Стотици бивши футболисти, деятели на различни клубове, почти целия Изпълнителен комитет, начело с председателя Борислав Михайлов, привърженици на Левски и много фенове се простиха с легендарния Иван Вуцов. Поклонението се извърши на Националния стадион „Васил Левски”.

79-годишният специалист издъхна в петък след боледуване.

Последно сбогом с Иван Вуцов си каза Наско Сираков: „Той е епоха в нашия футбол. В последните 40-50 години това е футболистът, треньорът и ръководителят, оставил най-ярка следа. Това е огромна загуба за българския футбол. Човек, от който поколения от нас са се учили. Сбогом, учителю!”

Пламен Марков също изрази своите съболезнования: „Каквото и да кажа ще бъде малко. Мисля, че Вуцов е един от големите деятели в българския футбол. Човек, който мислеше в ежедневието си за футбол и неговото развитие. Това е животът. Изказвам своите съболезнования. Българският футбол загуби една от най-светлите си личности.”

Футболна България се прости с незабравимия Вуцов

Даниел Боримиров се прости с един от учителите си: „За мен е един голям човек, ръководител и треньор. Трудно ми е да намеря правилните думи, защото ни служеше за пример. От него съм чувал, че човек трябва да бъде трудолюбив и дисциплиниран.”

Димитър Пенев отдаде почит на Иван Вуцов с думите: „Вечно ще остане в нашето съзнание.”

Съболезнования приемаха двамата му синове – Вили и Руслав Вуцови.

LAP.bg
57 снимки

Бившият съотборник на Иван Вуцов - също защитник на Левски и националния отбор Добромир Жечев, припомни един от най-паметните им моменти заедно с трибагреника. Жечев разказа за мача с Белгия във Флоренция, спечелен от българския национален отбор с 2:1 и донесъл класиране на Световното първенство през 1966-а година в Англия за втори път в историята на българския футбол. Жечев заедно със Сашо Костов, Стефан Павлов, Стефан Стайков, Ангел Славков и други сини легенди дойдоха да изпратят в последния му път Иван Вуцов, който си отиде от този свят в петък на 79-годишна възраст.

Министър Кралев отбеляза, че всеки ръководител трябва да взима пример от размаха, с който бившият изпълнителен директор ръководеше процесите в БФС. "Иван Вуцов наистина беше голяма фигура. Имах щастието да работя 9 години с него, когато бях президент на Черно море. Той беше един мощен човек, който управляваше футбола по време на най-тежките години. Знаете какви времена бяха", спомни си Красен Кралев.

"Вуцов има основна заслуга футболните клубове да оцелеят тогава. Него помня като футболист, но го помня като треньор и ръководител. Близък съм със семейството му, знаете и Велислав Вуцов беше треньор на Черно море. Иван Вуцов е живял по начин, по който заслужава да бъде изпратен с аплодисменти", добави министърът на спорта.