Клубовете и Професионалната футболна лига трябва да застанат на колене в молитвена поза пред Любо Пенев. Проблемът? Няма дати за новите две вечни дербита за Купата. А ако националният селекционер реши да организира контрола на датите за баражи, които България няма да може да използва за официални срещи, ситуацията става направо за оплакване.

Сега, в „дупката“ в средата на ноември гласят да се намъкнат не само ЦСКА и Левски със своите сблъсъци, а и доста от останалите участници в турнира за Купата на България. Ако Пенев не реши друго. Защото беше лесно, когато Лудогорец игра без националите си срещу Дунав почти на гърба на срещите на „А“ отбора, но с Берое няма шанс да кандисат, нито в Разград, нито в Стара Загора.

Освен това, Лудогорец играе Лига Европа на стадион „Васил Левски“ - единственото място, където ЦСКА и Левски могат да се срещнат, предвид порутените в момента техни клубни съоръжения. Ами ако двата ни гранда също участваха в групите на Лига Европа, каквато винаги е била тяхната цел? Би се получило цуг-цванг като в шахмата – да нямаш верен ход.

Да не забравяме и как мрънкат клубовете ни, ако, недай Боже, имат трима играчи, ангажирани с националните отбори. Тогава настава местене на мачове, взиране кой отбор колко дни почива, налагане на лобита.

Лошо е, че националите не достигнаха до фазата на баражите. Но пък сега мнозина тайничко се подхилкват с облекчение.

Така е, когато нямаш нормални стадиони. И когато не се мисли реалистично за формати и формули на първенства и турнири, удобни за изнежените ни футболисти.