Литекс върви успешно в първенството, залагайки основно на свои юноши. Националният отбор е с шанс за бараж, след като забрави за трите коня, каляската и съпътстващите ги елементи. Видя се, че може и с по-млади футболисти собствено производство, и с недостатъчно налагани по-опитни играчи.

За да проработят моделите „Литекс“ и „Любо Пенев“, които всъщност са една и съща страна на монетата, е нужно обаче едно много важно условие. Подмяна на чипа, както се бе изказал самият национален селекционер. А първата стъпка за подмяната на този чип е в отмяна на задължителността на целите. В момента, в който Литекс престана да ангажира скъпи чужденци и заложи на добре отглежданото свое производство в последните десетина години, нещата тръгнаха в тази посока. Тогава, когато от БФС обявиха нулева кампания за националния отбор в настоящите световни квалификации и обиграване за следващия цикъл, „трикольорите“ заиграха както трябва.

Когато отпадне дамоклевият меч на задължителното, идват резултатите. Остава на младите да бъде вдъхнато самочувствие и увереност от такива големи личности във футбола като Любо Пенев и Христо Стоичков и забравяме за вноса от Бразилия и Африка, та дори и за Бербатов.

Тези дни Тодор Батков намекна, че при неуспех на Левски този сезон, клубът ще се ориентира към модела „Литекс“. За Левски и ЦСКА обаче това е много труден процес. Той изисква сериозна предварителна медийна подготовка и обработка на общественото мнение. Защото няма как да убедиш „сините“ и „червените“, че следващия сезон се отписва, за да се гледа към бъдещето. Или поне е много трудно да се избяга от формулата „сега и веднага“ именно при двата ни гранда. Там се гонят резултати на момента и треньорите са склонни да залагат на опита и рутината пред младостта и неизвестността.

Смяната на чипа обаче е възможна на повечето останали места в България и е желателно да се прибягва до това все по-често. Заложете на своите школи, оставете чужденците на мира и бъдете готови да преболедувате известен период.