който доскоро държеше рекорда за най-много поредни победи. Абе, победихме Хо-лан-ди-я! Това е!

Какво показа България на 26 май 2012 година на „Амстердам Арена”. В сърцето на Европа презентира новия си национален отбор. Направи го с гръм и трясък срещу световния вицешампион. Това, за тези, които бяха позабравили България.

На нас българите, отборът показа, че най-после може да играе като ОТБОР. Като истински колектив – без сръдни, цупене и стойки, а с много помощ един на друг на терена. Може би това е най-голямата победа, която Любо Пенев постигна след идването си начело на България. Накара футболистите си да повярват, че не са толкова лоши и да заиграят като ОТБОР. А обикновения фен да разбере, че каляската може да върви и без трите коня.

Остава сега Пенев-младши и избраниците му да задържат нивото. Да покажат, че тази победа не е проблясък и че няма да ни се налага да чакаме още 10 години за друг голям триумф.