Отборът на Локомотив Пловдив отстрани съименниците си от Локомотив София от турнира за Купата на България и стана първият четвъртфиналист в надпреварата.

„Смърфовете” се наложиха с 2:0 на стадиона в столичния квартал „Надежда”. Головете за пловдивчани вкараха празнуващият имен ден днес Димитър Илиев и Кристиан Гомис. Илиев се разписа секунди след подновяването на играта през второто полувреме, а Гомис в продължението на срещата.

Антон Узунов
50 снимки

Двубоят в столицата започна с минута мълчание, с която бе почетена паметта на родната футболна легенда Александър Шаламанов, който си отиде от този свят на 80-годишна възраст.

Още във втората минута на срещата домакините стигнаха до свободен удар пред наказателното поле на „смърфовете”, но центрирането бе слабо и защитата на гостите се справи. Секунди по-късно играчите на Александър Тунчев организираха контраатака, при която Парвиз Умарбаев бе изведен зад отбраната на Локо София, но в последния момент бранител на „червено-черните” се намеси отлично и отне топката на своя противник.

В 8-ата минута гостите от Пловдив също стигнаха до опасен свободен удар на границата на наказателното поле отдясно по нападението. След подаването в пеналтерията бранител на домакините игра с глава, а след това вратарят Александър Любенов изби в ъглов удар.

Първата реална голова възможност в мача дойде в 22-ата минута, когато Мики Орачев бе изведен в наказателното поле след двойно подаване със свой съотборник и стреля с левия крак от отлична позиция, но топката профуча покрай десния страничен стълб.

Още в следващата минута Пинсон проби отлично по лявото крило и центрира към Александър Александров на далечната греда, който се опита веднага да върне към Николов, но защитник на гостите пресече и изчисти.

Последваха два шанса за Локомотив Пловдив, но и при двата удара, съответно на Парвиз Умарбаев от фал и Салинас, попаднаха в ръцете на Александър Любенов.

Пет минути преди почивката гостите стигнаха до страхотен шанс. Томашевич нахлу в половината на домакините и подаде към Димитър Илиев пред наказателното поле, който с едно докосване изведе Салинас отляво. Бразилецът овладя и стреля по земя, но Любенов отново бе на мястото си и запази вратата си суха.

В последната минута от редовното време от първата част Димитър Илиев се възползва от грешка на защитник на домакините, навлезе в наказателното поле, но вместо да потърси комбинация със съотборник, реши да стреля, но прати топката над вратата.

Втората част започна по най-добрия начин за „смърфовете”, които откриха резултата още в първата си атака. Капитанът на гостите реализира поредния си гол с „черно-бялата” фланелка, за да даде преднина на своите. Илиев получи на близо 25 метра фронтално срещу вратата, пое топката и с шут с десния крак изненада вратаря на домакините. Ударът му по диагонала срещна десния страничен стълб, а след това влетя в мрежата за 1:0.

При една от редките възможности за домакините след подновяването на играта през втората част, Селсо Рапосо пробва да изненада с далечен удар Илко Пиргов на вратата на Локомотив Пловдив, но стражът на гостите внимаваше и спаси без особени проблеми.​

Четвърт час преди края на двубоя, Рапосо бе изведен отлично по десния фланг, стигна топката почти до аутлинията и центрира на далечната греда, където Пинсон бе оставен непокрит и стреля, но над вратата.  

Проблемите за старши треньора Иван Колев станаха още по-сериозни, след като появилият се като резерва Илия Димитров трябваше принудително да напусне терена само десет минути, след като се появи на терена. Бившият футболист на Левски получи травма и бе заменен от Раел Лолала.

Точка на спора в „Надежда” сложи Кристиан Гомис, който се разписа в продължението на мача. След корнер в полза на домакините, при който в атака се включи и вратарят Александър Любенов, гостите се справиха с центрирането, а топката попадна в Гомис. Футболистът на гостите пое коженото кълбо и след като пробяга почти целия терена и не бе спрян от нито един бранител, спокойно насочи топката в опразнената врата за крайното 2:0.

FT ЛОКО СФ – ЛОКО ПД 0:2

0:1 Димитър Илиев 46'

0:2 Кристиан Гомис 90'

1/8-финал, Купа на България

Стадион: „Локомотив”, София

Рефер: Валентин Железов, Бургас

Локомотив Сф: 24 Александър Любенов, 13 Селсо Даниел Каиеро Рапосо (жк), 5 Георгиос  Катсикас, 6 Пламен Крачунов, 4 Мики Орачев, 26 Красимир Милошев (жк), 44 Божидар Кацаров, 10 Валентин  Николов (22 Валентин Семерджиев), 7 Александър Александров, 9 Мохаммед Бухмиди (19 Илия Димитров), 93 Виржил Пинсон (жк)

Резерви: 1 Цветомир Витков, 11 Раел Лолала, 77 Мартин Стоилов, 14 Християн Чипев, 8 Христо Иванов

Старши треньор: Иван Колев

Локомотив Пд: 1 Илко Пиргов, 4 Кристиан Гомис, 5 Мартин Паскалев (жк), 33 Йосип Томашевич, 34 Петър Витанов, 9 Бирсент Карагарен (44 Николай Николаев), 7 Шакил Сно (25 Артур Крачун), 16 Лукас Салинас, 39 Парвиз Умарбаев (28 Айвън Ангелов), 14 Димитър Илиев, 10 Георги Минчев

Резерви: 71 Лукас  Рейдър, 11 Конър Руан, 6 Емил Янчев, 2 Олексий Биков

Старши треньор: Александър Тунчев