ЦСКА отстрани Гигант Съединение на шестнайсетинафиналите за Sesame Купа на България след изпълнение на дузпи и общ резултат 8:7 (1:1 в редовното време и продълженията, 7:6 при ударите от бялата точка). Лидерът в класирането на efbet Лига не успя да пречупи третодивизионния тим нито в редовното време, в което „жълтите“ останаха с девет души, нито в продълженията.

Георги Стайков бе открил четири минути преди почивката, а четвърт час преди края на 90-те минути Браян Морено изравни. Малко преди гола на колумбиеца Васил Василев получи втори жълт и съответно червен картон за фал срещу Бисмарк Чарлс. В края на редовните минути Райко Алов пък остави своите с девет човека след изключително груба проява на тъча срещу Лазар Туфегджич. „Червените“ показаха много по-добра игра в продълженията срещу деветимата от Гигант, но това не им помогна, за да сломят съпротивата на своя скромен противник.

При рулетката на дузпите бе пропуснат чак 13-ият наказателен удар. Тогава Димитър Евтимов спаси изстрела на Янко Гюзлев, а Мено Кох бе безпогрешен веднага след това, за да изпрати ЦСКА на 1/8-финал срещу Септември.

startphoto.bg
100 снимки
  


ЦСКА създаде първите си реални голови положения още в първите пет минути. Първо Кареасо не успя да стигне до удар от добра позиция, а топката бе избита в корнер. При изпълнението на ъгловия Бисмарк засече с глава, а впоследствие Назон отклони топката в гредата от няколко метра. Две минути по-късно хаитянинът стреля с глава, но беше доста неточен в опита си да намери рамката на вратата.

Малко след изминаването на половин час игра Гигант едва не откри резултата. Жилов залъга Бауренски и стреля, но броени сантиметри го разделиха от попадение. "Червените" реагираха сравнително бързо и само 7-8 минути след това положение на Гигант, създадоха чиста ситуация. Назон остана един на един с последния бранител от домакините и успя да го залъже и да нанесе изстрел, но точно в центъра на вратата.

Няколко минути преди почивката столичани не реагираха добре при една висока топка, от което се възползва Здравков на левия фланг. Играчът с №21 на гърба успя да отправи подаване в наказателното поле, с което Матай се размина, а зад гърба му дебнеше Стайков, който успя да открие - 1:0.

На почивката Саша Илич направи кардинални промени, вкарвайки в игра цели четирима футболисти - Джонатан Линдсет, Браян Морено, Маурисио Гарсес и Лазар Туфегджич. Един от свежото каре - Гарсес, веднага излезе на чиста позиция срещу Цветан Тодоров, но стражът на домакините отрази. 

Десетина минути след началото на втората част Бисмарк тръгна на скорост срещу няколко бранители на Гигант, а един от тях - Васил Василев, го фаулира грубо и получи втори жълт и съответно червен картон. При изпълнението на свободния удар малко раздели Джонатан Линдсет от изравнително попадение.

При една от поредните атаки на ЦСКА Браян Морено бе намерен непокрит на броени метри от вратата, но се засуети и топката бързо бе избита от краката му.

Малко повече от четвърт час преди изтичането на редовното време "червените" най-после изравниха. Морено избяга на отбраната на Гигант и остана сам срещу Тодоров. Първият удар на колумбиеца бе спасен, но при добавката латиносът прати кълбото в мрежата за 1:1.

В началото на даденото от съдията добавено време Бисмарк овладя една топка на гърди и стреля от воле, но доста слабо, а не успя да намери и вратата.

Точно минута по-късно Райко Алов остави своите с 9 души след много грубо нарушение срещу Лазар Туфегджич на тъчлинията.

Със старта на продълженията Антонов и Бисмарк разиграха добре, като ганаецът намери място за изстрел, но опитът му спря в левия стълб. Нападателят имаше още един шанс за отбелязване, но от броени метри не намери вратата. Минути по-късно и Гарсес се отчете с пропуск, след като надскочи бранител в жълто и стреля с глава, ала в аут. И в последната минута от първото продължение столичани можеха да поведат, но бранител на домакините от Съединение попречи на Морено да нанесе удар от въздуха.

Второто 15-минутно продължение също започна с шанс за ЦСКА. Линдсет качи топката на главата на Антонов, но Тодоров улови изстрела на юношата на гостите. 90 секунди преди да изтече и второто продължение Кох стреля с глава, но стигна само до корнер с този си опит.

При дузпите:

Иван Скерлев даде преднина на Гигант - 1:0.

Иван Турицов изравни - 1:1.

Свилен Щерев отбеляза - 2:1.

Джонатан Линдсет направи 2:2.

Красимир Здравков също бе точен, макар и с доза късмет - 3:2.

Юрген Матай с безапелационно изпълнение - 3:3.

Костадин Христов вкара също - 4:3.

Мауриси Гарсес е точен - 4:4.

Аурел Мусай вкара петата дузпа за своите - 5:4

Браян Морено вкара безкомпромисно, за да задържи ЦСКА в турнира - 5:5

Кристиян Николов започна дузпите "на директна смърт" успешно - 6:5.

Марселино Кареасо отново изравни - 6:6.

Янко Гюзлев пропусна - резултатът остава 6:6.

Мено Кох прати ЦСКА на осминафинал - 6:7!


FT Гигант Съединение - ЦСКА 7:8 (след дузпи)

1:0 Георги Стайков 41`

1:1 Браян Морено 74`

 

Гигант Съединение: 1 Цветан Тодоров, 4 Васил Василев, 14 Иван Скерлев, 3 Райко Алов, 21 Красимир Здравков, 11 Никола Марин, 24 Георги Стайков, 23 Свилен Щерев, 18 Аурел Мусай, 10 Здравко Жилов, 9 Георги Мавродиев

Наставник: Георги Мечечиев

ЦСКА: 25 Димитър Евтимов, 2 Юрген Матай, 4 Мено Кох, 19 Иван Турицов, 13 Галин Минков, 20 Йоан Бауренски, 8 Станислав Шопов, 26 Марселино Кареасо, 2 Александър Бучков, 17 Бисмарк Чарлс, 9 Дюкенс Назон

Наставник Саша Илич