Тази събота е голямото дерби на Германия. Борусия приема Байерн в Дортмунд в мач, който сигурно отново ще счупи рекордите по гледаемост. Наставникът на домакините Юрген Клоп на практика излиза без защита, докато за баварците ще липсва кандидатът за „Златната топка” Франк Рибери. Причината и в двата случая е една – мачовете на националните отбори през седмицата!

Дортмундци загубиха двамата си останали титуляри в ариергарда Матс Хумелс и Марсел Шмелцер в контролата с Англия, а Рибери получи контузия в баража на Франция с Украйна! Нещо повече – немският селекционер въобще не включи в групата „баварците” Нойер и Лам, а Мюлер не записа и минутка срещу „трите лъва”. В същото време и петимата представители на „жълто-черните” играха, а двама от тях няма да правят това в продължение на месеци именно заради контузии във въпросния мач. Някой да е чул Клоп или Гуардиола да ревнат срещу Льов и Дешан? Не! Няма и да чуе! Защото в Германия манталитетът е различен!

Правим този паралел с оглед на отминалите, но неотшумели случки в България! С непуснатите и отзовани играчи от младежкия национален отбор от страна на ЦСКА, Лудогорец и Берое! Ами ако предстоеше някое завързано дерби след мач на представителния отбор! Ако националният селекционер на България (без значение кой ще е той) бе предприел тактиката на Йоги Льов щеше да бъде затрупан с декларации и открити писма от „засегнатите” клубове! Щеше да има вой до небесата! Само за пример какво каза президентът на Борусия Дортмунд Ханс-Йоаким Вацке: „Не търсим алиби, нито отговорност от националния отбор!”

Всъщност утре в България също има сериозно дерби – Левски срещу Литекс. Двата отбора, които не спряха националните си състезатели за мачовете на младежите и юношите. Нито един от босовете или треньорите на двата тима не отвори дума за евентуални контузии или умора. Нито пък е определил отбора си като „Национална кауза”.

И ето как сами стигаме до отговор на въпроса „Кога ще ги стигнем... германците?”