България е все по-близо до своята цел! Бараж за Световното, а оттам и билет за Бразилия. Като за начало ни остават 2 стъпки. Или 180 минути. Те се явяват като най-важните за българския национален отбор от близо 10 години насам. И трябва да бъдат направени много внимателно.

Дотук Любо Пенев доказа, че всичко върви по план. Ясно, е че още снощи е започнал да планира последните две крачки към баража. Дали в тефтера, лаптопа или таблета, за нас няма значение. Всеки си има предпочитания къде да отмята постигнатото и да планира предстоящото. Най-важното в случая е, че можем да вярваме на 100 % в това, което Ел Голеадор е планирал. А то е точно и ясно: „Сумиране на 9 точки от последните 3 мача в групата”. Е, вече трябва да се сумират 6!

Няма какво толкова да се спираме на самия мач с Малта. Победа, която влизаше в графата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! И тази точка от плана на Пенев бе отметната. Как сме постигнали успеха на „Та Кали”, няма значение. В статистиката влиза победата, за класирането са важни трите точки. Ще поговорим още 2 дни за отпускането на нашите в последните 15 минути, за няколкото положения на малтийците, изправили на нокти България и толкова. Ще отчетем, че сме направили много добри 60 минути, че през по-голямата част от първото полувреме Ники Михайлов гледаше мача без билет и толкова. На дневен ред ще излезе Армения. Може да звучи клиширано, но оттук нататък грам не ми пука как ще играем. Стига да си сборуваме 6-те точки от Армения и Чехия. Времето на красивата игра свърши, важни са точките.

В последните 15 минути снощи разбрах, как са се чувствали италианските журналисти навръх националния ни празник 6 септември. Сигурни в победата, но сериозно изтръпнали. Е, така се чувствах и аз после. Но на следващия ден „Гадзета” написа „Джиджи и Джила световни”, а „Кориере” – „Бразилия, пристигаме”. Да, ние все още не можем да се мерим с Италия в момента, още не сме стигнали световното, но това не ни пречи да си се порадваме. Да се порадваме на факта, че сме втори в група, при изтеглянето, на която всички смятаха, че ще изпреварим само Малта. Да се порадваме на факта, че два мача преди края сме здраво в играта и всичко зависи от нас. Да се порадваме на факта, че не бяхме надиграни от нито един тим в нашата група досега. Да се порадваме на факта, че от отборче се превърнахме в ОТБОР! Да се радваме на факта, че на 15 октомври Националният стадион ще се напълни, но не за рок концерт. Да се изкефим максимално, че пак си имаме отбор, който обединява всички българи.

“Good luck, Bulgaria in Brasil” или „Късмет на България в Бразилия”. Така изпрати феновете дикторът на „Та Кали”. Е, може да е в Малта, но си е признание. Както се казва – „От неговите уста, в Божиите уши”. Лично аз си пожелавам на 15 октомври дикторът на „Васил Левски” да викне след края на мача: „Бразилия, пристигаме”. И да направим още две крачки!